Troja
|
|
« Új üzenet #5055 Dátum: 2010. November 27. - 13:02:46 » |
|
Troja-tettem fel két receptet, hátha megtetszik valamelyik. Én a másodikat próbáltam ki,amit a nagypapámtól megörökölt szakácskönyvből néztem ki-egyszerű és finom Köszi jól hangzik, a másodikat fogom elkészíteni!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Guszti
|
|
« Új üzenet #5056 Dátum: 2010. November 29. - 20:51:29 » |
|
Hétvégén a feleségemet születésnapja alkalmából megleptem egy epres-narancsos Charlotte-tortával.
|
|
|
Naplózva
|
"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5057 Dátum: 2010. November 29. - 21:43:03 » |
|
Kedves Guszti ! Igen szép ajándék ! Hogy finom-e azt sajnos nem tudjuk , pedig elküldhetted volna vasárnap Vasadra .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #5058 Dátum: 2010. December 05. - 21:44:01 » |
|
No, szóval lesütött hús, kemencében.
A héten összefutottam egy kicsit túlsúlyos süldővel. A jó makktermést szépen felrakott szalonnával nyugtázta, amitől megszabadítottam és ezt üstben kisütöttük. A húst néhány nemesebb rész kivételével (szűzpecsenye, két karajdarab) fél kézfejnyi darabokra aprítottuk, este alaposan besóztuk és másnap ezzel az alapanyaggal és némi folyékony italneművel megérkeztünk kedves kollégámhoz, akinek az udvarában egy nemrég rakott kemence áll. Ő ekkorra már eltüzelt egy kosár fát a kemencében, úgyhogy a hőmérséklet odabent 350 fok körül volt. A húsokat tepsibe raktuk, tetejére alufólia, aztán vagy két óra hosszan pároltuk odabent. Ezután a fóliát levettük, majd még jó 3/4 óráig pirult az ekkorra 220 fokra lehült sütödében. Két tepsi nem fért a kemencébe, ezeket odaben a gáztüzhely sütőjében készítettük el, hasonló technológiával. A végén összekóstoltuk, hát bizony a kemencés mutatvány sokkal jobbra sikeredett. A kész sülthúsdarabokat jó szorosan egymás mellé raktuk egy zsírosbödönbe, majd a felmelegített zsírral nyakon öntöttük az egészet, hogy ellepje. Innéttől nincs más dolga az éhes polgárnak, mint időnként beletúrni a zsírba, kimelegíteni, lecsöpögtetni a kivett finomságot és puha kenyér kíséretében benyomni a ködmönnyak mögé. A bödönben maradó húst a guberálás után zsírral vissza kell takarni, így hónapokig eláll minőségromlás nélkül. Ismétlem: egyetlen fűszer a só, de az bőven!
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5059 Dátum: 2010. December 06. - 09:29:49 » |
|
No, szóval lesütött hús, kemencében.
Feltettem a Receptgyűjteménybe is!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #5060 Dátum: 2010. December 06. - 10:10:27 » |
|
Régen, amikor még nem volt hűtési lehetőség, Anyám mindig lesütött egy bödönnel! Hú de finom is volt az! Na, de van egy havernak kemencéje, és ezt kipróbáljuk!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #5061 Dátum: 2010. December 06. - 16:24:29 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5062 Dátum: 2010. December 06. - 17:09:09 » |
|
Üdv ! Egy fotó azért jó lett volna a sütögetésről
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #5063 Dátum: 2010. December 06. - 18:10:02 » |
|
Hát Lajos még egyszer elolvastam és még mindig csorog a nyálam! Azt kérdezném, hogy a vaddisznó zsírját öntöttétek rá? És mit csináltatok a töpörtyűvel? Kidobtátok?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #5064 Dátum: 2010. December 06. - 20:57:19 » |
|
Kidobták?? A legjobb ízű töpörtyű! Még nem kóstoltad? Érdemes!!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #5065 Dátum: 2010. December 07. - 07:40:56 » |
|
Hát Lajos még egyszer elolvastam és még mindig csorog a nyálam! Azt kérdezném, hogy a vaddisznó zsírját öntöttétek rá? És mit csináltatok a töpörtyűvel? Kidobtátok? Igen, a saját zsírjában várja a sorsát. A töpörtyű puha kenyérel, lila hagymával nagyon finom eledel. A kemence egy csoda dolog. Kollégám meséli, hogy mióta megépítették, az összes nagyobb vendégjárást kemencés sütéssel kötik össze. Csülök vagy körömpörkölt, sült hús mind itt készül. Többnyire cseréptálban. Felfűti egy kosár fával, parázs ki, aztán megy bele a hús. 2-2,5 óráig rotyog benne anélkül, hogy megnéznék (közben pálinkás-boros "komázás") aztán mehet a kész étel az asztalra. Amíg megeszik, még pirosra sül benne a rétes.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #5066 Dátum: 2010. December 07. - 08:08:07 » |
|
Kidobták?? A legjobb ízű töpörtyű! Még nem kóstoltad? Érdemes!! Kóstoltam, sőt túl sokat is kóstolgattam, aminek jó kis gyomorfájás lett a vége! Újabban mindig kisütöm a vaddisznó zsírját,és a töpörtyűt egy müanyag tálban magam mellé tettem az autóba, és csak úgy kenyér nélkül, megsózva, fokhagymázva, elrágtam mint a csipszet!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #5067 Dátum: 2010. December 07. - 08:10:51 » |
|
Igen, a saját zsírjában várja a sorsát. A töpörtyű puha kenyérel, lila hagymával nagyon finom eledel.
A kemence egy csoda dolog. Kollégám meséli, hogy mióta megépítették, az összes nagyobb vendégjárást kemencés sütéssel kötik össze. Csülök vagy körömpörkölt, sült hús mind itt készül. Többnyire cseréptálban. Felfűti egy kosár fával, parázs ki, aztán megy bele a hús. 2-2,5 óráig rotyog benne anélkül, hogy megnéznék (közben pálinkás-boros "komázás") aztán mehet a kész étel az asztalra. Amíg megeszik, még pirosra sül benne a rétes.
A sógorommal már terveztetem a kemencét/építsen Ő, én majd megyek vendégségbe/ !
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5068 Dátum: 2010. December 07. - 09:24:06 » |
|
Kóstoltam, sőt túl sokat is kóstolgattam, aminek jó kis gyomorfájás lett a vége! Újabban mindig kisütöm a vaddisznó zsírját,és a töpörtyűt egy müanyag tálban magam mellé tettem az autóba, és csak úgy kenyér nélkül, megsózva, fokhagymázva, elrágtam mint a csipszet! Te is tudsz élni Apropó-vaddisznózsír: máshol is olyan kövérek az idei disznók, mint felénk? Az egyik ismerősöm lőtt egy 30kg-os süldőt nemrég és 11cm vastag volt a szalonnája...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #5069 Dátum: 2010. December 07. - 21:34:59 » |
|
Te is tudsz élni Apropó-vaddisznózsír: máshol is olyan kövérek az idei disznók, mint felénk? Az egyik ismerősöm lőtt egy 30kg-os süldőt nemrég és 11cm vastag volt a szalonnája... Az nem mangalica volt?
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
|