Oldalak: 1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 285472 alkalommal)
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #735 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 11:42:41 »

Aug. 6. délután.

Fél öt után érkezett meg egy vadász a fiával. A srác vezet én navigálok a vadász hátul. Már kezdett csillapodni a hőség amikor elindultunk. A Nissan hőmérője már nem 41, hanem csak 40 fokot mutatott. Előzőnap telefonált B. a juhászatból, hogy majdnem elütött a csatorna parton motorral egy egyszarvú őzet, aminek a megmaradt szarván nincs egy ág sem. Mivel nem ismertem ezt a bakot elindultunk megkeresni a félagancsút. Amint odaértünk ahol hívni akartam a csatorna hídjánál a hídon megjelent a birkanyáj és hosszú sorban elnyúlva, bégetve mentek hazafelé. A bak feltételezett helye mellett mentek el ezért már nem is próbáltam itt hívni. Kimentünk a szikre két helyen hívtam, de a tikkasztó hőségben semmi nem mozdult.
Mondtam is, hogy ma lehet, hogy egy őzet sem látunk. Tovább mentünk a kis lucernához. Itt sikerült meglátni olyan 350-re azt az öreg őszpofájú bakot, amit kerestünk. Egy sutával és a gidájával volt.. A síp hangját mintha nem is hallotta volna. Aztán a szikpadkáról lementek a másik oldalon. Mi utánuk de elnyelte őket a nád. Megyünk tovább. A csatorna hídon átérve egy bak látszik messzebb A kocsiból távcsövezve, látjuk, hogy egy kis villás. Csak úgy az ablakból rásípolok. Elindul ekkor a gazból egy másik bak is kilép egy sutával. Az egy közepes hatos bak. A hívásra mindkét bak elkezd a kocsi felé rohanni otthagyva a sutát. A kicsi tart a nagyobbtól ezért lemarad. A hatos csak tíz méterre torpan meg a kocsi előtt. Tátott szájjal zihál. Jól látni hogy a balszárán alul van egy nagy bütyök szerű gyöngyözés. Megugrik de vagy háromszor megállítom a síppal pár méterre. Aztán végleg feladja, és hangosan riasztva fut vissza. Olyan mély hangja van, mintha öreg bak lenne pedig csak 4 év körüli. A kicsi ott bóklászik el sem akar menni. Tovább menve egy gazos lapos melletti kukoricánál hívok. Pár hang után egy bak a ritka késői kukoricában pár méterre ránk szalad hátulról. A bal közép ága le van törve, egyébként egy közepes hatos. Pár sípolás után a gazos túloldalán meglátunk egy bakot a kukoricában. Százhúsz méterre lehet. Lőhető, nem nagy. Célzás. Háttal áll. A sípra mozdul, de a nagy takarásban alig látszik, aztán végleg elveszítjük szem elől.
Tovább megyünk 300 méterrel arrébb megint hívok mert onnan várok egy bakot ami most a szél miatt lehet, hogy nem hallja a sípot. Egy magas agancsú hatos jön is szépen megmutatva magát, húsz méterre megy be mellettünk a kukoricába. Amit vártam az nem jön.
Hét órakor még 38 fok van. Ennek ellenére több őzet látunk. Naplementekor visszamegyünk a lucernához, de nem jött elő az öreg bak a nádból.
Sötétedéssel befejezzük eredménytelenül a vadászatot. A meleg ellenére tíz bakot láttunk és ötöt sikerült behívni.

Aug. 7. reggel

Most nem volt vendégem. Bejött a hidegfront erős szél van és elviselhetőbb a hőmérséklet is.
Egy gyalog cserkelést tartottam az egyszarvú feltételezett helyétől indulva.
Az erős szél miatt nem nagyon bízom a sípolás sikerében, mivel a nád susog, zörög, és messzebbről nem hallják a sípot. Pár helyen eredménytelenül hívok. Aztán egy szikpadkán egy galagonyabokor mellett próbálkozok. Előttem a laposban nádas. A második hangra nagy csörtetéssel kiugrik egy villás éves bak. Három méterre elszáguld mellettem. Öt méterrel odébb megáll. Keresi a sutát. Jól látom a szemét, hogy nem engem néz pedig szinte mellette állok. A fényképező keresztben rajtam. Próbálom levenni, de észre vesz. Síppal még háromszor megáll aztán visszaszalad a nádba. Nem sokkal később egy bokros részen egy jó erős hatos bak megy a suta után. Utánuk lopakodok most már előkészített géppel, de eltűnnek nyomtalanul. A bokros padka szélén leülök és hívok. Előttem nádas. Tíz perc után semmi. Felállok, és ahogy megfordulok egy középkorú hatos bak ugrik meg mögöttem. Szép csendben besunnyogott és a szélben nem hallottam meg.
Tovább menve még találok egy párt egy lőhető bakkal, de kicsit nagyollom, ezért elengedem.
Jó három és fél kilométeres cserkelésen négy bakot láttam abból kettőt behívtam. A viharos szélben nem számítottam erre.
Aztán jön a telefon délután érkezik megint egy vadász.

Néhány mai kép:













Folyt. köv.
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #736 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 13:01:08 »

Szik üdv !  Emelem   Taps Igen  Várjuk .  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
vadaszfun
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 197


« Új üzenet #737 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 13:08:46 »

Én tegnap barátom kisöccsével mentem ki 1 helyre, ahol 1 igen nagy bak jár, régóta ismerik, gondoltam megpróbálom síppal, hátha bejön, és alaposan megtudjuk nézni. Itt 1 kép róla, igen messziről fényképeztem, csak pont a gerincen volt, és jól látszik az agancsa.
Háromnegyed 5kor indultunk el 1 síppal és 1 fényképezővel. Kimentünk a gerincre, és már kb 1 hete próbálkoztunk sípolni barátommal, de még akkor semmi se volt. Most nem is ott álltunk meg, ahol eddig, most találtam 1 jobb helyet, ahol kényelmesen le is tudtunk ülni. Úgy indultunk el, hogy mondtam, most itt lesz a bak. Mivel a kis srác még nem igazán volt vadászni, ezért nem tudja még, hogy hogy kell viselkedni. Már láttam az ülőhelyünket, mikor félhangosan megkérdezte, hogy kivel szoktam én ide járni. Hátrafordulok, mondom neki, hogy ne beszélj ilyen hangosan, mire ő azt válaszolja: Ott szalad az őz. Fordulok meg, és igen, ott szaladt az őz, ráadásul a bak.A hangra ugrott fel és riasztás nélkül beszaladt a fenyvesbe, rásípoltam, a csörtetés hangja el is állt, de nem jött vissza. A hely tökéletes lett volna, ha mozdult volna a sípra, pont láttuk volna, hol áll fel, hogy reagál a sípra, és ha bejön, akkor végig láttuk volna egész útját. Na mindegy. Majd legközelebb. Este remélhetőleg megyünk ki, majd ha lesz mit leírni, akkor feltétlenül jelentkezek! Addig is további szerencsét a bakvadászoknak! Wave
Vadászüdv.: Nimród  Emelem
Naplózva
vadaszfun
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 197


« Új üzenet #738 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 23:01:09 »

Na, hazaértünk! Ismét kinéztünk sípolni apával. 6kor indultunk. Első helyre oda mentünk, ahol múltkor igen sebesen bejött a suta, azonban most kifele menet a sípolós helyünktől kb 70 méterre láttunk 1 őzet, de nem tudtuk, hogy milyen, mert nem láttuk a fejét. Mondom ha bak, akkor jön a sípra, ha nem, akkor nem biztos. Hát ez nem jött.. Ez után kimentünk még 3 helyre, kettőn semmi, szerintem még nagyon meleg volt, és nem volt kedvük mozdulni a sípra, vagy még picit korán van. Majd 3/4 8 körül indultunk el az utolsó hely felé. Menet közbe láttunk 1 őzpárt, nem volt rossz a bak. Öreg volt, de hogy mennyire, azt nemtudta eldönteni, igen messze volt. Azért nem lőttük, mert apát inkább most már a különleges, vagy igen nagy bakok érdeklik.Az ilyen bak meg jó vendégnek. Kifele menet még láttunk 2 magányos sutát, majd felültünk 1 lesre. A 2. magányos suta ez előtt volt, csak tőlünk elugrott. Les jobb oldalán hatalmas tritikálé tarló, szembe kis erdő, közvetlen mögötte szlovák határ, balra vagy 300 méteres frissen kaszált rét, mellette vagy 60 méter széles magas fű(olyan magas, h esetleg csak a szarvas látszódik ki belőle), majd e mellett nem rég tisztított akácos. Elkezdtem fújni a sípot, suta hanggal. Ugye eközben folyamatosan jár a fejünk, mikor megszólal apa:" Az ott nem őz??" Mondom de, az(ugyanis eddig nemvolt ott az a vörös folt). Veszi a távcsővet, én a fényképezőt, mondja:"Bak, fújjad jön." Hát balról jött, az akácos felől. Most vagy a nagy fűbe feküdt, ami kb 300-350 méterre van, vagy ami még messzebb van, az akácos. Fiatal bak volt, ágak nélkül. Talán ez lehetett az első agancsa. Mivel lesről sípoltam, gyanús volt neki, kb 40 métertől tovább nem is jött. Úgy 5 perc sípolás után jelent meg.
Vadászüdv.: Emelem Wave
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #739 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 09:38:37 »

Őt nem izgatta fel a sutahang:





Vélemények? Kor? Súly?
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #740 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 10:21:22 »

Én öt max 6 évesre taksálom. Jó lenne oldalról is látni, de úgy nézem, az  ágak már rövidülnek, erő már nem igen van benne. Nálunk (az idei év súlyai alapján) 320-330körűl saccolom. Én meglőném/meglövetném az idén.
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #741 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:33:35 »

Őt nem izgatta fel a sutahang:

Vélemények? Kor? Súly?

Vagy a sutája bent feküdt a kukoricában!

A többit Attila megírta... Igen

Jók a fotók!!!  Igen

 Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #742 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:42:42 »

Vagy a sutája bent feküdt a kukoricában!

A többit Attila megírta... Igen

Jók a fotók!!!  Igen

 Emelem

Ezt nem tudhatom, mindenesetre gidahangra sem mozdult semmi.

Igen, Attilával egyetértek én is. Ezt az évet már megúszta, mert csak 2 fiatal bak kell még.

Milyen jók lettek volna a fotók, ha negyed órával előbb, még napsütésben érek oda...
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #743 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:45:12 »

Amúgy tegnap este csak egy fiatal bakot sikerült behívni. Először őt sem érdekelte, de meglátta, hogy mozgolódok, és odajött 40 m-re.  Ördög
Naplózva
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #744 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:58:09 »

OFF De szép az a kukorica!  Vigyorog ON
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
vadaszfun
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 197


« Új üzenet #745 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 12:25:36 »

Itt a videó a tegnapiról..:
Igen gyér lett a minőség, már kicsit sötétedett.
 Emelem
Naplózva
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #746 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 14:35:39 »

A homoki erdő mindig tartogat, meglepetést-kísértést. Tegnap nem mozdultak sípra az őzek semmi sikerélmény után indultam hazafelé, amikor a kocsi orra előtt a lámpafényben átment előttem egy suta bakkal, nyomukban a hullafáradt loholó kisgidával. A bak az volt, amit tavasz óta egyszer láttam, ugyanígy hazafele menet. Akkor azt hittem rosszul láttam, de tegnap kiderült, hogy nem. Hosszú lépegetős tűhegyes ágnélküli agancsszárak, alatta egy meglett testes őzbakkal. Most álmodozom és győzködöm az asszonyt, be kellene ruházni egy őzbakra- persze hallani sem akar a dologról.  Ördög Nem szól szám Ez nem beruházás, pénzkidobás. Rííí
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #747 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 14:43:43 »

OFF De szép az a kukorica!  Vigyorog ON

UFFF Én is kerestem a kukoricát a képen, mikor Peti megemlítette... Ördög ON
Naplózva

Üdv End
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #748 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 14:45:41 »

Most álmodozom és győzködöm az asszonyt, be kellene ruházni egy őzbakra- persze hallani sem akar a dologról.  Ördög Nem szól szám Ez nem beruházás, pénzkidobás. Rííí

Nem győzködni kell - megmutatni neki: Nézd drágám milyen szép bakot lőttem!
A hogyant meg fedje jótékony balladai félhomály!  Nyihi Ördög
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #749 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:59:05 »

persze hallani sem akar a dologról.  Ördög Nem szól szám Ez nem beruházás, pénzkidobás. Rííí

Faragj neki egy kisebb valamit , aztán évekig hivatkozhatsz rá . . . !!!   vasal Posziv Felmos     Nyihi  Ördög  Vigyorog

 Emelem

Naplózva
Oldalak: 1 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: