Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 80   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gondolatok a vadászat helyzetéről  (Megtekintve 143346 alkalommal)
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #150 Dátum: 2010. November 11. - 09:39:35 »

Szervusztok!
Én úgy gondoltam,hogy a tagdij alapja a Vt árbevételének.Ennek mértéke akkora legyen,hogy a minimális költségeket fedezze(pl a hivatásos bére)
Ugye evvel minden évben mint fix bevétel tudsz kalkulálni.A többi az bizonytalanabb mert egyéb tényezők is befojásolják (válság,időjárás,stb)
A vadásztatásból származó bevételeknek kellene fedeznie a további kiadásokat (vadkár, etetés stb)
A területbérlet az fix(10évig) az egy állandó költség avval lehet kalkulálni állandóan.
A tagdijban lévő trófeás vad lővés az lehet jó is egy anyagilag rendben lévő társaságnál (nem sokk van az országban) de ha hozzá járul a tag még ha nem is teljes áron akkor az plusz bevétel szerintem.
A tagdij mértéke megfelelő legyen a terület adotságaival (nyilván egy Alföldi tagság nem egyenértékű egy zalai vagy somogyi területtel).
Mások is a működési költségek.
Gondolom a Kun Gabi csapatában nem csak vadászati szakemberek vannak,hanem pénzügyi is.Hiszen a kettőnek párhuzamosan kell menni egymás mellet.
Üdv:HSanyi
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #151 Dátum: 2010. November 11. - 10:45:22 »

Végigolvastam a hozzászólásaitokat. Hát mit ne mondjak néha Meglepődött Meglepődött Meglepődött !

Előszór is, tegyünk különbséget a nagyvadas és az apróvadas területek között. Nem kis különbség! Aztán válasszuk külön a jó területi adottságokkal rendelkező területeket, és a mostohább körülmények között gazdálkodókat.
Nálunk pl. egyetlen természetes víz sincs, ezért tizenvalahány kutat fúrattunk, és motoros szivattyúval itatunk! Több százezer forint a fúrás, és több tízezer az évi szivattyúzás! A terület un fosóhomok.

Bér-dúvadazás? Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy egy róka szarka,...  vadászatra egy normális vadásztársaság pénzt kér. Annál is inkább, mert aki valóban gyakorolja a vadászatot, annak tudnia kell, hogy ez nem úgy néz ki, hogy kimegyek, lövök egy rókát, vagy egy pár szarkát szajkót. Remélem nem kell senkinek mondani, hogy ha vendéget fogadunk, a siker érdekében mindent meg is kell tennünk. Egy szarka, vagy szajkó becserkelése sokszor felér egy nagyvad becserkelésével. Nem tudom mit szólna bárki, ha levenném 5000 Forinttal alkalmanként, ötször kijönne, bár látna  is rókát de lövést nem tudna leadni. Az 25 000 pénz! Egy pár sikertelen kimenetel után a kedv elszáll, és jön a rossz szájíz, a mocskolódás. (ezt Lajos már leírta) A másik, hogy a vendég nem akkor jön amikor kellene, hanem amikor tud, sok esetben jön vele barát, asszony, gyerek, és a rosszabbnál rosszabb kutya! A kísérő videózni akarja a vadászatot, a gyerek meg látni a sikeres apát. Persze mindezt matyómintás ruhában! A vadász meg ordítozik a kutyájának aki le sem szarja. Sokszor több vele a gond mint gondolnátok! A bérvadászat nem egy jópofa baráti találkozó ahol esetleg van helye a magyarázkodásnak, a figyelmeztetésnek, hanem egy kétoldalú szerződés amit illik teljesíteni. Nem mondhatom egyetlen vendégnek sem, hogy problémám van, nincs hangulatom vele beszélgetni, elegem van a hülyébbnél hülyébb vicceiből, hibázásaiból, a krákogásából, nincs vele közös témám, és legszívesebben hazaküldeném a cowboy kalapjával, suhogó ruhájával együtt, mert azért fizet, hogy kiszolgáljam minél jobban. Arról már nem is beszélve, aki évente egyszer vesz egy vadászatot, de a Vadászathoz semmi affinitása sincs. Nem csak vadászni, de szórakozni is akar a pénzéért, ami  érthető.
 Én az idén tettem felajánlást gerle vadászatra a fórumtalálkozón. Egy olyan rohadt évünk volt, hogy a napraforgó sem úgy érett ahogy szokott,a tavaszi fészkelést elvitte a hideg, ami pedig gerle volt az Istennek sem hagyta el a falvakat.  A több száz kilométerről ideutazó vendégem 1 (azaz egy) gerlét lőtt két nap alatt egy kb. 15 ha napraforgó táblán. Le sem jöttek rá kajálni!  Ugye nem kell mondani, hogy lesült a bőr a pofámról! Maradt a szégyenkezés, a magyarázkodás és a többi meghívás jövő évi teljesítése!
De legyetek már egy kicsit őszinték legalább magatokhoz. Sokan panaszkodnak, hogy nincs vadászati lehetőségük!  Soma évek óta hirdeti a dúvadazási, gerlézési lehetőséget és alkalmanként alig jelentkezik egy-két ember. Aki már volt ott, tudhatja, hogy Zoli mindent megtesz a vadászat sikeréért. Autóval körbejárjuk az egész területet a siker érdekében, aztán kaja, üdítő,...természetesen ingyen!  A múlt héten ajánlott (Nagyon jó áron) fácánvadászatot itt a fórumon, és egyetlen jelentkező sem volt! Budapesttől 25 kilométerre!

A vadászház bérbeadása, turizmus:
Mi évekig próbáltuk kiadni a nagyon jól felszerelt vadászházunkat családi-baráti rendezvények szervezésére 5000 Forint/ alkalom áron. Alig volt jelentkező. Aztán kb minden harmadik csapat úgy lelakta a házat, hogy több volt a rendbehozatal költsége mint a nyereség. (Ezt is leírta Lajos!) Csak a takarítás elvitte a bevétel nagy részét, nem beszélve arról, hogy egy ember kiautózott kiadni, visszavenni, stb.
Egyszer aztán  jelentkezett nagyon szimpatikus f@szi aki kivette a házat egy" baráti összejövetelre". (Öteer bérleti díjért!) Mint később kiderült, egy drogos kb 100 fős csapat vett rajta részt, természetesen nem kevés pénzért amit a rendezőknek fizettek.Még másnap este is találkozni lehetett az erdőben belőtt, magatehetetlen emberekkel. Arról nem is beszélve, hogy egész éjjel üvöltött a zene, ment az ordítás, a petárdázás. A szomszéd tanyákon felháborodtak,hajnalra kihívták a rendőrséget,  a környékről hetekre eltűnt a vad. Pár hétre rá feltörték a házat, és rendesen kipucolták szinte nullára!
A turizmusról csak annyit, ugyan kérdezzétek már meg azokat a vadásztársaságokat akik Budapest, vagy bármelyik nagyváros vonzáskörzetében vannak, miért nem szeretik a turistákat?

Hivatásos vadász:
Urak! A vadőr sem azért van, hogy a munkaideje nagy részét turisták, szállóvendégek, fotósok stb. kísérésével, pátyolgatásával foglalkozzon. Neki bőven megvan a munkája, örül ha betudja osztani napi tízen órában. Csak néhány.  vadföldek, vadgazdálkodási berendezések, területellenőrizés, vadmegfigyelés, dúvadazás, vendégvadászatok, etetés, itatás, vadászház rendben tartása ( udvar kaszálás stb) és azért van egy tagság is, akik szintén elvárják a segítséget úgy a munkáknál mint a vadászatnál! Ja, és talán neki is van családja, saját portája, és egyéb más dolga is ahol helyt kell állni! Ne húzzunk már le róluk hét bőrt a   minimálbérért!


A "régi" és a mostani vadászati, és főleg a gazdálkodási, körülményeket sem szabad összehasonlítani. Akkor nagyon sok mindent meg lehetett oldani a közös terhére, és -mint ahogy itt már elhangzott- egy kis húsért szinte mindent lehetett kapni. Takarmányt, traktort, esetleg munkaerőt, támogatást, stb. Nem véletlenül voltak Láng Gépgyári, Magnazit, Központi Fizikai Kutató Intézet, MALÉV,... vadásztársaságok. Már közünk sem volt a névadónkhoz, de azért valamilyen támogatást még lehetett szerezni. Nálunk összesen négy tag volt a névadó gyárból, mégis vettek nekünk egy UAZ 452-est, adtak csövet, szögvasat  a magaslesekhez, évi 600 l gázolajat a fűtéshez, fizették a vadőr fizetését stb. És mi magunk is jobban ráértünk, többet tettünk a társaságunkért. Más volt a vadmennyiség is.

Higgyétek el ez nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy itt leírjuk. Én húszon évig voltam a saját (előző) társaságom gazdaságisa, és néha vért pisiltem, hogy meg tudjam oldani a dolgokat, pedig az egy nagyon jól gazdálkodó, példás kollektíva volt. (Pest megyében az első öt legjobb társaság közé tartoztunk minden vonatkozásban, és "apróvadasok" voltunk!)
Aztán itt van ez a tíz éves ciklus. Ki az aki nagy dolgokba (költségekbe) bele mer vágni úgy, hogy a ciklus utolsó pár éve egy erőfeszítés a terület megtartásáért, az első egy kettő pedig az újrakezdésé. Főleg ahol tíz évente változik a terület nagysága, határa, elviszik a legjobb területrészt, és átveszel egy lerabolt, kifosztottat helyette!
Persze minden ötlet jó, lehet belőle esetenként meríteni, főleg ha azok valóban reálisak! Mint Soma mondta, hiába nyitok egy településen cukrászdát, mert még a környékben sincs, ha nincs aki bemenjen vásárolni!
Igen, kell valami megoldást találni, reformálni, mert ez így valóban nem mehet tovább. Ezt a munkát társadalmi alapon végezni a mai költségek, telefon, benzinárak mellett már végezni szinte nem lehet. Nem is beszélve róla, hogy valamit dolgozni is kell, eltartani családot, magunkat. Minden területen legalább egy főfoglalkozású, alkalmas végzettségű, rátermett ügyvezetőt kellene alkalmazni, és természetesen megfizetni minden alkalmazottat rendesen.  Mindehhez sokkal, sokkal több pénzt kell áldoznunk a vadászatra, csak a többségünknek nincs erre most lehetősége.

 Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von Vállat von

 Wave


Szia HSanyi!

Amit írtál nagyon korrekt. Én annyival egészíteném ki, hogy a tagdíjnak nem csak a bért és járulékait, hanem szinte minden költséget fedeznie kellene.
A vadból befolyó bevételre igazán akkor lehet számítani, ha azt nagyrészt eladjuk, akkor pedig magunk nem vadászunk. Ez van most! Viszonylag kevés tagdíj, lehető legtöbb eladás, és sírás, hogy a tagságnak nincs vadászati lehetősége!

 Wave Wave




Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #152 Dátum: 2010. November 11. - 11:02:21 »


Gondolom a Kun Gabi csapatában nem csak vadászati szakemberek vannak,hanem pénzügyi is.Hiszen a kettőnek párhuzamosan kell menni egymás mellet.


Természetesen. Közgazdász nélkül nem működne hisz a pénz a mozgató rugója az egésznek.
Naplózva
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #153 Dátum: 2010. November 11. - 11:58:06 »

Kedves Attila!
Most jól megmondtad nekünk, de akkor mi a megoldás?
 Vigyorog
Én szívesen kimennék rókalesre pénzért, lehet egyedül vagyok ezzel, de így gondolom! 
Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #154 Dátum: 2010. November 11. - 12:48:16 »

Sanyooo  Wave ! Nem vagy egyedül . Írtam egy jó hosszú hsz . de nem raktam fel  Ördög Annyi borsó van már a falon , nem fér el .  Ördög 
 Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #155 Dátum: 2010. November 11. - 13:40:49 »

Sanyooo! Lacus!

Szó sincs arról, hogy bárkinek is jól megmondtam a véleményemet, hanem megpróbálok egy kis gondolatébresztőt, egy vitaindítót provokálni, hátha valakinek van jó ötlete, megoldása!  Ördög Ördög Ördög

Sanyó!
Te is nagyon jól tudod, hogy egy ilyen vadászatot nem egyszerű összehozni, még ha fizetsz is érte. Amikor munkád van Te sem tudsz jönni, és más sem. Arra pedig egyetlen társaság sincs berendezkedve, hogy reggel odatelefonálok, hogy délután ráérek, vagy közbejött valami és nem tudok ma menni. De akkor kérdezem, csak a fórumon, az idén felajánlott vadászatokra hányan is jelentkeztek? Vállat von
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
zsolt68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1542



« Új üzenet #156 Dátum: 2010. November 11. - 14:30:41 »

Nekem már évek óta forog egy elrugaszkodott gondolat a fejemben: a társaságok szakszemélyzete miért nem lehet állami alkalmazott, állami fizetéssel? Nem sorolom, hogy ez miért lenne az alkalmazott számára előnyös, az pedig nyilvánvaló, hogy a társaságról levenne egy nem elhanyagolható terhet, és azért is így lenne rendben, mert a vad az állam tulajdona.
(Nagyon jól tudom, hogy bilibe lóg a kezem, mikor most épp mindenkit pakolnak az utcára a közszférából, de mégis.)


Attilának minden gondolatával egyet értek, de azt sem bánom, hogy itt "ötletelnek" az Olvtársak néha kicsit elrugaszkodva a valóságtól, mert ha 1000 ötletből csak egy is beválik, már az is előrelépés.
Naplózva

Gondolkodom, tehát vagyok. De ha nem gondolkodom, sokkal jobban vagyok. Mosolyog
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #157 Dátum: 2010. November 11. - 14:37:56 »

Nekem már évek óta forog egy elrugaszkodott gondolat a fejemben: a társaságok szakszemélyzete miért nem lehet állami alkalmazott, állami fizetéssel? Nem sorolom, hogy ez miért lenne az alkalmazott számára előnyös, az pedig nyilvánvaló, hogy a társaságról levenne egy nem elhanyagolható terhet, és azért is így lenne rendben, mert a vad az állam tulajdona.
(Nagyon jól tudom, hogy bilibe lóg a kezem, mikor most épp mindenkit pakolnak az utcára a közszférából, de mégis.)

Talán ha a hivatásos vadász állami alkalmazott lenne, megváltozna az a sok társaságnál begyepesedett nézőpont, hogy "ne dumáljon bele a hivatásos, amúgy is tőlünk kapja a fizetést"...
« Utoljára szerkesztve: 2010. November 11. - 14:44:56 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #158 Dátum: 2010. November 11. - 14:45:42 »

Szia Zsolt!
Ez az ötlet nagyon jó lenne mondjuk a Vt nél dolgozó kollegáknak.Mert közalkalmazotti bér jobb mint a minimálbér.A másik fele az ha egy hivatásos vadász állami tisztség viselő lenne akkor nem lenne a lába kapcája az utolsó vt tagnak is.Ha nem mint állami alk esetleg Ő is tudna diktálni és a szakmai szempontokat is jobban tudná érvényesíteni és nem kellene félnie attól,hogy kirúgják.
Azt hiszem,hogy ez régen a háború előtt is igy volt.
A Vt meg könnyebbülnének a hivatásos bér és egyéb járalékaitol.

Üdv:HSanyi
Naplózva
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #159 Dátum: 2010. November 11. - 14:47:39 »

A másik elent mondás az,hogy miért alkalmazza az állam őket hiszen a vadászati jóg  nem az államé.
Naplózva
zsolt68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1542



« Új üzenet #160 Dátum: 2010. November 11. - 14:54:36 »

Talán ha a hivatásos vadász állami alkalmazott lenne, megváltozna az a sok társaságnál begyepesedett nézőpont, hogy "ne dumáljon bele a hivatásos, amúgy is tőlünk kapja a fizetést"...

Tökéletesen igazad van!
Naplózva

Gondolkodom, tehát vagyok. De ha nem gondolkodom, sokkal jobban vagyok. Mosolyog
zsolt68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1542



« Új üzenet #161 Dátum: 2010. November 11. - 14:56:45 »

Hanem mint állami alk esetleg Ő is tudna diktálni és a szakmai szempontokat is jobban tudná érvényesíteni és nem kellene félnie attól,hogy kirúgják.

Igen
Naplózva

Gondolkodom, tehát vagyok. De ha nem gondolkodom, sokkal jobban vagyok. Mosolyog
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #162 Dátum: 2010. November 11. - 14:58:06 »

Zsolt68  Wave  ! Egész más a világ kintről , mint bentről  Ördög Ördög Ördög Ördög Pl. Hóviharban bent a házban vagy kívül  Igen .
Én nem értek egyet senkivel  Ördög Ördög Ördög Ördög Ördög
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Cortez
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 402



« Új üzenet #163 Dátum: 2010. November 11. - 15:01:07 »

A másik elent mondás az,hogy miért alkalmazza az állam őket hiszen a vadászati jóg  nem az államé.

Ez igaz Sándor, de vadat a hivatásos gondozza, óvja, ha hagyják neki szakszerűen /hiszen ezt tanulta/. Az ezt követő sikeres vadászatból, pedig állambácsi is profitálhat.

Naplózva

Renkecz Rafael
zsolt68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1542



« Új üzenet #164 Dátum: 2010. November 11. - 15:03:42 »

A másik elent mondás az,hogy miért alkalmazza az állam őket hiszen a vadászati jóg  nem az államé.

Viszont a vad az államé, a vadászattal kapcsolatos szabályozás, igazgatás, annak betartatása szintén.
Fizessen az állam a vaddal kapcsolatos munkákért, fizessen + a társaság a vadászati jog gyakorlásával kapcsolatos tevékenységért. "Fifti-fifti."  Kacsint
Naplózva

Gondolkodom, tehát vagyok. De ha nem gondolkodom, sokkal jobban vagyok. Mosolyog
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 80   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: