Lacus
|
|
« Új üzenet #6450 Dátum: 2013. április 16. - 10:57:22 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6451 Dátum: 2013. április 16. - 11:07:59 » |
|
Sabbati látom látom , de nem értem ? A réges régi receptekbe van csoki ? Kíváncsi lennék Dobos C. József receptjére , igaz Ő töltött palacsintát ír .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #6452 Dátum: 2013. április 16. - 11:20:49 » |
|
Mondom, hogy ne üvölts. Szóval azért szájkaratézunk, mert Te nem tanultad ezt, én meg igen. Ezzel a kajával (többek közt) versenyt is nyertem anno. Míg Te szabadon, a saját ízlésednek megfelelően készíted az ételeket, bennem a belémvert standard dolgozik, innen a véleménykülönbség. Van az én szakmámban egy kifejezés, amitől, ha kiejtik előttem, már hallom is a lelki füleimmel a töltényhüvely-csörömpölést: "Így szoktuk". Mondok egy alappéldát: Legutóbb egy étteremben szembesültem egy specialitással, melyet cigánypecsenyének hívtak. Két szelet karaj CSN, simán, lisztbe mártás nélkül elősütve, a visszamaradt olajban egy kis paprikás liszt pirítva (?), abba fokhagyma és felöntve vízzel, delikát. Na, ez a moslék a cigánypecsenye náluk. Itt az a bajom, hogy rendben van, hogy ezt árulják, de akkor ne nevezzék cigánypecsenyének. Ugyanez étterem másik kiírása a mangalica steak. Ez úgy néz ki, hogy négy szelet sima 5 dekás karaj natúron meg van sütve. Pont. Se nem steak, se nem mangalica. Csak egy tányér átbaszás, amit a pincér fejébe húznék, ha le merné tenni elém. Szóval, ha nem azt adjuk, akkor ne azt írjuk ki. Gondolom, már érted, hogy miért írtam az első hsz-t azzal kapcsolatban, hogy ez nem csépé.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2013. április 19. - 15:09:23 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #6453 Dátum: 2013. április 16. - 11:21:56 » |
|
Sabbati látom látom , de nem értem ? A réges régi receptekbe van csoki ? Kíváncsi lennék Dobos C. József receptjére , igaz Ő töltött palacsintát ír . Lacó, a Csúsztatott palacsintára keress rá, ne másra. Reszelt keserűcsoki. S
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #6454 Dátum: 2013. április 16. - 11:33:09 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16604
|
|
« Új üzenet #6455 Dátum: 2013. április 16. - 11:39:22 » |
|
Mondom, hogy ne üvölts. Szóval azért szájkaratézunk, mert Te nem tanultad ezt, én meg igen. Ezzel a kajával (többek közt) versenyt is nyertem anno. Míg Te szabadon, a saját ízlésednek megfelelően készíted az ételeket, bennem a belémvert standard dolgozik, innen a véleménykülönbség. Van az én szakmámban egy kifejezés, amitől, ha kiejtik előttem, már hallom is a lelki füleimmel a töltényhüvely-csörömpölést: "Így szoktuk". Mondok egy alappéldát: Legutóbb egy étteremben szembesültem egy specialitással, melyet cigánypecsenyének hívtak. Két szelet karaj CSN, simán, lisztbe mártás nélkül elősütve, a visszamaradt olajban egy kis paprikás liszt pirítva (?), abba fokhagyma és felöntve vízzel, delikát. Na, ez a moslék a cigánypecsenye náluk. Itt az a bajom, hogy rendben van, hogy ezt árulják, de akkor ne nevezzék cigánypecsenyének. Ugyanez étterem másik kiírása a mangalica steak. Ez úgy nét ki, hogy négy szelet sima 5 dekás karaj natúron meg van sütve. Pont. Se nem steak, se nem mangalica. Csak egy tányér átbaszás, amit a pincér fejébe húznék, ha le merné tenni elém. Szóval, ha nem azt adjuk, akkor ne azt írjuk ki. Gondolom, már érted, hogy miért írtam az első hsz-t azzal kapcsolatban, hogy ez nem csépé. Szerintem Lacus nem üvöltött, úgyhogy pofát súlyba, bunkózást befejezni... Azzal, hogy ne bánjunk szabadon a különféle elnevezésekkel, teljes mértékben egyetértek. Én is el szoktam küldeni a sunyiba a szegedieket amikor halászlének merik nevezni azt a passzírozott, mosogatóléállagú valamit... DE! Te a szakmát erősen a szocialista realizmus égisze alatt tanultad, talán épp a napjainkban hírhedté vált "venesz"-ből. Nem feltétlenül az az egyedüli és teljes igazság amit akkor és ott elmondtak neked. Másrészt napjainkban nagy divatja van, hogy sok "szakácsművész" majom "újragondol" mindenféle ételt, a végeredmény persze sem textúrájában, sem ízében nem hasonlít az eredetire de nagyon fasza cikket lehet íratni róla azzal a félkegyelmű Péter Annával valami ótvar "gasztroblogon"... Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy neked van igazad.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #6456 Dátum: 2013. április 16. - 11:47:58 » |
|
Szerintem Lacus nem üvöltött, úgyhogy pofát súlyba, bunkózást befejezni... Azzal, hogy ne bánjunk szabadon a különféle elnevezésekkel, teljes mértékben egyetértek. Én is el szoktam küldeni a sunyiba a szegedieket amikor halászlének merik nevezni azt a passzírozott, mosogatóléállagú valamit... DE! Te a szakmát erősen a szocialista realizmus égisze alatt tanultad, talán épp a napjainkban hírhedté vált "venesz"-ből. Nem feltétlenül az az egyedüli és teljes igazság amit akkor és ott elmondtak neked. Másrészt napjainkban nagy divatja van, hogy sok "szakácsművész" majom "újragondol" mindenféle ételt, a végeredmény persze sem textúrájában, sem ízében nem hasonlít az eredetire de nagyon fasza cikket lehet íratni róla azzal a félkegyelmű Péter Annával valami ótvar "gasztroblogon"... Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy neked van igazad. Én ugyan nem vagyok "halevő", de egy jó harcsapörköltet megkóstolnék egyszer, ezért tv-ben, neten keresem a recepteket erről. Több tucat "harcsapörkölt"-nek nevezett VALAMI után a múlt héten láttam egyik égi csatornán olyat, amire ez a név ráillett! A többi "költemény"-t simán lehúznám dihidrogén-monooxid öblítésűn!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11258
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #6457 Dátum: 2013. április 16. - 11:48:45 » |
|
Szerintem Lacus nem üvöltött, úgyhogy pofát súlyba, bunkózást befejezni... Azzal, hogy ne bánjunk szabadon a különféle elnevezésekkel, teljes mértékben egyetértek. Én is el szoktam küldeni a sunyiba a szegedieket amikor halászlének merik nevezni azt a passzírozott, mosogatóléállagú valamit... DE! Te a szakmát erősen a szocialista realizmus égisze alatt tanultad, talán épp a napjainkban hírhedté vált "venesz"-ből. Nem feltétlenül az az egyedüli és teljes igazság amit akkor és ott elmondtak neked. Másrészt napjainkban nagy divatja van, hogy sok "szakácsművész" majom "újragondol" mindenféle ételt, a végeredmény persze sem textúrájában, sem ízében nem hasonlít az eredetire de nagyon fasza cikket lehet íratni róla azzal a félkegyelmű Péter Annával valami ótvar "gasztroblogon"... Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy neked van igazad. Például a csúsztatott palacsinta nekem valamiért vaníliás-diós. Meg mindenféle egyébként,amit az ember rak bele.Tuti ,hogy nem csokis,ami először eszembe jut,de mindegy is finom és kész.
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6458 Dátum: 2013. április 16. - 12:04:05 » |
|
Sabbati megértelek neked ezt verték a fejedbe . Magyarul ezt tanultad az iskolába . Akkor szerinted az általam felrakott 1956 - ban publikált recept egy átírt / ez ma nagy divat / hamisítvány ? Olvasatomban az jön le , hogy te az eredeti recepteket használod pl. cigánypecsenye ? Ami ugye pár száz éves ? Írtam már a pirított májról / arról amit már több mint 50 éve készítenek !!!máj kockák paprikás borsos szafttal HAGYMA nélkül / / Három éve egy vidéki " menő " csárda teraszán böngészem az étlapot ,. megakad a szemem Pirított máj !!! Húúúúúúúú nem ettem már vagy 10 éve . Rendelés leadva , agyam programozta az emésztést / állítólag Ő vezérli előre / Pincér jön tányér letesz és mit látok brrrrrrr resztelt májat !!! Mit ne mondjak nem esett jól . Egyébként meg imádom ha nincs át variálva egy étel , hagyomány őrző vagyok .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11258
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #6459 Dátum: 2013. április 16. - 12:14:11 » |
|
Sabbati megértelek neked ezt verték a fejedbe . Magyarul ezt tanultad az iskolába . Akkor szerinted az általam felrakott 1956 - ban publikált recept egy átírt / ez ma nagy divat / hamisítvány ? Olvasatomban az jön le , hogy te az eredeti recepteket használod pl. cigánypecsenye ? Ami ugye pár száz éves ? Írtam már a pirított májról / arról amit már több mint 50 éve készítenek !!!máj kockák paprikás borsos szafttal HAGYMA nélkül / / Három éve egy vidéki " menő " csárda teraszán böngészem az étlapot ,. megakad a szemem Pirított máj !!! Húúúúúúúú nem ettem már vagy 10 éve . Rendelés leadva , agyam programozta az emésztést / állítólag Ő vezérli előre / Pincér jön tányér letesz és mit látok brrrrrrr resztelt májat !!! Mit ne mondjak nem esett jól . Egyébként meg imádom ha nincs át variálva egy étel , hagyomány őrző vagyok . A hagyományos ételeket elkészíteni,csak hagyományos összetevőkből lehet. Ezek egy része ma már fellelhetetlen. (Már a hagyma sem magyar,paprikáról,tejről,cukorról egyebekről nem is beszélve...)
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6460 Dátum: 2013. április 16. - 12:27:23 » |
|
Balkóbátya sajnos igazad van . Pl. a hagyma , erre ráillik hogy hagyj ma ! A bab hamarabb szét fő .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #6461 Dátum: 2013. április 16. - 12:46:04 » |
|
Szerintem Lacus nem üvöltött, úgyhogy pofát súlyba, bunkózást befejezni... Azzal, hogy ne bánjunk szabadon a különféle elnevezésekkel, teljes mértékben egyetértek. Én is el szoktam küldeni a sunyiba a szegedieket amikor halászlének merik nevezni azt a passzírozott, mosogatóléállagú valamit... DE! Te a szakmát erősen a szocialista realizmus égisze alatt tanultad, talán épp a napjainkban hírhedté vált "venesz"-ből. Nem feltétlenül az az egyedüli és teljes igazság amit akkor és ott elmondtak neked. Másrészt napjainkban nagy divatja van, hogy sok "szakácsművész" majom "újragondol" mindenféle ételt, a végeredmény persze sem textúrájában, sem ízében nem hasonlít az eredetire de nagyon fasza cikket lehet íratni róla azzal a félkegyelmű Péter Annával valami ótvar "gasztroblogon"... Magyarul egyáltalán nem biztos, hogy neked van igazad. Feri, Te nem tudod, hogy én milyen nexusban vagyok Lacussal, tehát egyrészt azt sem tudod, hogy én mit-miért mondok neki, másrészt azt sem, hogy én mikor bunkózok igazából. A "pofasúlyba" kifejezés sem igazán az én világom. Nexte: Az égisz valóban az volt, áber én nem álltam le ott a tanulásban, ill. a gazdasági és politikai földrengés ellenére ugyanabból a tankönyvből tanítanak a mai napig. Nekem is el-eljár a kezem néha főzés közben, én is kipróbálok dolgokat, viszont az eredeti receptek azért vannak, hogy sem a pincérnek, sem a séfnek ne kelljen az asztal mellett magyarázkodnia. Ha variálok valamit, az vagy a séf specialitása, vagy "A' la lófasz", vagy "kicsit másképp", vagy ilyesmi. Ha a Wellingtonba Túró Rudit teszek, akkor nem állok oda magyarázkodni, hogy "dehátnálunkígykészül", hanem kiírom, oszt haladjunk. A variák mögötti lapítás nem más, mint a vendég átbaszása, mert ha egy picit is jártas eme tudományban (márpedig mindenki szokott enni), akkor benne van a cilinderben, hogy nem azt fogja kapni, amit várt. Ha a vendég nyitott az újdonságra, akkor odapillant a specialitásokhoz és onnan választ. Ám, ha rántott karaj helyett rakott krumplit kap 10 mondat terkóval, akkor nem fog hozzám visszajönni, mert ez nem opsön, hanem törvény. Nem kardoskodok, mert tőlem azt esztek, amit akartok, meg nem kell nektek szakképzett gasztronómusnak lenni, csak érdekességképpen írtam a megjegyzést. Szájdzsi, ha vanilia-dió van benne, akkor simán befér a rakott palacsinta kategóriába, de ha Te csúsztatottnak nevezed, én nem verem az asztalt a panaszkönyvért.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2013. április 19. - 15:13:32 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11258
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #6462 Dátum: 2013. április 16. - 13:46:54 » |
|
Ebédre is palacsinta volt,tökmindegy milyen,imádom. Hetente 2-3 alkalommal eszek palacsintát,nem desszertnek hanem főételnek 20-30 darabot is akár. Legtöbbször a la natúr .Gyerekkorom óta. Ha rakott akkor rakott,ha csuszi akkor meg az...A kislányom is szereti,ugyanúgy ahogyan én. (ja ő még csak kettőt eszik meg,ami talán nem is baj)
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6463 Dátum: 2013. április 16. - 13:47:26 » |
|
Sabbati megkövetlek ! De csak 50 % hahaha , találtam még egy régebbi receptet Ínyesmester szakácskönyvében ,. Az olyasmi amit te írsz de !,, Tehát a tészta meg egyezik , viszont a palacsintasütőbe kis ujjnyi / nálam ez 12 mm /vastag tésztát öntünk és lassan megsütjük hogy a teteje lágy maradjon / taknyos / Egy oldal megsüt és csúsztat ez 5 db. citromhéjas vaníliás porcukorral megszórva , betenni a sütőbe kicsit megsütni . Vagyis szinte = avval amit ír H. Ilona , természetes hogy egy ujjnyi vastag tészta nem sül át , ezért kell utólag az egészet meg egy kicsit sütni .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #6464 Dátum: 2013. április 16. - 14:07:36 » |
|
Az az igazság, hogy már jó ideje nem járok "étterem"-be! Régen sokat, de ma már nem! Ha éhes vagyok, inkább megállok a lángososnál! Egyszerűen NEM TUDNAK FŐZNI! Az étel ehetetlen, hideg (van-e tányérmelegítő???), kevés, és drága! Nem megyek!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|