vadasz75
|
|
« Új üzenet #855 Dátum: 2013. December 04. - 22:22:19 » |
|
Télen könnyebb /18-20 fokos helyiségben tartom/, Nyáron egy csőspirált nyomok bele, amin hideg vizet áramoltatok, amíg be nem áll a hőmérséklet.
Na erre kellenek az ördögtől való dolgok és atöbbi .... én rá érek kivárni.. Tapasztalatom szerint a szőlőcukrozott cefréből kevesem metilalkohol jön ki.
Mennyit dobsz ki az elejéből? Attól még messze vagyok, hogy tanítani tudjam, mert ahhoz sokat kell felejtenem, mert ugye aki tudja az csinálja, aki meg nem tudja az tanítja.
Amiktől idegenkedsz /pektinbontó, cukor, élesztő, víz/ nem ördögtől valók, csak tudni kell, hogy mihez, miből, mikor és mennyit. Én az idén 16 féle gyümölcsből főztem pálinkát, de mindet másképp cefréztem. Nagyon lényeges a cefre hőmérséklete és PH-ja ahhoz, hogy a főzőbe jó anyag kerüljön. Cukor /csak szőlő cukrot használok/ 1-5 kg között. hőmérséklet 15-22 fok között, PH 3-3,2 között. A legnehezebb szerintem sárgadinnyét cefrézni. Rendkívül cukor szegény és sav hiányos.
Mind a tizenhatot részletesen Bite ....
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9996
|
|
« Új üzenet #856 Dátum: 2013. December 04. - 22:32:00 » |
|
Télen könnyebb /18-20 fokos helyiségben tartom/, Nyáron egy csőspirált nyomok bele, amin hideg vizet áramoltatok, amíg be nem áll a hőmérséklet.
A hűtés megy végig, az erjedés időtartama alatt? Én télen nem cefrézek, nyáron meg leteszem az erjesztő edényeket a szerelőaknába.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9996
|
|
« Új üzenet #857 Dátum: 2013. December 04. - 22:33:23 » |
|
Na erre kellenek az ördögtől való dolgok és atöbbi .... én rá érek kivárni..
Ezt nem értem. Mit vársz ki?
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #858 Dátum: 2013. December 04. - 22:35:53 » |
|
Ezt nem értem. Mit vársz ki?
azt,hogy a cefre teljesen leáljon nekem nem kell tervszerűen főznöm én akkor főzök mikor a cefre be érik ..
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #859 Dátum: 2013. December 04. - 22:41:13 » |
|
Tapasztalatom szerint a szőlőcukrozott cefréből kevesem metilalkohol jön ki.
Értem, köszönöm, kipróbálom!
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #860 Dátum: 2013. December 04. - 22:42:15 » |
|
A főzés ,tapasztalat a továbbiakban is érdekel irjatok ,kérdezzetek Jó éjt .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #861 Dátum: 2013. December 04. - 22:47:26 » |
|
Figyelem a hőmérsékletét végig. Ha hűvös helyen tartom, akkor közben nem kell beavatkoznom, de amikor a 35-40 fokos málna vagy feketeribizli a hordóba kerül, érdemes gyorsan lehűteni.
Az elején 150ml-t kiöntök, majd 40 ml-ként szagolgatom és amikor nem érzem a szúrós szagot, akkor mehet a középpárlatba. Általában elég a 150 ml. 100 literes a főzőm.
Málna, feketeribizli, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, som, vörös áfonya, bodzavirág, bodza, birs, szilva, körte, cseresznye, meggy, szőlő, naspolya/most forr/.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #862 Dátum: 2013. December 04. - 22:49:21 » |
|
azt,hogy a cefre teljesen leáljon nekem nem kell tervszerűen főznöm én akkor főzök mikor a cefre be érik ..
Azt én is kivárom. Attól, hogy hozzárakom a felsoroltakat, még nem forr ki gyorsabban
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #863 Dátum: 2013. December 04. - 22:55:09 » |
|
Azt én is kivárom. Attól, hogy hozzárakom a felsoroltakat, még nem forr ki gyorsabban
Na és megyek aludni. Nem forr ki gyorsabban .ez én sem állitottam.. Én egy40 l essel küzdök ,de többet veszek el az elejéből és a savanyú ,fazekat nagyon figyelem ...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #864 Dátum: 2013. December 05. - 07:09:52 » |
|
Na és megyek aludni. Nem forr ki gyorsabban .ez én sem állitottam.. Én egy40 l essel küzdök ,de többet veszek el az elejéből és a savanyú ,fazekat nagyon figyelem ...
Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon teszem.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9996
|
|
« Új üzenet #865 Dátum: 2013. December 05. - 08:16:47 » |
|
Figyelem a hőmérsékletét végig. Ha hűvös helyen tartom, akkor közben nem kell beavatkoznom, de amikor a 35-40 fokos málna vagy feketeribizli a hordóba kerül, érdemes gyorsan lehűteni.
Én ezt úgy szoktam megoldani (mondjuk csak a kajszinál merül fel), hogy egy aránylag hűvös helyiségben tartom egy éjszakára, és csak másnap cefrézem. A késő nyári körte, meg a szilva már nem szokott átforrósodni.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #866 Dátum: 2013. December 05. - 08:40:12 » |
|
Én ezt úgy szoktam megoldani (mondjuk csak a kajszinál merül fel), hogy egy aránylag hűvös helyiségben tartom egy éjszakára, és csak másnap cefrézem. A késő nyári körte, meg a szilva már nem szokott átforrósodni.
Kajszinál megoldható a másnapi, harmadnapi cefrézés, de a málnánál nem. Nagyatádról szoktam venni. Délután 5-6 órára szedik meg a szükséges mennyiséget, mire hazaérek vele már beindul. Volt olyan, amikor nem hűtöttem, hogy a félig öntött hordóból másnapra a negyede kifutott, és a maradék 3 nap alatt kiforrt.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #867 Dátum: 2013. December 05. - 10:01:13 » |
|
Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon teszem.
Az egymenetes főzés egy külön tudomány , azt hallottam, hogy ezzel a módszerrel illatosabb a pálinka. Ízben van eltérés a hagyományos kisüsti módszerrel párolt között? Bár gondolom ezt úgy lehetne igazán látni, ha ugyanabból a cefréből lenne főzve mindkét módszerrel.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #868 Dátum: 2013. December 05. - 10:08:49 » |
|
Én nyáron a szuterinban ( 20-22 C ) télen a kamrában ( 15- 17 C ) cefrézek. Igazán kényes gyümölcsöt, pl. málna még nem próbáltam, az idén földiepret főztem kicsit csalódás lett. Tavaly kökényt és csipkebogyót , mindkettő nagyon jó, csipke különösen! Ezen kívül cserit, meggyet ( 2félét) , kajszit, almát, birset, szilvát ( 2 félét) Irsait, Mirabellt,
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #869 Dátum: 2013. December 05. - 11:37:20 » |
|
Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon teszem.
Nem tudtam,hogy egymenetben főzöl így egészen más a mennyiség.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|