Nem ragozni akarom, meg offolni, de ettől szoktam kiborulni pl. a szakmámon belül is, hogy tk, meg kk,ek (púpozott, vagy csapott...) ,meg tasak, zacskó, pohár, ilyesmi.
Szösszenet a wasabis korszakból:
Wok-kanál!
Mint mértékegység...
Az "az mi" kérdésem árnyaltan provokatív volt, mert - ismét a végzettségemre utalva - ismerek merőkanalat (vagy szedőkanalat) 0,5 dl-től 5 literesig.
Ezért ajánlottam az SI-t, azért találták ki.
Bocsánat az offért.
Na, akkor itt egy recept ami kiveri a biztosítékot minden kezdő háziasszonynál.
Cigándi apróbéles
Hozzávalók: 2
„összemarék” liszt, 1 diónyi zsír, 3 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 csipet porcukor.
Más változat szerint: 1 kg liszt, 6 db tojás sárgája, 6 evőkanál olaj, pici só, annyi tej, amivel a
tésztát rétestészta keménységűre készíthetjük.
A hozzávalókat annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle. Cipó
alakúra formázzuk, és zsíros kézzel az alábbi formát „vágjuk” bele:
Pihentetjük (1–2 óra; minél többet pihen, annál jobb a tészta), majd száraztészta vastagságúra
nyújtjuk. Az egyik felébe kis kupacokban elhelyezzük a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk,
ujjal összenyomkodjuk, és derelyeszaggatóval felvágjuk. Bő olajban kisütjük: sütés közben
egyszer megfordítjuk. Akkor jó, ha a töltelék megpuffad a tésztában, a tészta állaga pedig
kellemesen omlós lesz. A töltelék lehet túró, kapros túró vagy szilvalekvár.
A túrós töltelék az alábbi hozzávalók keverékéből áll: 0,5 kg túró, 3 egész tojás, cukor ízlés
szerint, pici só, citromhéj, vaníliacukor vagy kapor ízlés szerint. Az elnyújtott tészta egyik
felére, 6–7 cm-es oldalú képzeletbeli kockák közepére egy kiskanálnyi túrót teszünk. Az így
előkészített tésztára ráhajtjuk annak másik felét, s a kupacok közét jól megnyomkodjuk,
derelyemetszővel a kockákat kivágjuk.
A szilvalekvárt a túróhoz hasonlóan rakjuk a tésztába, s ugyanúgy alakítjuk ki a sütéshez a
bélesdarabokat is.
A kapros-túrós változatnál a cukor helyett – ízlés szerint – apróra vágott kaprot teszünk a
túróba, azzal töltjük meg a béleskéket.