St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #195 Dátum: 2011. Július 18. - 22:42:50 » |
|
Hogy rühellem én ezeket a jogi szövegeket... úgy van megfogalmazva, hogy mindenki másként értelmezze, aztán amikor jön a vámos, rendőr, stb., akkor tutira, hogy a számomra legrosszabb értelmezést fogadják el. Nem akarok kekeckedni, de ha szavanként olvasom össze a mondatot -a mondatrészeket nem átpakolva-, akkor nekem csak az jön ki, amit én írtam De legyen igazatok, mert ha nem, akkor nagyon sok nyilvános fórumon a saját pálinkafőzőjéről írogató ember megütheti a bokáját... mert a vámosok sem hülyék és bizony nézegetik a különböző fórumokat.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #196 Dátum: 2011. Július 19. - 03:01:33 » |
|
Talán itt ki lehet hámozni valamit:http://www.snapszmester.try.hu/
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #197 Dátum: 2011. Július 19. - 03:07:56 » |
|
Ezt írja a törvény: "A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezés beszerzését nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni, birtokban tartásához nem kell vámhatósági engedély, regisztráció"
Tehát beszerezhetem úgy is, hogy elkészítem, nem kell hozzá engedély, nem kell bejelenteni!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4146
TSP
|
|
« Új üzenet #198 Dátum: 2011. Július 19. - 09:43:16 » |
|
Szerintem készíteni is lehet saját részre, a meghatározott méretig. Talán Tanult Vadásztársunk ( ) majd segít nekünk értelmezni! Lehet házilag "henkölt" főződ is, de kell hozzá az illetékes (szerintem most már NAV) engedélye. (A boltihoz meg elvileg hozzá adják.) Ekkor évi 50 liter "attólfüggmilyen" pálinkát jövedéki adó fizetés nélkül előállíthatsz saját felhasználásra.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #199 Dátum: 2011. Július 19. - 10:00:11 » |
|
Madarak királya, akkor most a magánfőző birtoklása engedélyköteles? Nem értek már semmit sem. Mit értelmezek rosszul?
"(1) A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, - a magánfőző desztillálóberendezése kivételével - birtokolni, továbbá értékesíteni. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, valamint a tudományos és oktatási célra használt üveg desztillálóberendezésekre."
"A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani," - ezt eddig asszem' értem.
"- a magánfőző desztillálóberendezése kivételével - birtokolni," - ebből én azt olvasom ki, hogy ha a berendezés magánfőző, akkor annak a birtoklásához nem kell vámhatósági engedély.
"továbbá értékesíteni." - ezt talán megint értem.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #200 Dátum: 2011. Július 19. - 10:18:33 » |
|
Lehet házilag "henkölt" főződ is, de kell hozzá az illetékes (szerintem most már NAV) engedélye. (A boltihoz meg elvileg hozzá adják.) Ekkor évi 50 liter "attólfüggmilyen" pálinkát jövedéki adó fizetés nélkül előállíthatsz saját felhasználásra. Akkor ezek szerint minden főző előállításához kell a vámhatóság engedélye. Amelyikhez nincs, ahhoz utólag kell megkérni.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #201 Dátum: 2011. Július 19. - 10:20:41 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4146
TSP
|
|
« Új üzenet #203 Dátum: 2011. Július 19. - 10:30:48 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
RWS
|
|
« Új üzenet #204 Dátum: 2011. Július 19. - 10:32:03 » |
|
Hát ebben ez vagyon leírva elég egyértelműen: " A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezés beszerzését nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni, birtokban tartásához nem kell vámhatósági engedély, regisztráció."
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #205 Dátum: 2011. Július 19. - 10:36:05 » |
|
Itt pedig azt olvasom ki a sorokból, hogy csak akkor kell bejelenteni a magánfőzést, ha tovább akarod értékesíteni a "cefrét!"
A főzőberendezés birtoklására vonatkozó szabályok:
- Az a magánember, aki magánlepárlási tevékenységet végez maximálisan 100 liter, vagy az alatti ürméretű üsttel rendelkező berendezést birtokolhat! Az ennél nagyobb berendezés birtoklása büntetést von maga után, elkobzással járhat!
- A magánfőző egyszerre több berendezést is birtokolhat, mennyiségi korlát nincs!
- A berendezés megvásárlását, birtoklását a vámhivatal részére nem kell bejelenteni, de a magánfőzőnek nyilatkoznia kell a berendezésének származásáról a magánfőzés megkezdésekor, amikor a helyileg illetékes vámhivatal a főzőberendezést nyilvántartásba fogja venni! A birtokláshoz, vagyis a nyilvántartásbavételéhez elegendő egy nyilatkozat is, nem kell pontosan igazolni a berendezés származását. A magánfőzés előtti bejelentéssel egyidőben azonban, a magánszemély (magánfőző) nevéhez kötötten fogja regisztrálni a Vámhivatal a berendezést!
- A KERESKEDŐTŐL VÁSÁROLT BERENDEZÉS, MÁR A KERESKEDELMI FORGALOMBA HOZATALKOR REGISZTRÁCIÓRA KERÜL A VÁMHIVATALNÁL!!!
- Magánfőzés keretében 2011. január 01.-től csak akkor lehet párlatot késziteni, ha a háztartásban senki nem végez bérfőzetést (Bérfőzést végző lepárló vállalkozásnál)! 2010 év ez alól kivétel, tehát ha valaki bérfőzetett 2010 évben pálinkát, akkor 2010.-ben magánfőzést is végezhet.
- A főzési limit háztartásonként van megállapítva, nem személyre szól (háztartás = egy lakcim alá bejelentet személyek összesen), minden számbeli szabályozás a törvényben a háztartáshoz kötött!
- Egy háztartás évente max. 200 liter 100%-os alkoholtartalmú párlatot készithet, ez 50 fokos párlatra vetitve max. 400 liter.
- Egy háztartás adómentesen max. 50 liter 86 fokos párlatot készithet, akár bérfőzésben, akár magánfőzésben (tehát összesen együtt)!
Ez a mennyiség 50 fokos párlatra vetitve 86 liter, azaz 43 hektoliterfok! Ebben a mennyiségbe beleszámolandó a már az idei évben fözetett bérfőzött pálinka is ,aminek a hektoliterfok mennyiségét a bérfőzési lapokon egyértelmüen leolvasható!
- Az adómentes mennyiségen felüli párlatra a teljes adót meg kell fizetni! A jelenlegi összege 2.761,- Forint (1 liter 100 %-os pálinkára vonatkoztatva).
- A bérfőzéssel kapcsolatosan a további szabályok nem változtak!
- A magánfőzés megkezdése előtt a MAGÁNFŐZŐNEK BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGE VAN a helyileg illetékes vámhivatal felé, a főzés megkezdése előtt 3 MUNKANAPPAL! A bejelentést a VPOP által rendszeresitett bejelentő lapon kell megtenni !
- A BEJELENTÉSHEZ SZÜKSÉGES ADAT: A CEFRE SÚLYRA, VAGY LITERRE MEGADOTT MENNYISÉGE! VALÓTLAN ADAT MEGADÁSA BIRSÁGOT EREDMÉNYEZHET! A vámhivatal a bejelentett mennyiség alapján megállapitja az adófizetési kötelezettséget, vagy az adómentes részt, amely egyben adóbevallásnak is minősül, valamint ez alapján a vámhivatal kiadja a párlat származási bizonyitványát, ami 15 évig érvényes! Aztán kétévente meghosszabbítható!!!
- A magánfőzésben a párlat fokolását nem kötelessége ellenőriznie senkinek (jelenleg) de ha minőségileg megfelelő párlatot akar késziteni valaki, erre NAGY SZÜKSÉG van.
- A fentiek még NEM elegendőek a párlat értékesitéséhez! Ahhoz további feltételek szükségesek!!
alaptörvény: A JÖVEDÉKI ADÓRÓL ÉS A JÖVEDÉKI TERMÉKEK FORGALMAZÁSÁNAK KÜLÖNÖS SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 2003. ÉVI CXXVII.TÖRVÉNY
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4146
TSP
|
|
« Új üzenet #206 Dátum: 2011. Július 19. - 10:40:20 » |
|
Drága Földim, a gyökölés eddig azon ment, hogy lehet-é otthon barkácsolni főzőt, vagy nem. Szerintem lehet, de kell hozzá engedély. Oszt hogy hogyan lehet (kell) főzni, az már egy másik történet.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #207 Dátum: 2011. Július 19. - 10:42:48 » |
|
Köszönöm!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
RWS
|
|
« Új üzenet #208 Dátum: 2011. Július 19. - 10:43:05 » |
|
Drága Földim, a gyökölés eddig azon ment, hogy lehet-é otthon barkácsolni főzőt, vagy nem. Szerintem lehet, de kell hozzá engedély. Oszt hogy hogyan lehet (kell) főzni, az már egy másik történet. Doki, milyen engedély kell hozzá? Én sehol nem látok erre utalást.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #209 Dátum: 2011. Július 19. - 10:45:03 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|