Oldalak: 1 ... 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1926388 alkalommal)
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3607


« Új üzenet #1380 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 08:01:33 »

Aztahétszázát! Na egy ilyen bikáért oda adnám a fél he....met. Igen

Na azt azért nem biztos, de mindenesetre csorog a nyála az ember gyerekinek!

Jól látom, hogy az is agancs, amire a bal oldalon támaszkodik?
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #1381 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 08:32:48 »

Ez tényleg nem akármi! kíváncsi lennék az agancstövekre is. Nem is lesz olyan egyszerű alátétre szerelni. A somogyi öreg bika valóvan egy életbika lehetne sokunknak.
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #1382 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 10:15:54 »

Na, ez már tényleg  Nyálcsorog
Látom, a valóságban is van olyan, amit én elképzeltem...  Mosolyog
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #1383 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 10:20:45 »

Szia Zoli!
Merre jártál, hogy ilyen soká nem jelentkeztél? Én már vártam a friss képeket Tőled.
Nagyon jó bika.
A jobb száron lévő jégág és a középág közötti ágat Te minek neveznéd?
Zoli, ha van még fotó, akkor oszd meg velünk (tanulságképpen is, hogy lássuk, milyen bikákat nem lenne szabad meglőni)!
Üdv:HSanyi
« Utoljára szerkesztve: 2009. Szeptember 15. - 11:52:09 írta Németh Lajos » Naplózva
Jágerboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 344


« Új üzenet #1384 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 12:26:33 »

Hát én ilyen bikát még az életembe nem láttam  OOO
én azt hittem csak a őzeknél fordul elő ekkora agancs-rendellenesség  Vállat von
Üdv Mindenkinek!


Szombat hajnali cserkelésen esett ez a nem mindennapi bika Közép-Somogyban.
Elnézés a nem éppen etikus teritékért.

Fabrigo
!!
De nagyon tetszik !! Bibíí
Naplózva

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.
Simi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 270



« Új üzenet #1385 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 15:03:48 »

Ejjjhaaa........ Meglepődött
Ez tényleg nem semmi! Meglepődött
Gratulálok a szerencsés elejtőnek! Mosolyog
Naplózva

"Úgy tűnik, az emberek nem szeretik az igazságot, de én igen; szeretem, mert sokakat felidegesít.
Ha elég sokszor mutatsz rá, hogy az érveik faszságok, akkor talán egyszer valamelyik közülük azt mondja végre: várjunk csak egy kicsit, tényleg rosszul gondoltam!
Én ezért a pillanatért élek."
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #1386 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 15:49:32 »

Egy kis beszámoló a vadásztatás jelenlegi állásáról:  jelezték a német vendégek, hogy nem a megbeszélt időpontban érkeznek, hanem 2 nappal később, és eggyel többen, de a plusz vendég csak disznót és tarvadat lőne. Hmm…  Így az én programom is két nap csúszással kezdődött, nem baj, eggyel több nap jutott a figyelésre.
Vasárnap este „leosztottuk” a vendégeket, mivel én főleg cserkelő vadászatra készültem, a fiatalabbak közül kaptam egyet.

Első este egy nagy vágásterület szélére vittem, ahol előzőleg 3 bikát is hallottam bőgni, és a közeli sűrűkben korrektül előkészített cserkelőutak vannak. Gyenge bőgés volt, elsétáltunk az egyik kikaszált ösvényen, de csak egy kapitális rókát, és egy borzot láttunk. Eléggé sötétedett már mire komolyabban megszólaltak a bikák.  Mondtam hogy már csak arra van időnk, hogy a legközelebbit megnézzük, az erdőben hamar sötét lesz. Azt mondja erre a vendégem, hogy azt ne is nézzük, mert egy fiatal bika.  Füstölögtem egy kicsit magamban, hogy már megint egy ilyen vérprofit sikerült kifognom, aki egyetlen bőgésből megmondja a bika korát… Hazafelé mindenesetre jól megmászattam a meredek vágásterületen, hogy valamiféle sejtése azért legyen arról, hogy milyen vad vidékre csöppent, és úgy általában mire készüljön.

Hétfő reggel 5 óra, találkozó. Csepegő eső, mindenki ott, emberem sehol. Kérdem a többieket, hogy mi a helyzet? Mondták a németek, hogy jól sétáltassam meg, hadd tisztuljon a feje, mert hajnal fél 3-ig ittak. Na vazze…
Negyed 6 körül előkerült az ember, úgy nézett ki, mint egy élőhalott. Ártatlan arccal megkérdeztem hogy jól aludt-e? Kész volt.
Egy akác sarjas környékére mentünk, melynek a szélén elhagyott almafák vannak, a fiatalosban és körülötte kikaszált cserkelőutak. Erről hallottam korábban  egy igen mély hangú, nagyon ritkán megszólaló bikát. Az almafákhoz érve egy borjas tehenet láttam meg, amint épp belépett a sűrűbe. Rövid figyelés után megállapítottuk hogy csak ketten vannak. Ezután a sűrűn át felmentünk egy kopasz dombtetőn álló lesre, ahonnan igen jól lehetett hallani a környéken bőgő néhány bikát, követni az útvonalukat. Az esős, párás idő ellenére nem volt igazán jó bőgés. Egy ideig várakoztunk, majd átmentünk a következő dombon álló lesre, ahol korábban rendszeresen láttam tarvadakat, pár közeli gyümölcsfa alatt csipegetni. Ezúttal egy konda disznó jött, elég nagy zajjal, de szarvast nem láttunk. Javasoltam, hogy hazafelé nézzünk meg egy sűrű akácos-diós foltot, de vendégem kijelentette hogy szerinte itt nincs szarvas, menjünk haza. Biztosan tudom, hogy abba a foltba váltanak vissza szarvasok, de mivel semmi bőgést nem hallottunk onnan, nem erőltettem. Nehéz oda irányítani a vendéget, ahol teljes csend van, miközben körben bőgnek a bikák, pedig az is ott van, csak nem bőg… na mindegy. A vendégem becsületére legyen mondva, úgy nézett ki mint aki halálán van, de szó nélkül jött velem hegyen-völgyön, mindenen át, nem puhány alak. A reggel folyamán két lövést hallottunk, egyik a szomszéd területen, a másik nálunk: egyik osztrák vendégünk elejtett egy páros 10-es bikát, melyet már kétszer elengedtek, de harmadszorra mégis megtetszett neki. Lefőzés után 6,2kg volt.

Este megint fel az erdőbe mentünk. Elsősorban azt a katlant akartam megnézni, ahol tavaly lőttem a bikát. Most is ott voltak a tarvadak, bikát nem láttunk velük, de éreztem a szagát, biztos voltam hogy ott van valahol, csak még nem kelt fel. Kihátráltunk a katlan széléről, és kicsit lejjebb akartunk visszajönni, hogy belássuk azt a részét, ahol sejtésem szerint a bika fog mozogni. Balszerencsénkre nem ott feküdt ahol vártam, hanem egészen fent a katlan peremén, 20-30 méterrel előttünk állt fel egy csodabogyós sűrűből. Rögtön észre is vett, és elugrott. Egy kisebb, 5kg körüli fiatal bika volt, az egyik száron hármas koronát véltem látni, de sötét tompa ágvégekkel, nem is foglalkoztunk vele tovább. Jó ideig teljes csend volt, negyed 8 körül kezdődött komolyabb bőgés, 4-5 bika folyamatosan mondta, de számunkra mindegyik elérhetetlen távolságban volt. Ismét hallottunk lövést, talált is, sajnos azonban rossz kilövés volt, egy fiatal, jó képességű koronás bika esett el. Elég vegyes érzelmekkel álltuk körül a ravatalt, mert elejtőjének első bikája volt, avatás stb… de azért mindenki érezte, hogy nem az igazi.

Kedd reggel ötkor indulás. Jött velünk egy vendég, aki már lőtt bikát, megkért hogy tegyem ki egy lesre ahol nem zavar senkit, és tud nézelődni, hallgatózni. Egy magaslaton álló „figyelő lesre” ültettem, ahonnan messzire látni. Alig hogy elindult a les felé, integetve sietett vissza. Szarvasok vannak a les körül a lucernán! Vendégem mint akit darázs csípett, ugrott ki a kocsiból, töltötte a puskát. Kicsit előrébb menve láttuk, hogy valóban ott áll a horizonton 3 tarvad egy bikával. A bikát ismerjük, 4kg körüli fiatal villás, egy hasonszőrű, de még kisebb társával együtt járnak ki, az is 3-4 tarvaddal szokott lenni. Mindenesetre jó alaposan megnéztem a távcsőben, nehogy valami ismeretlen jó bikát elszalasszunk, de jó 10 perc várakozás után, mikor kicsit világosabb lett, egyértelműen felismertem, és elsündörögtünk onnan. Fent az erdőben kifejezetten jó bőgés volt. 7-8 bika folyamatosan, nagy hangon orgonált. Ahová készültem, ott is erősen mondta egy bika, egy nagyobb füves legelőről lassan vonult az erdő felé. Egy –az erdő szélével párhuzamos-  cserkészúton megpróbáltunk elé kerülni, egy helyen sikerült is. Odakúsztam a sűrű széléhez, és elég jól meg tudtam nézni; egy középkorú, rövid szárú plan 12-es, bal száron hármas korona, jobb száron villa. A korona ágak is hófehérre voltak fenve, hegyesek, késznek tűnő agancs. Kökény és vadrózsa bokrok közt folyamatosan bőgve fel-alá vonult, majd tehenei után nézett. Magam mellé hívtam a vendéget, de mire odaért, már csak eltűnőben látta a bikát. Lőtávon belül volt, 120-150m-re lehetett, de nem volt jó a szituáció. Mikor eltávolodott mi is visszakoztunk, lementünk az útra, és a nagy tarvágás felé siettünk, mert elgondolásom szerint azon kell keresztül mennie. Mire odaértünk már átment, csak egy tehén és ünő volt még kint, azok viszont észrevettek, és beugrottak az erdőbe a többiek után. A megugrás után úgy döntöttem, hogy ma nem zavarjuk őket többet. Tisztes távolból követtük, ahogy egyre ritkábban bőgve végigvonult az oldalban a tarvadakkal. Később lejöttek, jóval előttünk átváltottak az úton, és bementek abba az akácos-diós sűrűbe, ahova már korábban próbáltam citálni a vendéget. Ott elfeküdtek.

Ma este másfelé megyünk, nem akarom ott zavarni a környéket, reggel viszont megpróbáljuk ezt a bikát. Ha tartja az útvonalát, akkor elvileg három olyan helyen is átmegy, ahol kedvező feltételek mellett lehet rálőni. Aztán majd kiderül, hogy Hubertusz ezt osztotta-e nekünk, vagy másikat, vagy esetleg semmit…
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1387 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 16:32:30 »

 Igen Igen Emelem
Naplózva

Üdv End
danikutya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 468



« Új üzenet #1388 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 16:46:00 »

Egy kis beszámoló a vadásztatás jelenlegi állásáról: 
Jó volt hallgatni! Akkor egy kalappal a következő próbához  Emelem

Naplózva

Eb a vadász, kutya nélkül!
danikutya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 468



« Új üzenet #1389 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 16:50:22 »

Nálunk tegnap este, mint ha elvágták volna. Disznóval persze megint találkoztam. Ilyenkór mindig...
Ha ma megint így lesz akkor a következő hsz. -em a vaddisznós élmények topicban lesz.  Lő
Naplózva

Eb a vadász, kutya nélkül!
forsterh
Vendég
« Új üzenet #1390 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 17:16:30 »

Szia Zoli!
Merre jártál, hogy ilyen soká nem jelentkeztél? Én már vártam a friss képeket Tőled.
Nagyon jó bika.
A jobb száron lévő jégág és a középág közötti ágat Te minek neveznéd?
Zoli, ha van még fotó, akkor oszd meg velünk (tanulságképpen is, hogy lássuk, milyen bikákat nem lenne szabad meglőni)!
Üdv:HSanyi

Szia Sanyikám!  Hát mindig balanzírozok valamerre.... szerintem a bőgéssel kapcsolatban képben is vagyok... elég sok hivatásossal sikerült beszélnem és a véleményeinket is teljesen egyformán alakítottuk ki.
Nos nagy általánosságban az a vélemény alakult ki, hogy most már jelenleg jól látható jelei is vannak a szarvasbika állomány elfiatalodásának. Ez a jelenség az idén már jelentős kiterjedésű vadászterületeken is átalakította a bőgés megszokott struktális lefolyását. Elsősorban Somogy és Zala megye vadásztársasági területei érintettek ebben a dologban, de a nagyobb összefüggő erdőgazdasági vadászterületeken is helyenként ez a jelenség jól megfigyelhető volt. A főbikák (azért nem írok csapatbikákat, mert az idén egyáltalán nem alakultak ki nagyobb létszámú, egyben tartott tarvadrudlik) zömében az 5-6-7 éves korosztályok bikái közül kerültek ki, s ezek egy-két tarvaddal mutatkoztak. Ugyanakkor a kísérő bikák szerepkörét jelentős százalékában az első második agancsú Spiesser-ek töltötték be, úgy hogy ezeknek is jutott tarvad. Nagy valószínűséggel felborult a helyes ivararány, mert sokkal több a tarvad, mint a bika. Ezért a bőgés, mivel a bikák nem láttak egymásban konkurenciát (hiszen mindegyiknek bőven jutott tarvad ) szeptember 10-ig nagyon meg sem szólaltak. A bőgés némán zajlott, úgy hogy egy alkalommal még azt is sikerült megfigyelnem, hogy a Spiesser borított egy öreg tehenet és semmi normális bika nem volt a közelben. A néhány idősebb bika, amely azonban korántsem a golyóérett, hanem inkább a "gazdaságilag érett " kategóriába sorolandó, egyedül tarvad nélkül őgyelgett és néma maradt, mert amikor csak megkívánta szinte azonnal tudott tarvadat szakítani a Spiesserektől. Teljesen eltüntek azok a szarvasbikák korosztályai, amelyek 8-12 tarvadból álló háremet terelnek össze és őrízgetik őket más szarvasbikák borítási szándékával szemben. Volt néhány nagyon érdekes megfigyelés is, amely mindenképpen azt jelzi, hogy valami rendesen el lett cseszve szakmailag. Megfigyeltek egy 16 példányból álló tarvadrudlit, amely szeptember 08-tól 12-ig rendszeresen kijárt a repcecsírra és ez idő alatt egyetlen bika sem kísérgette őket. Majd ezt követően a mai napig egy ötéves páros tizes bika talált csak rájuk, de ez sem bőg. Szeptember 14-től aztán egyre intenzívebben bőgtek a bikák, a bőgés  a napokban éri el a csúcspontját és nagyon hamar bekövetkező visszaesés várható.
Gyakorlatilag még ennek a hétnek a rendelkezésre álló napjai, amit még az eredményes vadásztatás érdekében sikerülhet kihasználni.
Sok helyen már nem nagyon nézik a minőséget csak sikeres elejtés legyen, mert itt a vendég, nagy a vadkár és hát valamiből ki kellene fizetni azt. Az általában korábban jól termelő vadászterületeken a legjobb bikák trófeái a 12-13 kg trófeasúlyról visszaestek a 10-11 kg trófeasúlyra, azzal együtt, hogy ezek a bikák még egyáltalán nem golyóérettek. A fajsúlyról azt tudom mondani, hogy a vártnál gyengébb, jó egy kg-al a valóságban mért trófeasúlyok felett becsülnek a hivatásosok.
A  magyarországi gímszarvas jövőjének felélése kezd bebetonozódni, azzal pedig, hogy éretlen fiatal szarvasbikák borítanak a minőségromlás is egyértelműen hosszútávon borítékolható!
Nem készítettem több fotót. Ennek több oka is van.
- Valóban nem mindenhol lehetett volna a szakmaiság elismeréseként méltó elejtésekről készült képeket prezentálni....
- Egyes területeken pedig, ahol egyébként szakmailag még elfogadható szinten igyekeznek vadásztatni, nem járultak hozzá, hogy az elejtett szarvasbikák trófeás fotói publikusak legyenek...
-Sok esetben a saját honlappal rendelkező vadásztársaságok sem frissítik a trófeabemutatójukat, nehogy mások kedvet kapjanak a területük bekebelezéséhez...
-Egy-egy "nagyobb" trófeát viselő szarvasbikába azonban még többfelé is belebotolhattak a szerencsésebbek, de mindezekkel együtt a morzsák végső lesöprése történik az asztalról....Ezt egyébként az idei tavasszal nem megrendezett zalai vagy az ugyan megrendezett, de elrettentő minőségű somogyi agancsmustrák is előre vetítették....
A feltett somogyi bika trófeájának jobbszárán én dupla jégágról beszélnék, annál is inkább, mert mindkét ág közös alapja  a szár felé esően egy szakaszon  összenőtt.
Üdv. forsterh
Naplózva
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #1391 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 17:46:53 »

Egy kis beszámoló a vadásztatás jelenlegi állásáról: 

Köszi! Valami ilyesmit jó volna olvasni másoktól is. Remélem jön a folytatás.  Wave
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Gaucho
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 300


-


« Új üzenet #1392 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 18:52:11 »

Üdv Forsterh!

Mindig jó olvasni a szakmai hozzászólásaidat, valóban már nagy baj lehet ha már  a somogyi és a zalai  bikák agancs súlya között is évről évre gyengébbek kerülnek elő.
Felénk épphogy elkezdődött a bőgés, máris kilőttek egy errre nagynak számító 8 kg körüli bikát.... ???


Sokmindent elárul a magyar vadásztársadalomról amit az egyik fővadász mondott. Egy -2 pontos gyönyörű trófeára mondta, hogy nem számit hogy nem lőhet  egy ideig trófeás vadat, mert egy ilyen szép trófea megér annyit.....
Én úgy érzem,  hogy a mai vadászat nem fog tenni az elfiatalodásennek megakadályozása érdekében, a szakértelem és a becsület hiánya miatt.
és  a pénz  nagyúr.
Persze tisztelet a ritka kivételnek.
Naplózva

Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyót, kifogja az utolsó halat, akkor jön rá, hogy a pénzt nem lehet megenni.
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #1393 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 20:13:13 »

"-Egy-egy "nagyobb" trófeát viselő szarvasbikába azonban még többfelé is belebotolhattak a szerencsésebbek, de mindezekkel együtt a morzsák végső lesöprése történik az asztalról...."

Sajnos attól tartok, igazad van...
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1394 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 20:19:15 »

Szia Forsterh!

Én is beszéltem a hétvégén több vadásztárssal, és ugyan ez a véleményük.
Az agancssúlyokról csak annyit mondtak,  jó volt a tél, jó volt a kaja, még sincs súlya!? Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Oldalak: 1 ... 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: