Oldalak: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1922296 alkalommal)
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #90 Dátum: 2008. Július 06. - 21:26:13 »

Üdv Forsterh!

Köszönöm a válaszod!

Látod én azt hittem, hogy ezt a fajta ágképzést idővel kinövi a bika. Persze láttam igen hosszú, lefelé hajló (állítólag verekedéskor a másik bikára veszélyes) szemágú érett bikákat is, de valahogy arra gondoltam, ez később jelenkezik, nem a második agancson rögtön.

 Wave
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #91 Dátum: 2008. Július 06. - 21:28:51 »

Érdekes különben ez az említett másolási hiba is, hogy az egyik évben az egyik, a következőben pedig a másik száron jelentkezett az említett bikán ilyen szemág.  ???
Naplózva
forsterh
Vendég
« Új üzenet #92 Dátum: 2008. Július 07. - 06:24:06 »

Szervusz Anti!
A génmásolási hiba engemet is sokat foglalkoztatott egy időben ezért próbáltam rengeteget utána olvasni. No nehogy azt hidd, hogy a vadgazdálkodási szakirodalomban találtam meg erre a magyarázatot. Fejvakarás
A humán gyógyászatban néztem utána, sok-sok számomra ismeretlen dolog áttanulmányozása után, végül a nyitott gerinccel és a nyúlszájjal születendő csecsemők problematikája adta meg részemre  a választ. Arról van ugyanis szó, hogy a terhesség egy meghatározott szakaszában, ha a kismama lázas beteg lesz,  akkor az ajak felépítésében és megformálásában illetve a gerinc bezárásában felelős gének tevékenysége a lázas állapot során teljesen kikapcsolódhat és ennek a  végső hatása formailag végleges. Tudjuk, hogy a nyúlszáj és  a nyitott gerinc, amelyeken aztán csak operációkkal, műtétekkel lehet javítani.
Nos valahogy így képzelem el én is a hibás génmásolás létrejöttét egy-egy adott szarvasbika esetében. És rögtön az elején azt is leszögezhetjük, hogy ez nem csak a második agancstól jelenhet meg, hanem akár a bika tízéves korában is előfordulhat első alkalommal, ha akkor alakul ki nála ez az állapot.
Az agancshullajtás után a szarvasbika el kezdi építeni barkás agancsát. Ebben az időszakban nagyarányú táplálékfelvételek és genetikai hormonális folyamatok zajlanak le a szervezetében.Az agancsépítés folyamata minden részletében az agancsot megformáló gének hatása és tevékenysége alatt zajlik. Tudjuk azt is hogy az agancső felől építkezve a bika megközelítőleg 120 nap alatt neveli meg a teljes agancsot. Ezen időszak alatt, ha szennyezett ivóvíz, vegyszerezett takarmány fogyasztása vagy súlyos testi sérülés megszerzése következtében lázas állapotba kerül akkor ez a lázas állapot kikapcsolhatja egyes, éppen az agancsépítés azon fázisában érdekelt gének tevékenységét. Mivel az állatnak nincs lázcsillapító gyógyszere, így a magas láz tartós időtartamon is elkísérheti, míg állapota esetleg javulni fog. A tartósan magas lázas állapot aztán az érzékeny és bonyolutl fehérjelánc kapcsolatokban olyan fehérje széteséseket, károsodásodásokat okozhat, amely az állat életében már véglegesnek mondható és soha vissza nem állítható. Nyilvánvaló, hogy az ílyen formában sérült gének aztán a továbbiakban már csak a sérülésük fokának megfelelően tudják agancsformáló tevékenységüket kifejteni, ami aztán a további agancsok felrakásánál az érintett szakaszon maradandó formai hibák megjelenésével járnak. Ugyanez játszódhat le a vemhes tehén, ünő szervezetében is, amikor a megszületett bikaborjúról aztán a második agancsa bemutatkozása alkalmával kiderül, hogy a szemága rendellenes formájú.
Kedves Anti! Ne vedd készpénznek amit itt leírtam. nem vagyok orvos és nem vagyok genetikus, hogy ezekre a kérdésekre a gyakorlati bizonyítás talaján is meg tudjak válaszolni. Én csak egy kis gondolkodni igyekvő erdész vagyok, aki néhány ismeretlen problémára a gyakorlati szakmai életemből keresem az elfogadható választ.
Ennek ellenére azt hiszem, hogy talán nem vagyok mesze az igazságtól, mikor ezeket a gondolataimat Veled megosztom!
Erdészüdvözlettel forsterh/color]
Naplózva
Boki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 144



« Új üzenet #93 Dátum: 2008. Július 24. - 16:55:08 »

Szervusz Anti és Forsteh!

Én láttam ilyen bikák sorozatait Új-Zélandon. Szinte kivétel nélkül eltűnt a probléma a 3-4 agancstól.
Ott a kimagasló genetikai képességű egyedeknél figyelték meg. A csapos agancsnak általában sem formája, sem íve nem volt, csak ágak összevissza. Ez folyamatosan szűnt meg és lett az agancs egyre harmonikusabb. A hormon-injekció kizárva. Az is elképzelhető, hogy a különböző populációkból származó, jó agancsfejleszető képességű egyedek párosításakor (a tehén is hordozza ugye) heterózis figyelhető meg az agancs paramétereiben.

Üdv, Boki
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #94 Dátum: 2008. Július 24. - 18:55:43 »

Sziasztok!
Szarvas ügyben sokkal nagyobb tudással rendelkeztek, mint én.  Meghajol

Humán ismereteim alapján azonban bátorkodom kiegészíteni pár dologgal a gondolatmenetet. Embernél olyan anyagcsere probléma okozhatja a velőcső záródási rendellenességeket, amelyik folsav hiányt okoz. Írtátok a lázas állapotot, de immunrendszeri gyengeség, stressz, táplálkozási hiba, vagy vesét károsító anyagok, vegyszerek, sugárzás, stb. is. Ilyenkor vitaminok és nyomelemek távoznak a szervezetből.

Egy dunántúli kis faluban (régi történet) egy éven belül tíznél több fogyatékos gyermek született. Nyitott gerinc, ajakhasadék, Down -szindróma, halmozott fogyatékosságok. Egy orvos csoport derítette ki, hogy mi okozta a szokatlanul sok rendellenességet. A falu halastava új agronómus keze alá került, aki megnövelte a halhozamot. A vizet algairtó vegyszerrel kezelték, aminek a lebomlása több hetet vett igénybe. Ebben az időben a halászatot szüneteltették. Néhányan azonban erről mit sem tudva, rendszeresen lopták a halat, és ennek a vegyszernek a hatására folsav hiány lépett fel. Folsav, és ásványok adásával meg lehet előzni ezeket a rendellenességeket.

Szarvasok és más állatok esetében is lehetnek olyan kiváltó tényezők, amelyek valamely, a szervezetben a hormonképzéshez, vagy egyéb anyagcsere folyamatok zajlásához szükséges egyensúlyt felborítják.

Nem gondolnám génhibának, ha egyik évben az agancs egyik száron, másik évben a másikon jelentkezik. Genetikai probléma akkor lenne, ha ugyanott jelentkezne, és az utódokban is megfigyelhető lenne. Inkább anyagcsere, felszívódási, vagy táplálkozási probléma lehet, ami a szabad természetben is előfordulhat. Kertben nevelt bikák között sokkal több a rendellenes agancs, mint a szabadban. Ez is inkább táplálkozási hiányosságra utalhat.

Érdekes lenne, ha a rendellenes agancsot növesztő bikáknak a bőgés után vízbe, vagy a sóba keverve zeolit port adnának (Mádon gyártják), akkor is előjönne-e a probléma? A zeolit ugyanis két dolgot tud. Egyik: a szervezetbe került méreganyagokat leköti, és kiviszi a szervezetből, megtisztítja az emésztőrendszert, ami által javul a felszívódás. Másik: alkalmas ásványi anyagok és nyomelemek pótlására hiányállapot esetén. Lehet, hogy a következő évben már normális lenne az agancsa?
Naplózva
forsterh
Vendég
« Új üzenet #95 Dátum: 2008. Július 24. - 19:39:10 »

Szervusz Kedves Sziju!
Számomra nagyon érdekesek amiket leírtál, bár első olvasatra még csak a lényegét értettem meg, de igyekszem majd a továbbiakban jobban elmélyedni benne! Teljesen elképesztettél szakszerű magyarázatoddal! HUUUÚUÚÚÚH ! Most lendületet adtál egy olyan témában amelyben már évek óta csak egyhelyben topogok és nem találom az igazi magyarázatot! Nagyon szépen köszönöm a véleményedet!
Szeretettel üdvözöllek forsterh
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #96 Dátum: 2008. Július 24. - 20:01:53 »

Szia Forsterh!
Táplálékkiegészítőkkel is foglalkozom, természetgyógyászatot tanultam, és biológiát, fejlődéstant. Azt gondolom, ami az emberre igaz, sokszor az állatra is, és fordítva. A csontritkulás lehetséges új gyógyszereinek alapelveit például éppen a bikákon tanulmányozzák, hiszen villámgyorsan építik fel az agancsukat.

Úgy látom, sokat fogunk még beszélgetni és vitatkozni! Wave
Naplózva
forsterh
Vendég
« Új üzenet #97 Dátum: 2008. Július 24. - 20:09:39 »

Szervusz! Wave
Nagyon-nagyon örülök, hogy az általad vázolt témakörökben ilyen kiváló szakemberre akadtam! Igen
Biztosra veszem hogy sokat fogunk még vitatkozni, de inkább én fogok sokat tanulni Tőled, ha megengeded!
Derűs estét kívánok forsterh
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #98 Dátum: 2008. Július 24. - 20:21:54 »

Szia Forsterh!
Embereknek Neurosan por néven forgalmazzák a zeolitot. Vízbe kell keverni, és meginni. A háziállatok is szeretik, és megisszák. A tyúkok tojásának a héja is keményebb lesz tőle. Aki nem tud aludni, megiszik egy pohárral, és zuhan az ágyba. Jó csontritkulásra, puffadásra, idegességre. Hamutartókba is teszik, macska alomba, mert a szagokat is megköti. Ha valamilyen edénybe hypot teszek, hogy tisztítsam, akkor hogy ne legyen vegyszermaradvány benne, zeolitot teszek bele, tiszta vízbe. 10perc múlva nincs hypo szaga. A pohár alján a nagyobb szemcséket kiöntöm a növényekre. Azok is meghálálják. Jó lenne, ha külön itatókban kipróbálnák a szarvasok számára is, mert a vadon élő állat csak azt issza meg, ami neki jó. Biztos tetszene nekik!

Szerintem az őzek hasmenésére is jó lenne, mert lekötné a repce méreganyagait és a vegyszereket, és kitisztítaná a beleiket. Hasmenésre is jó! Aztán az agancshoz is jó lenne. Nem is túl drága anyag. Gyógyszertárban, bioboltban lehet kapni, pár száz forint. 1 pohár vízbe késhegynyi kell, napi 3-szor. Kóstold meg! Aztán lehet kísérletezni vele tovább. Állatok számára is gyártanak, szemcséset, azt meg a takarmányboltok árulják. Wave
Naplózva
forsterh
Vendég
« Új üzenet #99 Dátum: 2008. Július 25. - 07:27:11 »

Szervusz Kedves Sziju!
Én szívesen megkóstolom, csak aztán nehogy "szarvam" nőjön tőle!!! :Mosolyog
Ezt ám csak viccnek szántam!
Üdv. forsterh
Naplózva
Boki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 144



« Új üzenet #100 Dátum: 2008. Július 25. - 08:50:03 »

Szia Sziju!

A bendőbaktériumok nem rendezik ezt el mielőtt felszívódhatna?

Üdv, Boki
Naplózva
Mérnökhallgató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 125



WWW
« Új üzenet #101 Dátum: 2008. Július 25. - 16:34:34 »

Tehát ha jól értem visszaértünk oda, hogy a tápláléknak nagyobb szerepe van az agancsfelrakásban, mint az öröklött géneknek. Zoli, nem erről beszélgettünk véletlenül éveken keresztül? (Igaz, én a zeolitról sosem írtam, de a lényeg ugyanaz.)
Naplózva

"Jó vadászatot!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #102 Dátum: 2008. Július 25. - 16:44:06 »

 
Szervusz Kedves Sziju!
Én szívesen megkóstolom, csak aztán nehogy "szarvam" nőjön tőle!!! :Mosolyog
Ezt ám csak viccnek szántam!
Üdv. forsterh


Szia Zoli!
Ennek, csak az lenne az egyetlen előnye, hogy most az egyszer, nem nekünk kellene magyarázkodni a  asssszonynak! Röhög Röhög Röhög
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sziju
Vendég
« Új üzenet #103 Dátum: 2008. Július 25. - 20:49:45 »

Nyugodtan kóstoljátok meg, nem baj, ha a kiálló testrészek megnőnek tőle. Pl haj... Bion Bion Bion
A bendő baktériumok megemésztik ezt az anyagot.
Naplózva
Boki
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 144



« Új üzenet #104 Dátum: 2008. Július 25. - 20:56:56 »

Köszi Sziju!

Re: Mérnökhallgató

A kérdés amit feszegetsz nem egyszerű. Vannak az agancsnak olyan paraméterei melyek genetikailag meghatározottabbak, más paramétereket pedig inkább a környezeti hatások befolyásolnak jobban. Sok kísérletet és megfigyelést kell még ahhoz végezni, hogy tisztán lássuk a dolgokat...

Üdv, Boki
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: