Sakac
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9916
|
|
« Új üzenet #1050 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:20:34 » |
|
Különben ha lesz valami pálinka a kökénycefrémből, szeretnélek megkínálni benneteket!
Üdv. bferi
ajjaj csak nehogy az az elhíresült bitumenes legyen
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #1051 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:23:30 » |
|
Nem akarok beleröfögni,de én is békésbe születtem ,A Pálinka nálunk is nagyon megvolt becsülve.Csak tisztán ,semmi higitás ., A szilva ,törköly .kisüsti.-ebbe a sorrendbe .A törkölyt egy bizonyos helységben régebben vizespohárból itták..
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #1052 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:36:09 » |
|
Én 49 évesen hallottam először " Ágyaspálinka " azt sem tudtam mit jelent. Viszont 6 évesen már nagymama tanitott pálinkát fözni.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #1053 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:36:34 » |
|
A pálinka cefréje sem tartalmazhat répacukrot!
Már pedig ritka az olyan pálinka, amihez nem adnak cukrot, mert az segíti, gyorsítja az erjedést, nem utolsó sorban pedig kiadósabb lesz a cefre is tőle Egy példa: ha akarsz egy liter jó szilvóriumot, akkor cukor nélkül kb. 15-20l cefréből kapsz ennyit, de ha adsz hozzá 10literenként 1kg cukorszirupot, akkor 10literből lesz 1 liter ugyanolyan minőségű pálinkád. (Most hadd ne kezdjem el részletezni, hogy miért, de ez így van.) És ugye nem mindegy, hogy 100liter cefréből 5-7liter vagy 10 liter ugyanolyan finom pálinkát kapsz. Ezért aztán szinte mindenhol tesznek répa- vagy egyéb cukrot a cefréhez.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #1054 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:38:51 » |
|
Én 49 évesen hallottam először " Ágyaspálinka " azt sem tudtam mit jelent. Viszont 6 évesen már nagymama tanitott pálinkát fözni. Engem a nagypapám: "Jegyezd meg fiam, amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!"
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Sziju
Vendég
|
|
« Új üzenet #1055 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:40:54 » |
|
Én itthon szoktam kreálni ágyaspálinkát Após gyengébb főzetéből (a jobbat nem merem meggyalázni). Aszalt barackot, fügét, mézet, diót szoktam beletenni. Nekem ízlik ... Bárcsak sört tudnék itthon készíteni : : : Az sem lehetetlen manapság http://www.bigyoshop.hu/?q=products/show/otthoni-sorkeszito-szettPárom szokta mondogatni. Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #1056 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:41:22 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1057 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:46:58 » |
|
Sziasztok! Mivel még nem főzettem kökényből az isten tudja milyen lesz. A kollégam egyszer megkínált saját készítésű bodzapálinkával, mit mondjak a fele az orromon meg a szemem sarkába jött ki . De a cukorral nagyon vigyázni kell. Nem szabad hogy a minőség a mennyiség rovására menjen. Apám 100 l cefréhez 1-2 kilónál többet nem tesz (szirupot, de a méz még jobb), azt is csak azért, hogy segítse a kiforrását. Azt mondják a nagy pálinkaivók, ha sok benne a répacukor, megfájdul a fejük tőle meg sokkal jobban fejbe vágja őket . Üdv.bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
Sziju
Vendég
|
|
« Új üzenet #1058 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:54:24 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16591
|
|
« Új üzenet #1059 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 20:47:23 » |
|
Különben ha lesz valami pálinka a kökénycefrémből, szeretnélek megkínálni benneteket!
Üdv. bferi
Akkor neked nem marad...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1060 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 21:55:25 » |
|
Na, akkor a cefrekészítéshez egy adalék. A közepes méretű cefrekészítők (akik még éppen beleférnek a KKV-k fogalmába) azt csinálják, hogy a szilvát beleteszik egy vlizinesvödörbe. Szívós (lehetőleg orosz, vagy Hilti) fúróba befognak egy keverőszárat és alaposan összekutyulják. A szilva húsa trutymós állagú lesz, a mag egyben marad. Ezt a moslékot beleöntik egy hagyományos centrifugába, pörgetik egy ideig, a kifolyó alá egy másik vödröt téve. Ami kifolyik, az megy az erjesztőbe, ami marad, az a szemétre.
Girgi, én nem vagyok egy botanikus alkat, de biztos, hogy nem csonthéjas a kökény? Azt gondolnám laikusként, hogy a szilva közeli rokona. Azért ha így van, én nem kockáztatnám meg a maggal együtt való erjesztést és főzést.
A kémiához sem sok lövésem van, de tapasztalatból tudom, hogy bizonyos cukorfok (ezáltal később szeszfok) kell ahhoz, hogy a cefréből normális pálinka legyen. Ha kevés a cukor, akkor megecetesedik, ha meg túl sok, akkor nem forr ki. A szilva (amikor érett, a hegye már ráncosodik) esetleg tudja ezt alapból, de pl. a sárgabarackra, cseresznyére, kökényre nem merném biztosan állítani. Van egyébként egy pálinkafórum valahol a neten, ott biztosan tudnak Feri kérdéseire szakszerű választ adni. Olvasgattam őket pár éve, de pl. a répacukornál jobb ötletük a cukorfok emelésére nekik sem volt. Esetleg a méz, de annak meg többnyire húzós ára van. Talán valamilyen értéktelenebb méz (szolidágó, repce, napraforgó) jöhetne számításba.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4585
|
|
« Új üzenet #1061 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 22:02:10 » |
|
Girgi, én nem vagyok egy botanikus alkat, de biztos, hogy nem csonthéjas a kökény? Azt gondolnám laikusként, hogy a szilva közeli rokona. Jól tudod, mindkettő a Prunus alnemzetségbe tartozik. Prunus spinosa és Prunus domestica
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1062 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 23:06:46 » |
|
Most olvasom, hogy a birs és a kökénycefre adja legrosszabbul a pálinkát, azaz 100 l cefréből 3.8-5 liter 40%-os pálinka nyerhető ki . És mennyit kell szedni belőle, hogy 100 l cefre legyen . Holnap megkérdezek egy főzdést, hogy valóban érdemes vele kínlódni? Üdv.bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9916
|
|
« Új üzenet #1063 Dátum: 2009. Szeptember 18. - 05:16:04 » |
|
Holnap megkérdezek egy főzdést, hogy valóban érdemes vele kínlódni?
Üdv.bferi
Háááát a magaot elültetted most már kutya kötelességed mert ha nem nem melllesleg a birspálinka király
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #1064 Dátum: 2009. Szeptember 18. - 07:52:33 » |
|
Girgi, én nem vagyok egy botanikus alkat, de biztos, hogy nem csonthéjas a kökény? Azt gondolnám laikusként, hogy a szilva közeli rokona. Azért ha így van, én nem kockáztatnám meg a maggal együtt való erjesztést és főzést.
Igazad van -valamiért(talán a virág formája miatt) elsőre nekem a rózsafélék családja ugrott be, de már megnéztem én is. Amúgy a szakavatottak azt mondják, hogy ha együtt van erjesztve a gyümölcs a maggal, az még nem baj, csak ne legyen a mag is belefőzve. Igaz, én mindig ki szoktam szedni a magot a csonthéjasokból-biztos ami biztos alapon
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|