fabrigo
|
|
« Új üzenet #1035 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 21:53:39 » |
|
Üdv!
Ha megkérek valakit, átméretezne nekem egy képet?
Előre is köszönöm!
Fabrigo
|
|
|
Naplózva
|
Olyan a békéért harcolni, mint a szüzességért dugni.
|
|
|
Sam6
|
|
« Új üzenet #1036 Dátum: 2009. Szeptember 15. - 21:57:03 » |
|
Üdv!
Ha megkérek valakit, átméretezne nekem egy képet?
Előre is köszönöm!
Fabrigo
Ha gondolod rápróbálok, csak kicsit lassú ma a netem... priviben küldök egy mail címet.
|
|
|
Naplózva
|
"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1037 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 14:13:30 » |
|
Sziasztok!
Idén szeretnék főzetni kökénypálinkát. Kökényből még soha nem főztem, pedig van nálunk bőven, csak le kell szedni. Mikor kell szedni? Mert enni akkor jó amikor megcsípte a dér. Gondolom ekkor már lebomlik benne a csersav és ízletesebb, de cefrének a gyümölcs cukorfoka számít. Aki tud segítsen!
Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9916
|
|
« Új üzenet #1038 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 14:24:48 » |
|
Sziasztok!
Idén szeretnék főzetni kökénypálinkát. Kökényből még soha nem főztem, pedig van nálunk bőven, csak le kell szedni. Üdv. bferi
Kökényes pálinka Hozzávalók: 1 liter natur ízesítetlen pálinka, negyed kg kökény. Elkészítés: Egy régi befőzési üvegbe beletesszük a kökényt és ráöntjük pálinkát. De 1-2 hónapig érlelni kell, mielőtt fogyasztanák! Elkészítés: 1,5 kg kökényt összezúzunk és elkeverjük 1,5 liter tiszta szesszel. Egy hónapon át, naponta rázva meleg helyen tartjuk. Ekkor átszűrjük, és elkeverjük 7 dl víz és 25 dkg cukor keverékével. Egy hétig állni hagyjuk, aztán újra átszűrjük, és palackozzuk. http://www.palinka.info/kokeny.html
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1039 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 14:41:22 » |
|
Kösz Sakac, de amit te írsz, vagy jobban mondva a net, az nem pálinka, hanem KOTYVALÉK!!! Én nem akarok semmilyen tisztaszeszbe kökényt áztatni, hanem magát a gyümölcsöt akarom kifőzni!
Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #1040 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 15:11:44 » |
|
Kösz Sakac, de amit te írsz, vagy jobban mondva a net, az nem pálinka, hanem KOTYVALÉK!!! Én nem akarok semmilyen tisztaszeszbe kökényt áztatni, hanem magát a gyümölcsöt akarom kifőzni!
Üdv. bferi
Szia! Nem fogod elhinni, de pont tegnap kértem el a receptjét egy ismerős pálinkafőzőtől(nekem ismerős, a vámosoknak nem ): Hát kökényből elég macerás pálinkát készíteni, de nem lehetetlen. A lényeg, hogy azt is akkor szedd, amikor már megcsípte a dér, mert akkor a poliszacharidok elbomlanak benne egyszerű cukrokra -gyümölcscukorra és szőlőcukorra. Ezután a leszedett gyümölcsöt tedd bele egy hordóba, ami védi a fénytől(vagy sötét helyre tedd a hordót) és min. 15-20fokon érleld ki a cefrét. Gyorsíthatod -valamint biztosabbá teheted a kiérést- ha keversz hozzá egy kis cukorszirupot(20kg gyümölcshöz 1-2kgcukor 1:1 arányú oldata-ízléstől függően) és teszel a cefrébe 10kg gyümölcshöz 1kg szőlőt. A cukor mindenképp javasolt, mert a kökényben nincs olyan sok szacharóz, hogy rendesen kiérjen, de a szőlő csak javaslat. Remélem tudtam segíteni! Gergő
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1041 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 15:18:01 » |
|
Kösz Sakac, de amit te írsz, vagy jobban mondva a net, az nem pálinka, hanem KOTYVALÉK!!! Én nem akarok semmilyen tisztaszeszbe kökényt áztatni, hanem magát a gyümölcsöt akarom kifőzni!
Üdv. bferi
Hát, Feri, akkor csipegethetsz rendesen. Egy liter jó szilvóriumhoz kell nagyjából 10 kg édes, érett szilva, pedig annak azért húsa is van. A kökényé pedig, mire megérik, szinte rászárad a magra. Bőrgatya, bőrkabát, hegesztő kesztyű, védőszemüveg, meg sok idő és türelem. Pláne a kimagozáshoz. Számolj majd be a tapasztalatokról.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1042 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 15:39:29 » |
|
Sziasztok! Nem véletlen akkor hogy 18.000.- Ft literje a kökénypálinkának! Girgesz köszönöm a hasznos tanácsokat, cukorszirupot mindenképpen tettem volna bele egy keveset, hogy jobban forrjon ki. De a szőlő nekem új, de nem rossz ötlet. Ja és persze gondolom jól össze kell törni-zutyulni mint a többi cefrét. Hát igen, macerás lesz abból az apró gyümölcsből jelentős mennyiséget összeszedni. A családomat befogom Örülök ha összejön egy 100 l-es hordóval. De Lajos sztem ezt nem kell kimagozni. Á nem kínlódok vele, elég lesz a szüret . Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #1043 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 15:42:26 » |
|
Sziasztok! Nem véletlen akkor hogy 18.000.- Ft literje a kökénypálinkának! Girgesz köszönöm a hasznos tanácsokat, cukorszirupot mindenképpen tettem volna bele egy keveset, hogy jobban forrjon ki. De a szőlő nekem új, de nem rossz ötlet. Ja és persze gondolom jól össze kell törni-zutyulni mint a többi cefrét. Hát igen, macerás lesz abból az apró gyümölcsből jelentős mennyiséget összeszedni. A családomat befogom Örülök ha összejön egy 100 l-es hordóval. De Lajos sztem ezt nem kell kimagozni. Á nem kínlódok vele, elég lesz a szüret . Üdv. bferi Ezzel a magozással megfogtatok... hiába hívom a rutinos versenyzőt, nem veszi fel a telefont. De két dolgot tudok elképzelni ez ügyben: az egyik, hogy átpasszírozza valamin, amin az erjedt gyümölcshús átmegy,de a mag nem(pl. paradicsompasszírozó), vagy nem kell magozni. Elvégre ez nem csonthéjas gyümölcs, aminek a magja cianidokat tartalmaz...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16591
|
|
« Új üzenet #1044 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 16:33:21 » |
|
Kösz Sakac, de amit te írsz, vagy jobban mondva a net, az nem pálinka, hanem KOTYVALÉK!!! Én nem akarok semmilyen tisztaszeszbe kökényt áztatni, hanem magát a gyümölcsöt akarom kifőzni!
Üdv. bferi
Azért az ágyaspálinkát nem nevezném kotyvaléknak...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1045 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 16:58:28 » |
|
Boar a pálinka hungaricum és így megvannak az előállításának a szabályai!
Én nem tudom hogy te milyen ágyas pálinkára gondoltál, de konkrétan a mi esetünkbe a tisztaszeszbe áztatott kökény az szeszes ital de semmiképpen nem pálinka. Arról nem beszélve, hogy a recept alapján valami cukrot is kell bele keverni. A pálinka cefréje sem tartalmazhat répacukrot!
Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9916
|
|
« Új üzenet #1046 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 17:10:56 » |
|
Ezzel a magozással megfogtatok... hiába hívom a rutinos versenyzőt, nem veszi fel a telefont.
Nem bujt el?
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16591
|
|
« Új üzenet #1047 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 17:16:53 » |
|
Boar a pálinka hungaricum és így megvannak az előállításának a szabályai!
Én nem tudom hogy te milyen ágyas pálinkára gondoltál, de konkrétan a mi esetünkbe a tisztaszeszbe áztatott kökény az szeszes ital de semmiképpen nem pálinka. Arról nem beszélve, hogy a recept alapján valami cukrot is kell bele keverni. A pálinka cefréje sem tartalmazhat répacukrot!
Üdv. bferi
Ha esetleg elolvasnád Sakac első receptjét észosztás helyett... A natúr, ízesítetlen pálinka az nem tisztaszesz. Egy gyenge törköly vagy egy almapálinka jó alapnak, aztán kökény és méz.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1048 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 17:47:50 » |
|
Jó nem tudtam mi az ágyas pálinka pontos meghatározása. Itt a pontos és részletes meghatározás: http://www.torzsasztal.com/magyarizek.php?id=agyaspalinkaA natúr pálinka sem mondott nekem semmit. De Sakac második receptje akkor sem pálinkarecept! Az én kérdésem meg eleve a kökény gyümölcséből kifőzőtt pálinkára irányult. Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #1049 Dátum: 2009. Szeptember 17. - 19:09:37 » |
|
Meg is köszöntem neki! Amúgy pedig ez nem hőbörgés Janika csak pontosítás. Különben ha lesz valami pálinka a kökénycefrémből, szeretnélek megkínálni benneteket!
Üdv. bferi
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
|