Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 222035 alkalommal)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #420 Dátum: 2011. Október 25. - 07:58:39 »

A lehető legegyszerűbb technikával: amikor egy liter lefolyt, egy pohárba leengedek másfél decit, aztán megmérem.
A cefre főzése közben a szeszfok lineárisan csökken. Kis tapasztalattal az első és a második liter mérésének eredményéből már előre látható az egész folyamat.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #421 Dátum: 2011. November 09. - 17:52:55 »

"Ott szeretném a málnapálinkámat fölavatni.
Úgyhogy aki ott lesz, ott lesz, aki nem az nem."

Ezt Soma írta pár hete a Vadászatszervezés rovaton. Nem tudom, a pálinkaavató megtörtént-e (vadászavató biztosan, mert képek bizonyítják), de a közelmúltban egy más helyszínen volt szerencsénk megkóstolni az említett főzetet.

A szesz illata először meglepett mindnyájunkat, ha teljesen őszinte akarok lenni, fanyalogtunk is egy kissé. No de az íze! Abban aztán tökéletesen kibomlott az alapanyag minden aromája, az utóillatában érződő gyümölcsösség pedig a környék összes medvéjét odacsalta.
Nagyon szép pálesz ez, Zoli! Remélem, Erdélybe nem vittél belőle, mert akkor már csak medveszarként látunk viszont.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Tamás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 830



« Új üzenet #422 Dátum: 2011. November 09. - 18:08:23 »

Van olyan mérőhenger, amin átfolyik a pálinka. Folyamatosan lehet látni az éppen kifolyó szeszfokot.

Úgy hívják, hogy epruvetta.
Naplózva

"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #423 Dátum: 2011. November 09. - 22:17:42 »

"Ott szeretném a málnapálinkámat fölavatni.
Úgyhogy aki ott lesz, ott lesz, aki nem az nem."

Ezt Soma írta pár hete a Vadászatszervezés rovaton. Nem tudom, a pálinkaavató megtörtént-e (vadászavató biztosan, mert képek bizonyítják), de a közelmúltban egy más helyszínen volt szerencsénk megkóstolni az említett főzetet.

A szesz illata először meglepett mindnyájunkat, ha teljesen őszinte akarok lenni, fanyalogtunk is egy kissé. No de az íze! Abban aztán tökéletesen kibomlott az alapanyag minden aromája, az utóillatában érződő gyümölcsösség pedig a környék összes medvéjét odacsalta.
Nagyon szép pálesz ez, Zoli! Remélem, Erdélybe nem vittél belőle, mert akkor már csak medveszarként látunk viszont.


A múlt hétvégén azzal fogtam a medvéket Korondon!
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #424 Dátum: 2011. November 09. - 22:21:01 »

Örülök, hogy az általam egyik legnagyobb pálinka szakértőnek is ízlett a főztem!  Emelem
Sajnos az egyik Barátom főzött birsből, és azóta nem tudjuk eldönteni, hogy melyik jobb, a málna vagy a birs, pedig kóstolgatjuk rendesen!
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #425 Dátum: 2011. November 10. - 08:53:52 »

Tavaly Voldi hozott egy üveg birset, nagyon finom volt az is.
Akarsz beszélni róla?
Mármint barátod birséről. Elsősorban cefrézésre kihegyezve.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Eb
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1989



« Új üzenet #426 Dátum: 2011. November 10. - 12:20:57 »

Tavaly Voldi hozott egy üveg birset, nagyon finom volt az is.
Akarsz beszélni róla?
Mármint barátod birséről. Elsősorban cefrézésre kihegyezve.

Tiszta birsből lehet pálinkát főzni? Nem nagyon alacsony a cukra?
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #427 Dátum: 2011. November 10. - 12:36:22 »

Tiszta birsből lehet pálinkát főzni? Nem nagyon alacsony a cukra?

Azt hallottam, hogy előzetesen fel kell főzni, mintha kompótot akarnál készíteni, akkor feltáródik a benne lévő cukor. Azt is hallottam, hogy a pektinbontó is elég jól feltárja.
Éppen ezért kérdeztem Somát, hátha megtudunk Tőle valami okosat a témakörben.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #428 Dátum: 2011. November 10. - 12:39:41 »

Én most éppen sajtként fogyasztom a birsalmát!   Kacsint Táncol
Naplózva
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #429 Dátum: 2011. November 10. - 12:42:14 »

Én most éppen sajtként fogyasztom a birsalmát!   Kacsint Táncol

 Rííí

ne csináld már, hogy tudod azt megenni  Meglepődött
Naplózva
Fomec
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1029


« Új üzenet #430 Dátum: 2011. November 10. - 12:46:32 »

Tiszta birsből lehet pálinkát főzni? Nem nagyon alacsony a cukra?
A pálinkafőzdében a tulaj tőlem akart venni normál almát, a birshez. Tehát nem tisztán főzte.
Naplózva
Eb
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1989



« Új üzenet #431 Dátum: 2011. November 10. - 12:52:00 »

A pálinkafőzdében a tulaj tőlem akart venni normál almát, a birshez. Tehát nem tisztán főzte.

Apósom is sima almával keverte. Elég karakteres birs íze lett.
A sima almának mondjuk semmi íze, az nem tudja elnyomni a birset. 
Naplózva
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #432 Dátum: 2011. November 10. - 16:12:31 »

Birs cefre készítés, ahogy mi csináltuk:

Összenegyedeltük a birset /90% birsalma, 10% birskörte/, majd húsdarálón 8-as lyukon átküldtük.
Mire a 240 kg átment megittunk kb. 1 liter málna pálinkát. Eszméletlen nehezen vitte a daráló, pedig
1 kW-os motor hajtja. Darálás után elosztottuk 2 db 200 literes hordóba.
40 liter vízben föloldottunk 10 kg szőlőcukrot amit jó fölmelegítettünk, hogy a cefre magasabb
hőfokról induljon. A cukros vizet szétosztottuk a két hordóba, majd tettünk hozzá pektin bontót.
Ezután beoltottuk fajélesztővel, és a többit rábíztuk a gombákra.
Naponta háromszor lenyomjuk a cefre kalapot. Lassan két hete forr, hétvégén mehet az üstbe.
Mehetett volna bele alma is kb. fele arányba, amit nem nagyon lehetett volna észre venni, de
a haverom ki akarja egyszer próbálni tisztán. A cukor, különösen ilyen mennyiségben /a málna is ennyit kapott/
nem változtat a minőségen.
Lehet úgy is készíteni, hogy 10-20 % birs a többi alma, és az aromát a tisztító főzésnél belevinni, oly módon, hogy
az üstbe beledobni egy fél kilónyi birs szeletet.
Jövőre ki akarom próbálni a sárgadinnyét, ha valakinek van róla tapasztalata, szívesen veszem, ha megosztaná velem.
Fél holdat, már előkészítettem termelésre. Esetleg, ha van valakinek termelési tapasztalata, azt is szívesen fogadom,
különösen fajta javaslatot.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #433 Dátum: 2011. November 10. - 17:15:26 »

Ezen a Fórumon olvastam a sárgadinnye pálinkáról, de ha jól emlékszem nem sok jót írtak róla!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007484

Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #434 Dátum: 2011. November 10. - 17:43:02 »

Soma, számolj be majd a kihozatalról, légy szíves!

Girgi tavaly mesélt a sárgadinnye pálinkáról. Állítólag nagyon finom, átható illata van. El tudom képzelni, hiszen a sárgadinnye (vagy annak héja) a szintetikus illatanyagok felfedezése előtt az illatszergyártás fontos alapanyaga volt. Vagy talán ma is az? Ezt nem tudom.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: