Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #330 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 19:18:34 » |
|
Milyen lett egyébként az óna-bóna?
Tegnap én is lecefréztem az első hordó szilvát, ma már rotyogott szépen.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #331 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 21:56:40 » |
|
És ezt csak így mondod? Se térkép, se szivárvány, se disznó útjelző táblák, se kocsma útirány. se semmi? Borzalmas ez a lezserség!
Nézd el nekem, egész nap vagy sütöttem-főztem(kenyeret-pálinkát), vagy autót néztem, mert vennem kell egyet. Amúgy még csak a vodkával vagyok meg, holnap tisztázom. Nagyon jól adta és isteni az illata az első főzetnek is, úgyhogy már nagyon várom a tisztázás utáni eredményt!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #332 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 22:20:42 » |
|
A vodka általában illatosabb, gyümölcsösebb, mint a kész párlat. Legalábbis első nekifutásra. A finomítottban először erőteljesen tolakszik az etil, aztán az érlelés alatt megváltoznak a hangsúlyok.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #333 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 22:31:40 » |
|
A vodka általában illatosabb, gyümölcsösebb, mint a kész párlat. Legalábbis első nekifutásra. A finomítottban először erőteljesen tolakszik az etil, aztán az érlelés alatt megváltoznak a hangsúlyok.
Igen, ezt már tapasztaltam-de a tisztázottban már nincsenek benne azok a zavaró illatanyagok, amik viszont a vodkában még benne vannak. A másik tapasztalatom, hogy a frissen főzött, beállított pálinka egész finom, gyümölcsös, aztán két-három hét múlva megkóstolva csak egy zavaros, szinte ihatatlan lötty az egész, majd fél év múlva lenyugszik és akkor már majdnem az igazi aromáját mutatja a kóstolónak.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #334 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 23:02:59 » |
|
A tisztázással tulajdonképpen a savanyú vizet veszed ki a cuccból, illetve jelentősen csökkented a jelenlétét. Ha az első lepárlást lassan végzed, nem hajtatod a főzőt, már az alszeszben is jóval kevesebb ez a zavaró moslék.
Próbáld meg, hogy nem állítod be a készárut főzés végén a fogyasztási szeszfokra, hanem hagyod vitriolként (60-70 fokon) érni egy negyedévet (persze úgy, hogy lélegezzen) és palackozás előtt öntöd fel vízzel.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #335 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 07:42:09 » |
|
érni egy negyedévet (persze úgy, hogy lélegezzen) és palackozás előtt öntöd fel vízzel.
Nem illan el belőle a szesz?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #336 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 08:06:04 » |
|
Nem illan el belőle a szesz?
Testvéreim az Úrban! Nem fog el illani a szesz! De azt is jegyezzétek meg örökre, hogy pálinkát CSAK üvegdemizsonba szabad tárolni! A holmiféle műanyag kannák és flaskák porózus alkatúak és szellőznek, és rossz hatással van a pálinkára! NLajosnak nagyon igaza van!
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #337 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 08:20:10 » |
|
Természetes, hogy nem polipropilén ízű pálinkára vágyom. A szellőzést nem értem. Okosodni akarok. Idén kezdtem. Na nem a fogyasztást.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #338 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:25:50 » |
|
Szellőzésen azt kell érteni, hogy a lezárt, ledugózott üvegdemizsont nem töltöd tele, csak úgy 3/4-éig. Amit fölötte marad levegő, az elég arra, hogy kilélegezze magából mindazt, ami nem való bele. Sötét, hűvös helyen célszerű tárolni az érlelés alatt, az enyémek a műhely szerelőaknájában pihennek. Valamennyi szesz nyilván elillan belőle, de ez nem számottevő. A műanyag kanna gondolata még viccnek is rossz, ilyen merénylet épeszű embernek meg sem fordul a fejében. Bort is csak szállítás időtartamára szabad benne hagyni, hazaérve azonnal át kell fejteni üvegballonba, vagy saválló tartályba. Hát még a magas szeszfokú páleszt!
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #339 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:36:05 » |
|
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Szeptember 09. - 14:57:53 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #340 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 10:02:50 » |
|
Tavaly kezdtem, amikor megengedték. De van egy ISMERŐSÖM , aki 7 évesen tátott szájjal figyelte, ahogy az öreganyja cefrézte télen 5-10 literenként az ősszel befőzött szilvalekvárt. Aztán amikor a konyha sarkában kiforrt, lefőzte a legősibb módon, nagyfazék, benne kissámli, azon egy kislábos, a fazék tetején lavór, benne hideg víz, vizes ronggyal körbetekerve. Aztán amikor a lavórban a víz megmelegedett, lavór le, szeszgőz kicsap, beteríti a házat, meg a fél utcát, kislábas kiönt, aztán folytatódik a művelet. Ez az ISMERŐSÖM 14 éves korában főzte az első saját pálinkáját hasonló technikával, aztán jött a kukta biztonsági szelepére rögzített Riga benzincső+spirálos hűtő, majd a zsírfőző üst rézpúppal, rozsliszttel tömítve, aztán még pár, egyre kifinomultabb szerkezet.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Szeptember 09. - 14:58:48 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #341 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 12:48:21 » |
|
Zalai dédnagyanyám valami hasonló módszert használt. Csak még ennyire se komplikálta. A tyúktévő nagy fazékba volt a cefre, a cefrére rátéve a kis vajling. Rá a tető, madzaggal lekötve, jó öreg szilvalekvárral letömítve kívülről. A szesz felcsapódott a fedőre, majd visszacsöpögött a kis vajlingba. Ezzel kész is volt a "finom" pálinka.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #342 Dátum: 2011. Szeptember 10. - 18:40:36 » |
|
Elkészült a főzőm! Ha már itt van ki is főztem a barack cefrémet. Kicsit féltem a tüzeléssel, mert szimpla falu az üstöm, de nem volt gond! Minden probléma nélkül sikerült a lepárlás, és 65l cefréből lett 5,5l, 50fokos illatozó pálinka. Azt hiszem át kell gondolnom azt, hogy egyáltalán nem iszom alkoholt! A felszerelés röviden: 100l rozsdamentes üst, 2/3 részig körbevonva lemezzel, alatta tűztér, lényegében mint egy katlan, 3m hosszú 20-as vörösréz páracső, és 10m 14-es cső beletekerve egy 200l hordóba hűtőnek.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #343 Dátum: 2011. Szeptember 10. - 19:32:46 » |
|
Azt hiszem át kell gondolnom azt, hogy egyáltalán nem iszom alkoholt! Ezt felesleges átgondolnod, alkoholt még véletlenül se igyál! Jó bort, finom pálinkát azt lehet.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #344 Dátum: 2011. Szeptember 15. - 11:19:37 » |
|
Tisztelt Tapasztalt Pálinkafőző Mesterek ! Én ugyan nem szeretem a pálinkát de ez a kökény alkohollá változtatásának lehetősége felkeltette az érdeklődésem. Mivel kökény aztán errefelé van bőven (disznóhajtásban a kedvencem főleg vadrózsával elegyítve) valaki árúlja el hol találom a receptúrát. A topikot átolvastam de lehet elsiklottam felette. Na és kérdésem : E fanyar gyümölcsből főtt nedű nem fogja tulságossan összerántani a gyomrom vagy a &eggem?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|