Egy hagyományos körtefajta. Az öregek ódákat zengtek a pálinkájáról, amit hittem is, nem is, hiszen elég fanyar. Idén kipróbáltam, mert nagyon sok termett a vadászház előtti fán. Összekapkodtam két este egy mázsát, de még a szarvasoknak is maradt bőven.
Hát, mit tagadjam, idén egyetlen gyümölcsből sem sikerült még ilyen szeszmennyiséget kipréselni, a szilvát közelíti. Ízéről, illatáról írtam, szerintem simán veri a Vilmost, pedig állítólag az a legjobb cefre alapanyag a nemes körték közül. A fa egyébként akkor volt utóljára metszve és permetezve, amikor Te kezelted.
Nézegettem a neten és is, mit lehet tudni róla, vannak hivatkozások, egyet ideillesztek:
http://www.kavastajinfo.hu/Ertekeink/hagy_gyumolcsfajtak/old_16.pdfA kobakos körte nem a Bosc kobak!! Ez is egy külteljes, hagyományos körtefajta, nem kell metszeni, permetezni. Nagyon finom, zamatos gyümölcsöt ad, nem kásásodik, nem barnul be belülről, mint a tüskés körte. Nagyon leveses, igencsak cukros, mennyiséget szépen adott, de a bukéja szolidabb. /Persze, hiányzik belőle a sündisznó./
Erről nem találtam semmit a neten, lehet, hogy ez csak a helyi elnevezése, biztosan van valami "elfogadott" neve is, de még nem tudom.