Karácsony Károly
|
|
« Új üzenet #285 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 23:43:55 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #286 Dátum: 2011. Augusztus 03. - 08:52:10 » |
|
És ezt főzés előtt "magtalanítani" kell? Van nekem is pár hordóval, van amit már lehetne főzni. Azon gondolkodom, hogy a magot ki kell-e szedni a cefréből főzés előtt, mert ha nem okoz minőségromlást akkor nem vacakolnák vele.
MIndenképp magtalanítani kell főzés előtt, mert a csonthéjasok magjában ciánvegyületek találhatóak, amik ugye elég károsak-bár egy nagyon kevés magot szoktak hagyni a cefrében, mert jellegzetes, mandulára emlékeztető ízt, illatot ad a párlatnak. De ez a mennyiség kb. 10dkg mag/100l cefre. A magtalanításra három megoldás létezik: 1. szépen leülsz és egyesével kimagozod , 2. a Lajos által javasolt módszer(szerintem ez a legjobb), 3. amikor már össze van esve a gyümölcs, de még nincs kiforrva, akkor egy 8-10mm lyukátmérőjű rostán átnyomkodod és így hagyod kiforrni a cefrét.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #287 Dátum: 2011. Augusztus 03. - 09:34:44 » |
|
3. amikor már össze van esve a gyümölcs, de még nincs kiforrva, akkor egy 8-10mm lyukátmérőjű rostán átnyomkodod és így hagyod kiforrni a cefrét. 4. Veszel a lomisoktól egy régi, hagyományos centrifugát, beleöntesz egy vödör cuccot és megpörgeted.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #288 Dátum: 2011. Augusztus 03. - 09:49:24 » |
|
4. Veszel a lomisoktól egy régi, hagyományos centrifugát, beleöntesz egy vödör cuccot és megpörgeted.
Próbáltam, de két centrifugát tettem tönkre, mert a sűrű, ragacsos cuccot nem bírta a motor, meg a többi alkatrész(elvégre vízre van tervezve). Az egyik ilyen gép(aminek még jó a motorja) most átalakításra vár, mert a bratyó kitalált valamit, hogy alkalmas legyen magozni
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #289 Dátum: 2011. Augusztus 03. - 09:58:40 » |
|
Próbáltam, de két centrifugát tettem tönkre, mert a sűrű, ragacsos cuccot nem bírta a motor, meg a többi alkatrész(elvégre vízre van tervezve). Az egyik ilyen gép(aminek még jó a motorja) most átalakításra vár, mert a bratyó kitalált valamit, hogy alkalmas legyen magozni Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat!
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #290 Dátum: 2011. Augusztus 03. - 10:00:38 » |
|
Kíváncsian várjuk a tapasztalatokat!
Én is-de ahogy a bátyám ismerem, nem lesz vele kész egyhamar(ugyanis mindig, minden másra van ideje, csak arra nincs, amit megbeszélünk). De ha meglesz, akkor tájékoztatlak róla!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #291 Dátum: 2011. Augusztus 11. - 10:49:55 » |
|
Kipróbáltam a fajélesztős erjesztést sárgabarackon és most a potyószilván is. Azt tapasztaltam, hogy az erjedés szinte órákon belül beindul, a bunda egy nap alatt kialakult, de az nem olyan vastag, mint azon amelyiket nem oltottam be. A főerjedés gyors, de nem volt olyan zajos, mint a hagyományosan erjesztetten. Az erjedés lecsengése viszont vontatottabb: az oltatlan hordóban a sűreje már lesüllyedt, míg az oltott hordókban még mindig van egy kis bundaképződés és amikor felkavarom, még pezseg egy kicsit. Remélem ez utóbbi a tökéletesebb kierjedés jele...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #292 Dátum: 2011. Augusztus 11. - 13:55:08 » |
|
Megérkezett a pektinbontó is, amit a netről rendeltem. 2700Ft-ért(kiszállítással együtt) megvan 4000kg cefréhez elegendő pektinbontó
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #293 Dátum: 2011. Augusztus 11. - 14:18:44 » |
|
Megérkezett a pektinbontó is, amit a netről rendeltem. 2700Ft-ért(kiszállítással együtt) megvan 4000kg cefréhez elegendő pektinbontó Nagyüzemben készülhet a pálinka nálatok! Tettem én is a vadszilvába pektinbontót, igaz tudtam Szombathelyen kisebb kiszerelésben venni 550Ft-ért, ami 1000l-be elég. Kapott élesztőt is, és tényleg azt tapasztaltam én is, hogy szinte azonnal megindult a kotyogó.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #294 Dátum: 2011. Augusztus 11. - 14:45:27 » |
|
Nagyüzemben készülhet a pálinka nálatok! Tettem én is a vadszilvába pektinbontót, igaz tudtam Szombathelyen kisebb kiszerelésben venni 550Ft-ért, ami 1000l-be elég. Kapott élesztőt is, és tényleg azt tapasztaltam én is, hogy szinte azonnal megindult a kotyogó. Nem nagyüzem, csak a weboldalon ahol rendeltem egy nullát lehagytak a kg-ról(azt írták, hogy egy fiola 100kg cefréhez elég). Rendeltem 4 fiolával(kemény 450.-/db), hogy legyen későbbre is, egyet apumnak. Most meg mikor kézbe vettem, olvasom, hogy egy adag pektinbontó 1000kg cefréhez elegendő
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #295 Dátum: 2011. Augusztus 12. - 10:08:33 » |
|
Készítettem két mázsa körtecefrét. Az egyiket tüskés körtéből, a másik az un. kobakos körtéből. A tüskés lassan kiforr (ugyanazt tapasztalom az erjedés tekintetében egyébként mint Girgi), a kobakos most a legzajosabb. Mindkettő abszolút bio. Kiváncsi leszek, milyen lesz a végtermék.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
bombi
|
|
« Új üzenet #296 Dátum: 2011. Augusztus 20. - 10:13:52 » |
|
Üdvözlet!Segítséget szeretnék kérni,barátom múlt héten főzött sárgabarack pálinkát és egy picit nagyon elbaltázta.Leégette!Szeretném kérdezni van e valami megoldás a kozma íz eltüntetésére.Kegyetlen szar íze van!Sajnálná kiönteni 27 liter.
|
|
|
Naplózva
|
Üdvözlettel Borda Sándor!
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #297 Dátum: 2011. Augusztus 20. - 17:45:17 » |
|
Azt mondják az okosok, hogy aktív szenes szűrőn kell keresztülengedni, és az megoldja a problémát, bár az aroma anyagokat is csökkenti a szűrés. Itt minden infót megtalálsz:http://www.snapszmester.try.hu/
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
bombi
|
|
« Új üzenet #298 Dátum: 2011. Augusztus 21. - 08:56:14 » |
|
Nagyon szépen köszönöm!
|
|
|
Naplózva
|
Üdvözlettel Borda Sándor!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #299 Dátum: 2011. Augusztus 21. - 21:44:16 » |
|
A kajszival nagyon óvatosan kell bánni, fokozottan hajlamos a lekozmásodásra.
Ma végeztem a körték finomításával. A végtermék is ugyanazokat a jegyeket viseli, mint az alszesz. A tüskés körte karakteres körteillat és íz, némi hársfavirágillat felhanggal, a kobakos jóval visszafogottabb, lágyabb zamatvilág. Érnek egy negyedévet, aztán majd meglátjuk, mi változik.
Tegnap este összevetettünk két kajszit. Az egyik az én tavalyi főzésem, a másik egy volt csoporttársam idei gönczi barackja. Utóbbi egylépcsős főzőn párolódott, 46 fokra állították be, az enyém 52-es volt tavaly, most nem mértem. Hát, bizony be kell vallanom, a gönczi ivás előtti illata szebb volt. Ízükben nem találtunk érezhető különbséget, az utóillat lecsengése is szinte párhuzamosan zajlott. Meg is beszéltük mindjárt, hogy jövőre elmegyek hozzá alapanyagért.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|