Lacus
|
|
« Új üzenet #30 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 13:56:13 » |
|
Üdv ! Szerintem !!!, ha adunk hozzá akármit is az már megalkuvás . Igaz nem mindenüt egyforma az alapanyag , de bizony az igazi jó szilvához bűn bármit is beletenni ,.""Szerintem """Mi felénk Kondoros és a környéken igen édes szilvák teremtek , ahhoz meg minek cukor De ez csak az én véleményem . Pl. Tej vagy tejital , sajt - sajtszerű . Inkább legyen kevesebb , de az legalább gyógyszer .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #31 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 14:37:26 » |
|
Üdv ! Szerintem !!!, ha adunk hozzá akármit is az már megalkuvás . Igaz nem mindenüt egyforma az alapanyag , de bizony az igazi jó szilvához bűn bármit is beletenni ,.""Szerintem """Mi felénk Kondoros és a környéken igen édes szilvák teremtek , ahhoz meg minek cukor De ez csak az én véleményem . Pl. Tej vagy tejital , sajt - sajtszerű . Inkább legyen kevesebb , de az legalább gyógyszer . Szia! A cukrozás - mint alább írtam - nem elsődlegesen mennyiségi kérdés. Lacus, az az igen édes szilva jóindulattal legyen 12 cukorfokos. Abból kiforrás után 8 szeszfokos cefre lesz, aminek savtartalma minimális. Ez hosszabb ideig nem tartható el minőségromlás nélkül, akárhol tárolod. Ha kiforrás után gyorsan le tudod főzni minden rendben van, de ha várni kell a főzéssel valamiért, akkor vagy emeled cukrot, savazod, vagy beletörődsz, hogy csökkent minőségű pálinkát iszol. Ismered azt a "kellemes Technokol Rapid" illatot a főzetben?
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
S.Peti
|
|
« Új üzenet #32 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 14:45:07 » |
|
Szia!
A cukrozás - mint alább írtam - nem elsődlegesen mennyiségi kérdés. Lacus, az az igen édes szilva jóindulattal legyen 12 cukorfokos. Abból kiforrás után 8 szeszfokos cefre lesz, aminek savtartalma minimális. Ez hosszabb ideig nem tartható el minőségromlás nélkül, akárhol tárolod. Ha kiforrás után gyorsan le tudod főzni minden rendben van, de ha várni kell a főzéssel valamiért, akkor vagy emeled cukrot, savazod, vagy beletörődsz, hogy csökkent minőségű pálinkát iszol. Ismered azt a "kellemes Technokol Rapid" illatot a főzetben?
Azért van az ember fiának olyan szép csavaros vörösréz bigyós lábosa, hogy ne kelljen várni senkire, és csak 48 fokos legyen a pálesz... :
|
|
|
Naplózva
|
...forrókezű fiatal vadásztárs...
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #33 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 14:49:58 » |
|
Azért van az ember fiának olyan szép csavaros vörösréz bigyós lábosa, hogy ne kelljen várni senkire, és csak 48 fokos legyen a pálesz... : Ez a saját készülék és a saját főzési lehetőség elvitathatatlan előnye.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #34 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 14:51:12 » |
|
Pálinka főzés az első a többi ráér Nagyon régen én is fogyasztottam pálinkát , azt tudom ami jó volt Pl. fél és egy liter között attol nem fájt se a fejem se a gyomrom .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #35 Dátum: 2010. Szeptember 16. - 15:03:18 » |
|
Azért van az ember fiának olyan szép csavaros vörösréz bigyós lábosa, hogy ne kelljen várni senkire, és csak 48 fokos legyen a pálesz... : Meg nem lábosa, hanem szíp ződ hordója...
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #36 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 09:43:35 » |
|
Lajos-most jött el a várva várt pillanat
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #37 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 13:16:02 » |
|
Igen!
Ma délután már főzök is. A szilva éppen most forrott ki, nem várok vele egy napot sem. Elég sok lé van alatta, nem szütykölök az automata mosógépdobbal (körténél pl. az is benne van a "kondérban"), csak a sima szűrőt teszem bele az üst aljába. Ez a lekozmálást hivatott megelőzni. Eleinte kicsit nagyobb lángon, majd amikor elindul, viszafogottabban melegítem és főzöm egészen addig, amíg jócskán 20 alá nem megy a szeszfok. Ilyenkor, ha jó illatú anyag csurog, akkor főzöm még egy kicsit, ha szesz már nincs is sok benne, de ízek aromák még jönnek át, később úgyis higítani kell, akkor inkább ez higítsa, mint a tiszta víz, amiből nem kerül a pálinkába semmi. Ha csak savanyúvíz szagot érzek benne, akkor elzárom. 50 liter jó minőségű szilvacefrénél ez úgy 4-5 liter körüli alszeszt jelent. Az összesített szeszfoka (úgy sejtem) úgy 40 körül lesz. Két főzet szilva lesz, a 10 liternyi alszeszt ugyanennyi vízzel felöntöm, nagyjából 20 fokra higítva a "plávist", aztán ezt újra felteszem és ugyan úgy mint először, előbb nagyobb lángon, aztán ha megindult egészen lassan főzöm. Ne csurogjon, inkább csak csepegjen. Azt első 1/2 dl-t kiöntjük az udvarra, a másodikat is, a harmadikat már megszagoljuk, ujjheggyel egy cseppet a nyelvünkre téve megízleljük. Nagyon rácuppanni nem szabad, mert ez vastagon 70 fok felett van. Ha jó, mehet élesben a kancsóba. Itt, a finomításnál jobban kell figyelni a végszóra, mert a vége felé rohamosan tud leesni a szeszfok, úgyszólván nullára. 55-60-as összesített szeszfokkal teszem bele a demizsonba, olyan 3/4-éig töltve az edényt, hogy legyen egy kis tere lélegezni. Pár hét után tiszta vízzel 50-esre higítom, megint pihen pár napot, aztán mehet a palackba.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Tamás
|
|
« Új üzenet #38 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 13:34:30 » |
|
Igen!
Ma délután már főzök is. A szilva éppen most forrott ki, nem várok vele egy napot sem. Elég sok lé van alatta, nem szütykölök az automata mosógépdobbal (körténél pl. az is benne van a "kondérban"), csak a sima szűrőt teszem bele az üst aljába. Ez a lekozmálást hivatott megelőzni. Eleinte kicsit nagyobb lángon, majd amikor elindul, viszafogottabban melegítem és főzöm egészen addig, amíg jócskán 20 alá nem megy a szeszfok. Ilyenkor, ha jó illatú anyag csurog, akkor főzöm még egy kicsit, ha szesz már nincs is sok benne, de ízek aromák még jönnek át, később úgyis higítani kell, akkor inkább ez higítsa, mint a tiszta víz, amiből nem kerül a pálinkába semmi. Ha csak savanyúvíz szagot érzek benne, akkor elzárom. 50 liter jó minőségű szilvacefrénél ez úgy 4-5 liter körüli alszeszt jelent. Az összesített szeszfoka (úgy sejtem) úgy 40 körül lesz. Két főzet szilva lesz, a 10 liternyi alszeszt ugyanennyi vízzel felöntöm, nagyjából 20 fokra higítva a "plávist", aztán ezt újra felteszem és ugyan úgy mint először, előbb nagyobb lángon, aztán ha megindult egészen lassan főzöm. Ne csurogjon, inkább csak csepegjen. Azt első 1/2 dl-t kiöntjük az udvarra, a másodikat is, a harmadikat már megszagoljuk, ujjheggyel egy cseppet a nyelvünkre téve megízleljük. Nagyon rácuppanni nem szabad, mert ez vastagon 70 fok felett van. Ha jó, mehet élesben a kancsóba. Itt, a finomításnál jobban kell figyelni a végszóra, mert a vége felé rohamosan tud leesni a szeszfok, úgyszólván nullára. 55-60-as összesített szeszfokkal teszem bele a demizsonba, olyan 3/4-éig töltve az edényt, hogy legyen egy kis tere lélegezni. Pár hét után tiszta vízzel 50-esre higítom, megint pihen pár napot, aztán mehet a palackba.
Finomításkor próbáld ki, hogy kóstolás előtt a "mintát" kihigítod 47-50 fokra. Úgy könnyebb észrevenni a különbségeket.
|
|
|
Naplózva
|
"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #39 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 14:11:16 » |
|
Finomításkor próbáld ki, hogy kóstolás előtt a "mintát" kihigítod 47-50 fokra. Úgy könnyebb észrevenni a különbségeket.
Az előpárlat vizsgálatakor gondolod?
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Tamás
|
|
« Új üzenet #40 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 18:21:54 » |
|
Az előpárlat vizsgálatakor gondolod?
Igen!
|
|
|
Naplózva
|
"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #41 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 19:33:08 » |
|
Nekem nem volt egyértelmű,hogy mikor kell bejelenteni a pálinkafőzést. Minden esetben,vagy csak akkor,ha nagyobb mennyiséget főzök,vagy eladásra szánom?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9919
|
|
« Új üzenet #42 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 19:39:53 » |
|
Nekem nem volt egyértelmű,hogy mikor kell bejelenteni a pálinkafőzést. Minden esetben,vagy csak akkor,ha nagyobb mennyiséget főzök,vagy eladásra szánom?
Valami olyasmi van hogy foktól teszik függővé.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
Tamás
|
|
« Új üzenet #43 Dátum: 2010. Szeptember 27. - 20:34:26 » |
|
Nekem nem volt egyértelmű,hogy mikor kell bejelenteni a pálinkafőzést. Minden esetben,vagy csak akkor,ha nagyobb mennyiséget főzök,vagy eladásra szánom?
Többször olvastam a közlöny ide vonatkozó számát, de még nekem sem világos minden. Holnap felhívom a VPOP-t. Úgy néz ki, hogy sikerül szereznem egy leselejtezett gyógyszertári lepárlót. Arra nem kell engedély, és minősítése is van ha a finánc kéri. Ha patikába jó volt, akkor nekem is az lesz. Igaz bele kell pótolni nem kevés rézanyagot hogy jó "lekvár" csurogjon belőle!
|
|
|
Naplózva
|
"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #44 Dátum: 2010. Szeptember 28. - 07:55:02 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|