vadasz75
|
|
« Új üzenet #825 Dátum: 2013. December 04. - 19:45:23 » |
|
Ne kicsinyeskedj. Igyál kaliforniai paprikából, abba több fér... Nálunk Kápiát termeltek intenzíven méretre mint egy sörös korsó a másodikkal már nem beszélnénk
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #826 Dátum: 2013. December 04. - 19:49:57 » |
|
Az almarörköly nálunk egy pépesített alma szalagpréssel kisajtolva nem főzük belöle pálinkát van alma dögivel. Som pálinkát ittam már cukor nélkül nekem izlett
Hát még mi sem főztünk belőle, de folyamatban van. Sajnáltam volna kidobni.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #827 Dátum: 2013. December 04. - 19:51:45 » |
|
Nem értelek félre ,a birsalmát semleges jonatánnal "javítom" ,Az irányított erjesztés a cefre folyamatos ellenőrzése szemmel,hallással ,illattal .rögtön tudok főzni (saját cucc..).Szerinted mibe kell cukor (félelem nélkül ird le ) A birs valóban elbírja az almát, de hogy nem javítod vele az biztos. A cefrédet nézegetheted, és hallgathatod, és szimatolhatod, attól az még nem lesz irányított erjesztés.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #828 Dátum: 2013. December 04. - 19:54:05 » |
|
Hát még mi sem főztünk belőle, de folyamatban van. Sajnáltam volna kidobni.
Érdekel a végtermék milyensége , kérlek írd meg ha lehoztátok .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #829 Dátum: 2013. December 04. - 19:58:45 » |
|
A borhoz annyi a közöm,hogy ha édes szívesen fogyasztom,nem értek a bor készítéshez ,nem borvidéken lakom.Nálunk a szőlő árnyaló lugasként ismert ,csemege szőlőként fogyasztva,házi borral próbálkozva ,de én még nem ittam náluk készült fogyasztható bort(az ecet szerintem édes a mienkhez képest),ezért próbálkoztam a szőlő pálinkával.Szerintem az a gyümölcs jó pálinkának amibe nem kell cukor mivel szerintem ez az alapja a jó cefrének.A pektin bontót,élesztőt nem használták apáink,nagyapáink mégis remek pélinkákat ittak ,mi meg a főzdés szemetet EDDIG .. Egyetértek veled, szuper, hogy főzhetünk, és sok jó házipálinkát kóstoltam, de azért azt kell mondjam a jó pálinkát főzők, nem nagyapáink módszereivel cefréznek. Persze nem biztos, hogy neked is az ízlik ami nekem.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #830 Dátum: 2013. December 04. - 19:59:30 » |
|
A birs valóban elbírja az almát, de hogy nem javítod vele az biztos. A cefrédet nézegetheted, és hallgathatod, és szimatolhatod, attól az még nem lesz irányított erjesztés.
Nem akarom irányítani a cefrémet.. Próbáltad a birs valódi jonatánt 1/3 arány ban . ittam már 100 as birsalmát megsem ugatja ..
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #831 Dátum: 2013. December 04. - 20:06:30 » |
|
Egyetértek veled, szuper, hogy főzhetünk, és sok jó házipálinkát kóstoltam, de azért azt kell mondjam a jó pálinkát főzők, nem nagyapáink módszereivel cefréznek. Persze nem biztos, hogy neked is az ízlik ami nekem.
Amikor pálinka főzésre adtuk a fejünket ugyanabból a cefréből főzettem és én is főztem sokakkal megkóstoltattam ,hogy hol főzessek anonimként a helyekkel mindenki az én párlatomra szavazott.Lehet ,hogy a kémia azóta sokat változott ,de a lepárlás semmit..
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #832 Dátum: 2013. December 04. - 20:14:35 » |
|
A borhoz annyi a közöm,hogy ha édes szívesen fogyasztom,nem értek a bor készítéshez ,nem borvidéken lakom.Nálunk a szőlő árnyaló lugasként ismert ,csemege szőlőként fogyasztva,házi borral próbálkozva ,de én még nem ittam náluk készült fogyasztható bort(az ecet szerintem édes a mienkhez képest),ezért próbálkoztam a szőlő pálinkával.
Többször hangot adtam már annak a véleményemnek, hogy jó bort készíteni sokkal nehezebb, mint jó pálinkát. Technikai háttérben is, szaktudásban is, meg termőhelyben is. .A pektin bontót,élesztőt nem használták apáink,nagyapáink mégis remek pélinkákat ittak ,mi meg a főzdés szemetet EDDIG ..
Az idő azért -valljuk be - sok emléket megszépít. Ittam én öreganyám főzetéből, ittam az apósoméból, megkóstoltam sok legendás "hegyi öreg" párlatát. Ritkán úsztam meg libabőr nélkül. Lehet persze jó páleszt főzni pektinbontó és fajélesztő nélkül is, csak rosszabb lesz a kihozatal és spontánabb az erjedés.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #833 Dátum: 2013. December 04. - 20:15:18 » |
|
Nem akarom irányítani a cefrémet.. Próbáltad a birs valódi jonatánt 1/3 arány ban . ittam már 100 as birsalmát megsem ugatja ..
Ha nem akarod, az más, így már értem.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #834 Dátum: 2013. December 04. - 20:23:47 » |
|
Amikor pálinka főzésre adtuk a fejünket ugyanabból a cefréből főzettem és én is főztem sokakkal megkóstoltattam ,hogy hol főzessek anonimként a helyekkel mindenki az én párlatomra szavazott.Lehet ,hogy a kémia azóta sokat változott ,de a lepárlás semmit..
Nem kételkedem benne, hogy nagy gonddal, odafigyeléssel, főzöl, nem áll fent a veszély, hogy összeöntögetik a cefrédet máséval stb. De én a főzésről nem beszéltem, mert általában nem itt dől el a pálesz minősège. Persze itt is el lehet rontani. A kémia tényleg nem változott, de a módszerek igen az előnyükre.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #835 Dátum: 2013. December 04. - 20:29:57 » |
|
Amikor pálinka főzésre adtuk a fejünket ugyanabból a cefréből főzettem és én is főztem sokakkal megkóstoltattam ,hogy hol főzessek anonimként a helyekkel mindenki az én párlatomra szavazott.Lehet ,hogy a kémia azóta sokat változott ,de a lepárlás semmit..
A főzdés a plombált, zárt rendszer miatt nem tudja felhígítani az alszeszt. Ebből az egyszerű tényből következően, ugyanabból a cefréből, kisüsttel tisztább, finomabb pálinka főzhető. Ez nem a főzdés hibája, hanem az adórendszeré.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #836 Dátum: 2013. December 04. - 20:36:31 » |
|
A főzdés a plombált, zárt rendszer miatt nem tudja felhígítani az alszeszt. Ebből az egyszerű tényből következően, ugyanabból a cefréből, kisüsttel tisztább, finomabb pálinka főzhető. Ez nem a főzdés hibája, hanem az adórendszeré.
Az alszesz visszahigitására gondolsz ? Ha a főzdés többet dobna ki az elejéből és a végéből lehet jobb lennea pálesz csak kevesebb a liter ami után fizetünk..
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #837 Dátum: 2013. December 04. - 20:38:40 » |
|
Az alszesz visszahigitására gondolsz ?
Igen. Ezt Te otthon megteheted, a főzdés nem.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #838 Dátum: 2013. December 04. - 20:44:31 » |
|
Igen. Ezt Te otthon megteheted, a főzdés nem.
Próbáltam ezt is azt is az alszesz vissza higítása tényleg sokkal jobb minőséget eredményezett,de higítatlanul is jobb a párlat ,ha a minőséget helyezzük a mennyiség elé .. Igen. Ezt Te otthon megteheted, a főzdés nem.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #839 Dátum: 2013. December 04. - 21:12:42 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|