Oldalak: 1 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vad betegségei és kezelésük  (Megtekintve 256001 alkalommal)
Vattila68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 167

Vadász


« Új üzenet #1170 Dátum: 2023. április 19. - 21:36:12 »

Pedig egy 2022-ben Európa 20 országában végzett felmérés szerint (Alltech jelentés), a vizsgált minták közül a kukorica 100 százalékában találtak mikotoxint, 61,8 százalékában multimikotoxin jelenlétet rögzítettek, a gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab) 99,7 százalékában volt mikotoxin és 99,5 százalékban multimikotoxin jelenlét.

Ez azért egyrészt túlzás, másrészt csúsztatás.
Csúsztatás leginkább azért, mert a jelenlét az egy dolog, a mennyiség, az arányok meg egy másik dolog. Vannak határértékek amiket nem lenne szabad meghaladni és normális esetben nem is haladja meg az áruban lévő mikotoxinok mennyisége.
Más kérdés, hogy hol vannak ezek a toxinok és mit adunk a vadnak.
Láttam nagyon sok laboratóriumi vizsgálati eredményt életemben amelyeken a vizsgált toxinok mennyisége 0 azaz nulla volt. Miként a cikkben is írva vagyon, gombával fertőződhet a termény kint a földön illetve tárolás közben. a kalászosoknál az a baj, ha az aratás előtt bejönnek az esők, a felázott földre nem lehet rámenni és vegyszerezni, az eső utáni meleg, párás dunsztban pedig a gombák szépen elszaporodnak. A fő probléma a fuzárium fertőzés. Aratás után, ha betartják a technológiai előírásokat, az áru meg lesz rostálva, ott levegővel is megfújják ami a pelyvalevél maradványokat és a lekönnyült, beltartalom nélküli fuzáriumos szemeket is kifújja. a tisztítási hulladék, "törtszem" pedig "jó lesz a vadnak". Ebben töményen szerepel a fertőzés és vele együtt a toxinok is. Mára a mezőgazdasági technika oda jutott, hogy egy rendesen beállított kombájnból akár 0.1% "szemét" tartalommal jön ki az áru(2% a szabvány) így sokan utólagos tisztítás nélkül tárolják be. Na, akkor azt mi esszük meg...
Laboratóriumi vizsgálatok alapján a toxinok 75%-a egyébként a maghéjban van, amit normális esetben leválasztanak. Aki "teljes kiőrlésű" fan, az meg így járt...
Kukoricánál szintén már a földön megtörténnek az első fertőzések. Aztán ezt igencsak meg lehet fejelni, ha a learatott kukorica nem kerül azonnal szárítóra, pláne meg is ázik. Tavalyi évben vakarták sokan a fejüket, hogy miként lehetséges az, hogy amikor learatták a kukoricát, minimális toxinszennyezettsége volt, szárítás után a betárolt terményben meg igen magas szintet mértek. Ja, hogy közben két hetet állt mert nem került időben szárítóra? Ja, ennyi kellett hozzá. A szárítás nem szedi ki a toxint, akkor már csak annyit lehet tenni, hogy mind az elő, mind az utótisztítást "szigorúbbra" vesszük mert először a sérült szemeken jelenik meg a gomba. Ez persze veszteség de be kell nyelni. Már csak azért is, mert a porosan hagyott kukorica felszíne könnyebben bekérgesedik és alatta megint kedvező feltételek lesznek a gombák további szaporodásához. Aztán a penészes, szennyezett cucc megintcsak "jó lesz a vadnak".
De bepenészedik a vadföldön fenthagyott, sokszor megázott kukorica is, a földre, sárba egyszerre leborított nagyobb mennyiségű, amúgy jó minőségű takarmány is. És ha előtte a fertőzésnek csak csirája is előfordult benne, akkor robbanásszerűen történnek a dolgok, az eredményt meg kezdjük sejteni.
(A szerző egy buta faipari mérnök, véleményét kéretik ekként kezelni)

Teljesen igazad van, nagyon pontosan és részletesen kifejtetted a témát, annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy az extrém időjárási tényezők (pl. hőstressz, vízhiány, stb.) is növelik a toxintermelést. Ebből pedig bőven volt az elmúlt években. De talán lehetne az eredménycentrikus nemesítés ( fajta vs. hibrid ), illetve a termelés technológia kérdéskörben is keresni az okokat a megnövekedett toxintartalomra.

Egy szárítós agrármérnök.
Naplózva

A fegyver a szabad ember legfőbb ismérve. Akinek nincs fegyvere az fogoly.
Maderspach Viktor
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #1171 Dátum: 2023. Június 20. - 15:55:36 »

A tájegységi fővadászunk és egy vadászvendégünk felesége is oszlopos tagja annak a kutató csapatnak, akik évek óta loholnak a dám agancstő elváltozása után. Amiről sajnos kiderült nagyon sokminden, ami igen messzire mutat és visz.

Sokkal nagyobb problémát feltételez az egyre inkább sejthető eredménye annál.☹

Megjöttem Szerencsről, ma volt a hivatásos vadász továbbképzés nálunk. Az egyik előadó az említett fővadász, Lakatos István volt.

Hááát... Tanultam eleget az egyetemen a mikotoxinikról és a hatásaikról. Az is elég rémisztő volt... Nem vagyok paranoiás, de a teljes kiőrlésű termékeket azóta nem eszem.
A mai nap után lehet, hogy az eddig mannának tekintett vad máj és belsőség is lekerül az asztalról. Bár nálunk még nincsenek jelei a kórságnak, vigyázok is a vadtakarmányozással, de előbb vagy utóbb el fog érni bennünket is.

Ajánlom mindenkinek a tájékozódást a témában!
Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #1172 Dátum: 2023. Június 20. - 16:31:26 »

Megjöttem Szerencsről, ma volt a hivatásos vadász továbbképzés nálunk. Az egyik előadó az említett fővadász, Lakatos István volt.

Hááát... Tanultam eleget az egyetemen a mikotoxinikról és a hatásaikról. Az is elég rémisztő volt... Nem vagyok paranoiás, de a teljes kiőrlésű termékeket azóta nem eszem.
A mai nap után lehet, hogy az eddig mannának tekintett vad máj és belsőség is lekerül az asztalról. Bár nálunk még nincsenek jelei a kórságnak, vigyázok is a vadtakarmányozással, de előbb vagy utóbb el fog érni bennünket is.

Ajánlom mindenkinek a tájékozódást a témában!
Ezt kifejtenéd bővebben, vagy tudnál adni egy-két linket, ahol le van írva miért is? Én is imádom a májat......
Naplózva
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #1173 Dátum: 2023. Június 20. - 20:20:32 »

Ezt kifejtenéd bővebben, vagy tudnál adni egy-két linket, ahol le van írva miért is? Én is imádom a májat......

Pl.:

A klasszikus zsírmáj - amit amúgy sem ennénk meg.

A májon szemmel még nem látható elváltozások - ezt hazavisszük, megesszük. Pedig a májban a felhalmozódó toxin, multiitoxin olyan mennyiségben van jelen, mintha hosszú ideig fogyasztottunk volna raktári vagy szántóföldi penészgombával (és ezáltal aflatoxinnal, ochratoxinnal, ZEN-nel, DON-nal, stb.) fertőzött gabonából készült eledelt. Aki egy kicsit jártas ebben (tanulta vagy utánanézett) tiszában van az ezek által kialakuló betegségekkel.

Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #1174 Dátum: 2023. Június 21. - 10:44:02 »

Pl.:

A klasszikus zsírmáj - amit amúgy sem ennénk meg.

A májon szemmel még nem látható elváltozások - ezt hazavisszük, megesszük. Pedig a májban a felhalmozódó toxin, multiitoxin olyan mennyiségben van jelen, mintha hosszú ideig fogyasztottunk volna raktári vagy szántóföldi penészgombával (és ezáltal aflatoxinnal, ochratoxinnal, ZEN-nel, DON-nal, stb.) fertőzött gabonából készült eledelt. Aki egy kicsit jártas ebben (tanulta vagy utánanézett) tiszában van az ezek által kialakuló betegségekkel.


Van erre valami forrás, hogy ezek a toxinok kiürülnek, lebomlanak vagy akkumulálódnak a szervezetben?
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3062



« Új üzenet #1175 Dátum: 2023. Június 21. - 11:50:22 »

Van erre valami forrás, hogy ezek a toxinok kiürülnek, lebomlanak vagy akkumulálódnak a szervezetben?
Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #1176 Dátum: 2023. Június 21. - 13:29:00 »

Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.
Tej?  Macs
Meg nem innám.
Esetleg a csomagolás érdekel... 'Girl
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #1177 Dátum: 2023. Június 21. - 15:47:58 »

Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.

A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik.
A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.
Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3062



« Új üzenet #1178 Dátum: 2023. Június 21. - 18:10:50 »

A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik.
A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.

Nem állítom, hogy nem így van, max én nem így tanultam.
A veszélyességét se szeretném elbagatelizálni, csak óvni szeretnék a pánikkeltéstől.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1179 Dátum: 2023. Június 21. - 18:22:00 »

Tudtommal a pálinka nem tartalmaz toxinokat!  Heuréka!  Megvan a megoldás! Mosolyog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11255


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #1180 Dátum: 2023. Június 22. - 11:48:36 »

https://index.hu/belfold/2023/06/21/nebih-mogyi-visszahivas-termekvisszahivas-bolt/
Egy kis toximaxi.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1181 Dátum: 2023. Június 22. - 14:15:15 »

A veszélyességét se szeretném elbagatelizálni, csak óvni szeretnék a pánikkeltéstől.
Sajnos az a helyzet, hogy a helyzet pánikkeltést nem is kiván…. anélkül is iszonyatos nagy szarban vagyunk.
Ennek az egésznek a kiindulási pontja egy unatkozó tájegységi fővadász volt jó pár évvel ezelőtt.
No meg a dámokra jellemző agancstő betegség és egy félbemaradt kutatás, ami ennek felderítésére, megértésére indult,
csak a kutatást végző csapatból kivált a kulcsember és így nem lehetett befejezni azt.

Így kezdett bele Lakatos István ebbe a történetbe.
Aztán talált maga mellé másik okos és gondolkodó társakat, és amikor felmerült a gyanú,
hogy a deformált agancsok mögött nem eredendően a bakteriális fertőzés áll, hanem valami egészen más,
akkor elkezdtek lejjebb is kotorászni, mint a dámok feje… és akkor kezdődött a “hűbazmeg”…
Amiket találtak, az vetekszik egy C kategóriás horrorfilmmel.
És jelenleg ott tart a dolog, hogy ebben a történetben már nem a dám, meg az agancs a lényeg, hanem az,
hogy milyen hatással lesz a full intenzív mezőgazdasági termelésben folyamatosan növekvő toxin szint, az éghajlatváltozás
hatásaival kiegészülve Európa és úgy általában az emberiség egészségére, jövőjére.
Mert riasztóak az első következtetések és eredmények.
A szaporodásbiológiai hatások, a legkülönfélébb tumoros sejt-elváltozások akár már magzati korban igen komisz
jövőképet festenek elénk.
A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor
az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor.

Nem véletlen, hogy a további kutatásokra igen jelentős erőforrások állnak rendelkezésre,  de az eredmények publikálása
csak igen korlátozottan, inkább csak nagyon szűk körben és erősen megszűrve történik.
Mert a megoldásra még semmilyen lehetőség sem mutatkozik.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #1182 Dátum: 2023. Június 22. - 14:34:57 »

A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik.
A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.

Régóta használnak a takarmányozásban toxinkötőt de az sem csodaszer.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #1183 Dátum: 2023. Június 22. - 14:40:26 »

Sajnos az a helyzet, hogy a helyzet pánikkeltést nem is kiván…. anélkül is iszonyatos nagy szarban vagyunk.
Ennek az egésznek a kiindulási pontja egy unatkozó tájegységi fővadász volt jó pár évvel ezelőtt.
No meg a dámokra jellemző agancstő betegség és egy félbemaradt kutatás, ami ennek felderítésére, megértésére indult,
csak a kutatást végző csapatból kivált a kulcsember és így nem lehetett befejezni azt.

Így kezdett bele Lakatos István ebbe a történetbe.
Aztán talált maga mellé másik okos és gondolkodó társakat, és amikor felmerült a gyanú,
hogy a deformált agancsok mögött nem eredendően a bakteriális fertőzés áll, hanem valami egészen más,
akkor elkezdtek lejjebb is kotorászni, mint a dámok feje… és akkor kezdődött a “hűbazmeg”…
Amiket találtak, az vetekszik egy C kategóriás horrorfilmmel.
És jelenleg ott tart a dolog, hogy ebben a történetben már nem a dám, meg az agancs a lényeg, hanem az,
hogy milyen hatással lesz a full intenzív mezőgazdasági termelésben folyamatosan növekvő toxin szint, az éghajlatváltozás
hatásaival kiegészülve Európa és úgy általában az emberiség egészségére, jövőjére.
Mert riasztóak az első következtetések és eredmények.
A szaporodásbiológiai hatások, a legkülönfélébb tumoros sejt-elváltozások akár már magzati korban igen komisz
jövőképet festenek elénk.
A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor
az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor.

Nem véletlen, hogy a további kutatásokra igen jelentős erőforrások állnak rendelkezésre,  de az eredmények publikálása
csak igen korlátozottan, inkább csak nagyon szűk körben és erősen megszűrve történik.
Mert a megoldásra még semmilyen lehetőség sem mutatkozik.
Azért ez nem feltétlenül így működik, hogy "folyamatosan növekszik". Vannak jó és rossz évek.
Amit nagyon át kellene gondolni, az a vegyszerhasználat sokszor józan észt nem látott módon való tiltása...csak mert az olyan "zöld" meg "környezettudatos". Megfelelő mezőgazdasági technológiákkal, amik ráadásul rendelkezésünkre is állnak, elejét lehetne venni a toxin kérdésnek mind a mezőn, mind a tárolókban. Csak ehhez nagyobb fegyelem és józan döntéshozatal szükséges.
A másik, amit át kell gondolni, hogy minél fiatalabb vadat egyen az ember, amiben még nem olyan magas a felgyülemlett toxinok szintje. Süldőmáj hagymásan, toxinkötőnek két kupica szilvórium.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #1184 Dátum: 2023. Június 22. - 15:48:10 »


A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor
az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor.



Én nagyon nem értek a biokémiához, de józan paraszti ésszel megközelítve ez hülyeség.
A vad takarmányának legnagyobb részét olyan erdei táplálékok teszik ki, amelyek nem tartalmaznak sem vegyszermaradványt, sem pedig olyan gombatoxint, amely nincs jelen már ezer éve az erdőben. Ha nem a mi erdeinkben,akkor a mediterrán (eddig is jóval melegebb) erdőkben. Az, hogy időnként belecsipeget a mezőgazdasági terményekbe, elenyésző terhelés lehet ahhoz képest, amit a házi csirke, a házi disznó, valamint a szarvasmarha felvehet(ne), ami egész életében ezen él.
Ráadásul a vad által felvett mezőgazdasági termény jelentős része abból a növényfejlődési szakaszból származik, (tejes búza, tejes kukorica, zöld szár) amikor a penészgomba még sehol sincs.
Szóval nem értem, miért lenne a vad durvább toxin akkumulátor bármelyik háziállatnál.
Számomra eléggé szenzáció hajhászatnak hangzik ez az egész, ahogy írtad, "egy unatkozó tájegységi fővadász" figyelem központjába kerülni akarásának.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: