St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #45 Dátum: 2008. április 17. - 08:55:26 » |
|
Girgesz, Nem ismered ezt a fóliás hús-os témát? Nálunk alkalmanként előfordul baromfi, vagy desznyóhússal. Annyi a lényege, hogy lazán kell a fűszerezett húst alufóliába tenni és a széleit jól, szelelésmentesen összenyomkodni. A pakk megy egyenesen a gázra (nem serpenyőbe, hanem a gázrózsára helyezett fémlapra). Nagyon hamar megvan, saját levében párolódik, jól összerottyan a fűszerekkel...igen jó.
Néhány amatőr kérdés (kezdő vagyok!): Milyen vastagok legynek a szeletek? Pácolás elött klopfoljam? Faszénen sütéskor először közelebb rakva megkapassam, majd kissé távolabb sütögessem? Megsül a krumpli faszénen is?
De ismerem. Csak én úgy szoktam csinálni, hogy egy rakás zöldséget pakolok a fűszerezett hús köré, így átveszi azoknak az ízét is, valamint egyben megvan a köret is. Szalonnasütéskor, vagy hosszú éjszakai pecákon gyakran csinálunk ilyet. Nagyon jó dolog.Kis odafigyelést igényel csak, hogy minden részét egyenletesen érje a hő, különben odatapad az alufóliához a kaja-max a paprika,paradicsom,de nem az értékes vadhús. A szeletek 1-1,5cm(ujjnyi) vastagok legyenek és pácolás előtt jó ha klopfolod. Két okból is:pácolás után a hús saját levén kívül fröcsög még a pác is-főleg az olajos pácot nehéz teljesen lecsöpögtetni-, a másik ok, pedig,hogy a klopfolással fellazított rostok közé könnyebben bejut a pác. Jól írtad:először közelebb a parázshoz kicsit megkapatod, aztán távolabb helyezve a parázstól szép lassan megsütöd.A krumpli is nagyon szépen megsül a parázson-csak nem tudom, hogy nyárson vagy rácson szeretnéd sütni?Ha nyárson,akkor jobb alufóliába csomagolni és a parázsba tenni, ha rácson,akkor vágd cm-es szeletekre és úgy rakd rá, majd forgasd meg néha. Ha a hússal biztosra akarsz menni,akkor pácba tegyél fél-1 evőkanál húspuhító sót. Az ízén nem változtat, de sokat puhít a húson és előbb elkészül tőle.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Apeter
|
|
« Új üzenet #46 Dátum: 2008. április 17. - 09:27:15 » |
|
Girgesz, Kösz a tippeket! Egy hét múlva esedékes a multaság, eredményről beszámolok! Kösz még egyszer! Girgesz, Nem ismered ezt a fóliás hús-os témát? Nálunk alkalmanként előfordul baromfi, vagy desznyóhússal. Annyi a lényege, hogy lazán kell a fűszerezett húst alufóliába tenni és a széleit jól, szelelésmentesen összenyomkodni. A pakk megy egyenesen a gázra (nem serpenyőbe, hanem a gázrózsára helyezett fémlapra). Nagyon hamar megvan, saját levében párolódik, jól összerottyan a fűszerekkel...igen jó.
Néhány amatőr kérdés (kezdő vagyok!): Milyen vastagok legynek a szeletek? Pácolás elött klopfoljam? Faszénen sütéskor először közelebb rakva megkapassam, majd kissé távolabb sütögessem? Megsül a krumpli faszénen is?
De ismerem. Csak én úgy szoktam csinálni, hogy egy rakás zöldséget pakolok a fűszerezett hús köré, így átveszi azoknak az ízét is, valamint egyben megvan a köret is. Szalonnasütéskor, vagy hosszú éjszakai pecákon gyakran csinálunk ilyet. Nagyon jó dolog.Kis odafigyelést igényel csak, hogy minden részét egyenletesen érje a hő, különben odatapad az alufóliához a kaja-max a paprika,paradicsom,de nem az értékes vadhús. A szeletek 1-1,5cm(ujjnyi) vastagok legyenek és pácolás előtt jó ha klopfolod. Két okból is:pácolás után a hús saját levén kívül fröcsög még a pác is-főleg az olajos pácot nehéz teljesen lecsöpögtetni-, a másik ok, pedig,hogy a klopfolással fellazított rostok közé könnyebben bejut a pác. Jól írtad:először közelebb a parázshoz kicsit megkapatod, aztán távolabb helyezve a parázstól szép lassan megsütöd.A krumpli is nagyon szépen megsül a parázson-csak nem tudom, hogy nyárson vagy rácson szeretnéd sütni?Ha nyárson,akkor jobb alufóliába csomagolni és a parázsba tenni, ha rácson,akkor vágd cm-es szeletekre és úgy rakd rá, majd forgasd meg néha. Ha a hússal biztosra akarsz menni,akkor pácba tegyél fél-1 evőkanál húspuhító sót. Az ízén nem változtat, de sokat puhít a húson és előbb elkészül tőle.
|
|
|
Naplózva
|
Kalappal, Péter
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #47 Dátum: 2008. április 17. - 09:51:00 » |
|
Jó étvágyat!Régóta gondolkodom nagy darab húsok füszerezésén és pácolásán. Eszembe jutott a beinjekciózás.Ezközt még nem találtam. Olyan kellene amiben a majoranna ,tárkony stb is bejuttatható a páclé vagy pl.füszeres lé.Szerintem érdemes lenne nem?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Apeter
|
|
« Új üzenet #48 Dátum: 2008. április 17. - 10:11:41 » |
|
Egyik ismerősöm mesélt egy pácológépről. Keress rá a neten, mint "marinátor". Azt mondják, hogy a baráti társaságukban többeknek van, nagyon jól működik. A praktikerben most akciózzák. Ez hatékonyabb lehet, mint bármilyen fecskendős tükrözés. Lehet, hogy beszerzek egyet. Jó étvágyat!Régóta gondolkodom nagy darab húsok füszerezésén és pácolásán. Eszembe jutott a beinjekciózás.Ezközt még nem találtam. Olyan kellene amiben a majoranna ,tárkony stb is bejuttatható a páclé vagy pl.füszeres lé.Szerintem érdemes lenne nem?
|
|
|
Naplózva
|
Kalappal, Péter
|
|
|
Viktor
Vendég
|
|
« Új üzenet #49 Dátum: 2008. április 17. - 10:46:46 » |
|
Mi a vektor, Viktor? Zsenge másodéves kis muflonsuhanc leledzik a hűtőben, a gím pedig ünőcske, úgyhogy ettől nem tartok. Csak hát van egy jellegzetes struktúrája a húsnak, ami hordoz magában némi rizikót. (lehet, hogy bekészítek egy üres kondért is a biztonság kedvéért..) Ahoy Péter Komám!
Nem kenyerem belekotnyeleskedni Girgesz dolgába, nekem semmiben nem mérhető a tudásom ezen a téren az Övéhez. Mégis: ha muflont akarsz sütni, arra mindenképpen ügyelj, hogy minél fiatalabb állat húsából szerezz, az idősebb muflon tapasztalataim szerint még főzésből is nagyon sokat igényel. Én igazából a muflont ki is hagynám, pörköltnek jobb lenne....
Hát ha SUHAN az a muflon, akkor nem hiszem, hogy gond lesz...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #50 Dátum: 2008. április 17. - 12:04:05 » |
|
Jó étvágyat!Régóta gondolkodom nagy darab húsok füszerezésén és pácolásán. Eszembe jutott a beinjekciózás.Ezközt még nem találtam. Olyan kellene amiben a majoranna ,tárkony stb is bejuttatható a páclé vagy pl.füszeres lé.Szerintem érdemes lenne nem? Házilag a beinjektálást általában fűszerolajjal végzik. De akkor már valóban jobb a marinátor(de hülye neve van!)
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #51 Dátum: 2008. április 17. - 12:34:48 » |
|
Mai hármas:
Tárkonyos erőkrémleves cipóban Tejszínes fácánsült Cipóban sült fogasfilé
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Apeter
|
|
« Új üzenet #52 Dátum: 2008. április 17. - 12:47:36 » |
|
Ammá' nem suhan egy ideje... Amúgy kedvenc sültem a muflonbárány fokhagymásan....igyekezni fogok nem elpocsékolni a kis drágát. Mi a vektor, Viktor? Zsenge másodéves kis muflonsuhanc leledzik a hűtőben, a gím pedig ünőcske, úgyhogy ettől nem tartok. Csak hát van egy jellegzetes struktúrája a húsnak, ami hordoz magában némi rizikót. (lehet, hogy bekészítek egy üres kondért is a biztonság kedvéért..) Ahoy Péter Komám!
Nem kenyerem belekotnyeleskedni Girgesz dolgába, nekem semmiben nem mérhető a tudásom ezen a téren az Övéhez. Mégis: ha muflont akarsz sütni, arra mindenképpen ügyelj, hogy minél fiatalabb állat húsából szerezz, az idősebb muflon tapasztalataim szerint még főzésből is nagyon sokat igényel. Én igazából a muflont ki is hagynám, pörköltnek jobb lenne....
Hát ha SUHAN az a muflon, akkor nem hiszem, hogy gond lesz...
|
|
|
Naplózva
|
Kalappal, Péter
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #53 Dátum: 2008. április 17. - 13:01:50 » |
|
Ammá' nem suhan egy ideje... Amúgy kedvenc sültem a muflonbárány fokhagymásan....igyekezni fogok nem elpocsékolni a kis drágát.
Akkor erről egy receptet légyszi'!Hátha másnak is a kedvence lesz....
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Tomek
|
|
« Új üzenet #54 Dátum: 2008. április 17. - 16:35:47 » |
|
Úgy látom, senki nem akar receptet, legyen a tákonyos erőkrémleves cipóban.
|
|
|
Naplózva
|
"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak. Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #55 Dátum: 2008. április 17. - 21:42:10 » |
|
Úgy látom, senki nem akar receptet, legyen a tákonyos erőkrémleves cipóban.
Látod... haldoklik a téma. Úgy látszik vagy mindenki fogyókúrázik, vagy senkit nem érdekel, hogy mit eszik. A kedvedért-csak a Te kedvedért- holnap a szokásos hármas mellé felteszem ennek is a receptjét.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Tomek
|
|
« Új üzenet #56 Dátum: 2008. április 17. - 22:35:18 » |
|
Mindenki szolidáris Sabbatival... De attól holnap még a szokásos hármasból lehet választani...
|
|
|
Naplózva
|
"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak. Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #57 Dátum: 2008. április 18. - 08:11:37 » |
|
Mindenki szolidáris Sabbatival... De attól holnap még a szokásos hármasból lehet választani... Persze: Mai hármas -fűszertarja -göngyölt nyúlmáj -grillezett fürj
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
S.Peti
|
|
« Új üzenet #58 Dátum: 2008. április 18. - 08:19:13 » |
|
Grillgesz! "-grillezett fürj"...az én választásom!
|
|
|
Naplózva
|
...forrókezű fiatal vadásztárs...
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #59 Dátum: 2008. április 18. - 08:30:43 » |
|
Nagyon tecccccik ez a "Grillgesz"!!!!!!
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
|