St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #7920 Dátum: 2021. November 03. - 17:43:23 » |
|
Girgi, hal, és só egy helyen... Ebből ha jól emlékszem, egyszer már majdnem baj lett. Még jó hogy volt mivel leöblíteni. Egyébként finom lehet! Itt is az volt a baj, hogy másnak hittem, mint anno! A recept úgy szólt, hogy kêt órára sózzuk be a halakat. Aztán megnéztem egy videót, amiben az volt, hogy akár napokig is állhat a sóban. A kettő közé belőttem a dózsist az egy éjszakával, de ez is sok lett. Legközelebb marad a két óra sózás! A többi már saját tunning a recepten : nyes
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #7921 Dátum: 2021. December 15. - 22:23:01 » |
|
Üdv séfek és kukták! Egy éve futott fel itt a szuvid-láz, ami nálunk azóta egészséges szintre csillapodott, de fix eleme maradt a konyhánknak. Nagyon jó húsokat tudok vele sütésre előkészíteni, a köppesztés után füstölgő serpenyőben ízzasztott rozé kacsamell az egész család kedvence lett és nem unják meg, akár hetente is csinálhatnám. Mondjuk nem esik nehezemre😁 Viszont egy gondolat bánt engemet.... Amikor bontom a vákuumzsákot, az abban lévő gyönyörű húslé, átitatva a fűszerekkel, mindig a lefolyóban landol. Hogyan álljak neki egy szósznak ebből az alapanyagból? Illetve, aki már csinált ilyent, ő hogyan teszi?
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #7922 Dátum: 2021. December 16. - 07:22:03 » |
|
Csinálj egy evőkanál lisztből rántást. Engedd fel a húslével. Pár szelet szárított vargányát önts nyakon egy fél deci vörösborral, tedd félre. Egyszer-kétszer nyomd le a gombát a bor alá. Dinsztelj meg egy fej kissé sózott hagymát, dobj rá egy fél kiló, apróra vágott bolti csiperkegombát. Amikor megpuhult, öntsd rá a közben kiázott boros vargányát, kicsit süsd össze. Öntsd bele a felhígított rántásba, só, bor ízlés szerint, aztán egy kávéskanálnyi áfonyalekvárral bolondítsd meg. Bármilyen sült vadszelethez illik.
Házi disznóból származó, egyben sült tarjához ugyanez a módi, csak fehér bor kerül a vargányára, kimarad az áfonya lekvár, helyette főzőtejszín kerül a szószba.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11253
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #7923 Dátum: 2021. December 16. - 08:03:13 » |
|
Csinálj egy evőkanál lisztből rántást. Engedd fel a húslével. Pár szelet szárított vargányát önts nyakon egy fél deci vörösborral, tedd félre. Egyszer-kétszer nyomd le a gombát a bor alá. Dinsztelj meg egy fej kissé sózott hagymát, dobj rá egy fél kiló, apróra vágott bolti csiperkegombát. Amikor megpuhult, öntsd rá a közben kiázott boros vargányát, kicsit süsd össze. Öntsd bele a felhígított rántásba, só, bor ízlés szerint, aztán egy kávéskanálnyi áfonyalekvárral bolondítsd meg. Bármilyen sült vadszelethez illik.
Házi disznóból származó, egyben sült tarjához ugyanez a módi, csak fehér bor kerül a vargányára, kimarad az áfonya lekvár, helyette főzőtejszín kerül a szószba.
Eszembe jutott az a tarja.
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #7924 Dátum: 2021. December 16. - 20:26:13 » |
|
Lajos! Ez nagyon izgalmas kiegészítő lehet, nekem már attól összefut a számban a nyál, ha megpróbálom elképzelni. De van vele egy nagy baj. Habár ez ìgy nem korrekt, mert igazán a családommal van baj. Rajtam kívül senki sem eszi a gombát (a pöfetegen kívül) nálunk
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
vegeza
|
|
« Új üzenet #7925 Dátum: 2021. December 16. - 23:20:19 » |
|
Lajos! Ez nagyon izgalmas kiegészítő lehet, nekem már attól összefut a számban a nyál, ha megpróbálom elképzelni. De van vele egy nagy baj. Habár ez ìgy nem korrekt, mert igazán a családommal van baj. Rajtam kívül senki sem eszi a gombát (a pöfetegen kívül) nálunk Ez a szuvájdolás nálam nem lett népszokás, függetlenül attól hogy már két készülékem is van. Vettem egyet a Lidlibe, aztán kaptam egy csilivilit a családtól is karácsonyra. Örültem neki, mert néhány éve vadászmellényt kértem, azóta már van nyóc, üde színfolt a változatosság. Viszont rendszeresen készítek húsokat, amiket alufólia alatt párolok és utána sütöm készre. Eleinte a párolás után ketetkezett szaftot leöntöttem aztán adtam neki egy kis pirítást. Nagylányom kitalálta, hogy felforralja és ad hozzá némi hecsedli lekvárt és azzal tálalja. Na, ez nekem nem jött be, talán azért mert a sprenót után az édes húsokat nem szeretem legjobban. (gyerekkoromban nálunk sokszor volt savanyúság helyet őszibarack, szilva vagy alma kompót ) Az én megoldásom az, hogy besürítem ezt a lét, összefőzöm tejföllel, esetleg reszelt sajtal és ezzel locsolom meg tálatáskor a hút.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2021. December 16. - 23:44:57 írta nagysas »
|
Naplózva
|
"Sors bona, nihil aliud" Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül..... A realista meg lőni!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #7926 Dátum: 2021. December 21. - 18:00:06 » |
|
Rajtam kívül senki sem eszi a gombát (a pöfetegen kívül) nálunk Ez nem biztos, hogy rossz: több marad Neked. Aki meg bizalmatlan, egyen kaprostököt. Egyébként érdekes dolog ez, a kisebbik fiam felesége finnyás, mint egy kiscica. Kb annyit is eszik. Aztán egyszer (akkor pár évig egy fedél alatt laktunk) hazavittem egy jó zacskónyi szegfűgombát, és csináltam belőle egy lábas tejfölös gombát. - Gyere Reni, egyél! - Én nem szeretem. - Legalább kóstold meg. Addig-addig, csak sikerült rászedni, hogy belekóstolt. Aztán merített még egyszer (vagy kétszer) is. Azóta nyaranta rendszeresen kérdezi, nincs-e szegfűgomba, mert ő azt úgy megenné.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #7927 Dátum: 2021. December 21. - 18:41:46 » |
|
Ez nem biztos, hogy rossz: több marad Neked. Aki meg bizalmatlan, egyen kaprostököt. Egyébként érdekes dolog ez, a kisebbik fiam felesége finnyás, mint egy kiscica. Kb annyit is eszik. Aztán egyszer (akkor pár évig egy fedél alatt laktunk) hazavittem egy jó zacskónyi szegfűgombát, és csináltam belőle egy lábas tejfölös gombát. - Gyere Reni, egyél! - Én nem szeretem. - Legalább kóstold meg. Addig-addig, csak sikerült rászedni, hogy belekóstolt. Aztán merített még egyszer (vagy kétszer) is. Azóta nyaranta rendszeresen kérdezi, nincs-e szegfűgomba, mert ő azt úgy megenné. 🤣🤣 Nagyfiam barátnője (barátnő??? 7. Éve élnek együtt, mondtam neki, hogy ha nem képes végre feleségül venni, akkor megkérem én😁) tőröl metszett városi lányka. A Hősök tere mellett nőtt fel egy körfolyosós, kelkáposzta szagú bérházban, én nem tudom, hogy ezek a népek mit esznek, de az ő gasztronómiai élménytára finoman fogalmazva is katadztrofális (volt, míg meg nem ismertettük a jóval😉). Az elején: Jaaaaaj, a vadat nemszereteeeeeem..... jáaaaaaj a töltöttkáposzta nem jó illatú...... jaaaaaj, a csülök nagyon zsíros....jaaaaj a ponty halszagú.... Most meg tolja a halászlevet, a cserépben sült bármit is (liba, üregi, csülök, bőrös malac) és kérte, hogy Karácsonyra hadd főzze ő a vadast👍 Nagyon becsülöm érte, hogy mer és akar változni, alkalmazkodni. Mikor a fiúk születtek, én nagyon szerettem volna legalább egy lányt. De most olyan, mint ha lenne egy lányunk is❤😁
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #7928 Dátum: 2021. December 21. - 23:58:49 » |
|
Mikor a fiúk születtek, én nagyon szerettem volna legalább egy lányt.
Ja...már akkor sejtetted, hogy a fiaid nem fogják kiskanállal adagolni a tejbegrízt a fogatlan szádba amikor vén totyakos f.sz leszel-tehát 4-5 év múlva
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #7929 Dátum: 2021. December 22. - 13:09:36 » |
|
🤣🤣🤣👍👍👍 Vészesen közelít a Karácsony.... nincs más magyarázat a nagylelkűségedre, azzal a 4-5 évvel!🤣
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #7930 Dátum: 2021. December 22. - 19:26:48 » |
|
🤣🤣🤣👍👍👍 Vészesen közelít a Karácsony.... nincs más magyarázat a nagylelkűségedre, azzal a 4-5 évvel!🤣
Véletlenül sem szeretnék ünneprontó lenni...tulajdonképpen meg is hagyhatnálak abbéli hitedben, hogy a karácsony szelleme megérintette lelkemet... De a rideg valóság az, hogy tudatában vagyok a szomorú ténynek, egyívásúak vagyunk...így leginkább az optimizmus...vagy remény szólt belőlem...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #7931 Dátum: 2021. December 22. - 19:29:46 » |
|
Amúgy nekem két lányom van...most mindkettő ott sertepertél a konyhában az anyjuk mellett. De véletlenül sem a konyhológia iránti leküzdhetetlen tudásvágy motiválja őket...a csokikrém, a dióbél, a méteres kalács...nem győzünk a kezükre csapni...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #7932 Dátum: 2021. December 24. - 07:51:58 » |
|
… Mikor a fiúk születtek, én nagyon szerettem volna legalább egy lányt. De most olyan, mint ha lenne egy lányunk is❤😁
Azért akárhogy is poénkodunk, ez bizony hatalmas elismerés annak a lánynak! Gondolom érzi is, hogy elfogadtátok, különben nem próbálkozna a tovább
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #7933 Dátum: 2021. December 24. - 08:22:39 » |
|
Üdv séfek és kukták! Egy éve futott fel itt a szuvid-láz, ami nálunk azóta egészséges szintre csillapodott, de fix eleme maradt a konyhánknak. Nagyon jó húsokat tudok vele sütésre előkészíteni, a köppesztés után füstölgő serpenyőben ízzasztott rozé kacsamell az egész család kedvence lett és nem unják meg, akár hetente is csinálhatnám. Mondjuk nem esik nehezemre😁 Viszont egy gondolat bánt engemet.... Amikor bontom a vákuumzsákot, az abban lévő gyönyörű húslé, átitatva a fűszerekkel, mindig a lefolyóban landol. Hogyan álljak neki egy szósznak ebből az alapanyagból? Illetve, aki már csinált ilyent, ő hogyan teszi? Nekem mindig is gondom volt a mezei nyúllal… csak pörköltnek tudtam igazán jól elkészíteni. Aztán kevés vadasba való fűszerrel leszuvidáltam, sütőben kicsit rápirítottam és így készítettem el a vadast. Isteni lett! Azt hiszem, az újabb nagy felfedezésig, nálunk vadas lesz a nyúlból! Amúgy én sokféle mártást szoktam készíteni a szuvidáláskor keletkező léből, de figyelembe kell venni, hogy milyen fűszert kapott a hús (pl. egy sajtmártáshoz nem jó hozzátenni a paprikás levet ) A legtöbbször pezsgőmártást készítek(nem paprikás fűszerek esetén) vagy a párom alkot gombamártást belőle(paprikás fűszerekkel). Az előző úgy készül, hogy a lét felöntöm 2dl száraz pezsgővel, teszek bele 1 mokkáskanál fehérborsot, egy csipet gyömbért, egy kisebb fej, apróra vágott főzőhagymát és addig főzöm kis lángon, amíg jól be nem sűrűsödik. Ezután átszűröm -vagy inkább passzírozom -levesszűrőn és felöntöm 2-2,5dl tejszínnel(ha van, akkor 30%-ost használok, ha nincs, akkor főzőtejszínt). Ezzel újra felforralom, sóval ízesítem a kellő sűrűségig főzőm és hogy még simább legyen, óvatosan hozzákeverek egy evőkanálnyi vajat. A párom gombamártása pedig úgy készül, hogy a felcsíkozott hagymát megdinszteli, ezután ráteszi a felszeletelt gombát és azt is puhára párolja. Ha kész, akkor a hús levét összekeveri tejszínnel, egy evőkanál mustárral, fél evőkanál mézzel(ezt később is hozzá lehet tenni, ízlés szerint), majd ráönti a gombára. Sózza és a kellő sűrűségűre főzi.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #7934 Dátum: 2021. December 24. - 09:22:00 » |
|
Az előző úgy készül, hogy a lét felöntöm 2dl száraz pezsgővel, teszek bele 1 mokkáskanál fehérborsot, egy csipet gyömbért, egy kisebb fej, apróra vágott főzőhagymát és addig főzöm kis lángon, amíg jól be nem sűrűsödik. Ezután átszűröm -vagy inkább passzírozom -levesszűrőn és felöntöm 2-2,5dl tejszínnel(ha van, akkor 30%-ost használok, ha nincs, akkor főzőtejszínt). Ezzel újra felforralom, sóval ízesítem a kellő sűrűségig főzőm és hogy még simább legyen, óvatosan hozzákeverek egy evőkanálnyi vajat. A párom gombamártása pedig úgy készül, hogy a felcsíkozott hagymát megdinszteli, ezután ráteszi a felszeletelt gombát és azt is puhára párolja. Ha kész, akkor a hús levét összekeveri tejszínnel, egy evőkanál mustárral, fél evőkanál mézzel(ezt később is hozzá lehet tenni, ízlés szerint), majd ráönti a gombára. Sózza és a kellő sűrűségűre főzi. Nagyon szépen köszönöm! Ez a pezsgős cucc is nagyon jól hangzik, de én mégis úgy gondolom, hogy Szent Karácsony alkalmából b@szok én arra, hogy mit szeret a család és mit nem, én most gyorsan elmegyek boltba, és teljesen önzetlenül holnap a kacsamellhez megkotyvasztom ezt a gombás történeteg. A többiek meg egyék hozzá a krumplipürét🤣👍
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
|