Oldalak: 1 ... 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 [66] 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gondolatok a vadászat helyzetéről  (Megtekintve 143399 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #975 Dátum: 2013. Június 14. - 12:22:02 »

Szervusz Somefire! Emelem

Azért azt vedd figyelembe, hogy pl. Gyulajon egy 14-16 cm agyarú disznó kilövési díja 192 500 Ft. Ha csak ennek a felét veszed azért az is elgondolkodtató! Egy 16-18 centiméteres már 100 EFt-al több!
Azért gondolom egy társaság sem ugrálhat öröméven, ha pár ezer forintos vadkárvadászaton esik három ilyen kan. Aztán azon is gondolkodj el, hány vadkárelhárító lőné meg a kis süldőt, vagy a malacot ha ilyenre is van kilátása! Vagy hányan lőnék le a nagy kocát a malacai mellől, kannak nézve a búzába? Több évtizedes vadászmúlttal, területes gyakorlattal is megesik az ilyen kocalövés, de töredéke sem mint a vadkárelhárítások során vendégek által lőtteké! Hidd el, nagyon kétoldalú ez az egész vadkárelhárítás! De egyszer ülj le egy pohár bor mellé egy két hivatásos vadásszal, és kérd ki a véleményüket ezekről a vadászatokról.


Vadászüdvözlettel: Attila  Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Somefire
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 71


« Új üzenet #976 Dátum: 2013. Június 14. - 13:03:36 »

Köszönöm a tanácsot Attila, hidd el, megfogadom! Mivel még igen járatlan vagyok ezekben a témákban, minden "oktatás" jól jön, különösen a tapasztaltaktól. Majd igyekszem jobban utánajárni mindennek, hogy átlássam a helyzetet.
Amiket leírtál, azok tényleg elgondolkodtatóak.

Üdvözlettel
Balázs  Emelem
Naplózva
pipacs
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 102


« Új üzenet #977 Dátum: 2013. Június 14. - 13:33:19 »

Helló!

Alapvetően teljesen igaz, hogy a területtel rendelkező vadászatra jogosultak összezárnak és csak a két véglet van. Tagnak belépsz v. árlistán vadászol. A belépési díj magas, az árlistás árak szintén.
De megy a visítás, hogy nem emelünk tagdíjat,illetve kevés a vendég.

Azt megkérdezem, hogy
- egy nagy kan tagi elejtéséből mekkora árbevétel jelentkezik a vadhús értékesítésén kívül?
- a vadkár elhárítás során kiváltó kant 100-ból hány alkalommal lövette meg a hivatásos vadász vendéggel  erdőgazdasági kezelésben álló, vagy nagyvadas területen kívül?

Az meg kommunikáció kérdése, hogy elmondod a terület nélküli vadásznak (van vadászvizsgája), hogy a süldőt lője, vagy legyen körültekintő a malacos koca miatt.

Nagyon-nagyon nehezen engedjük be a terület nélküli vadászokat.
Ez csak egy állapot, hogy mi tagjai lehetünk egy területes társaságnak. Következőben lehet ők lesznek benn, mi kint. Akkor nekünk hogy esik majd ugyan ez az eljárás.
Az irigység megmérgezi a lelkünket.

Az otthon ülő tagdíjat befizető területesnél még többet is tehet a terület nélküli vadász. Még társadalmizni is eljön, ha látja, hogy számítanak rá.
Tudatformálást javaslok ebben a dologban is. A vadásztársadalmat a vadászok alkotják akik ugyebár területesek és terület nélküliek. Hátha nagyobb lesz az összefogás.

Üdv.
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #978 Dátum: 2013. Június 14. - 14:22:39 »

Ma reggel újból végigolvastam e pár nap írását a vadászat helyzetéről, és igen csak meglepődtem, hogy egyáltalán min is vitatkozunk mi?  Fejvakarás Nincs is itt semmi probléma, van itt minden mint egy szatócsboltban, csak keresni kell! Ördög
Nézzétek csak végig! :Mosolyog
Van itt méregdrága jó terület, korlátlan, jó vadászati lehetőséggel. Van gyenge terület viszonylag kevés belépéssel, elfogadható tagdíjjal, és van ezek minden féle keveréke. Van területrészbérlet, magasles-szóró bérlet,  vadászati csomag ilyen is, olyan is, van bérvadászat, van vendéghívás, és a fene tudja még mi
Mindenki megtalálhatja itt a számára megfizethető lehetőséget, csak válogatni kell! De egy biztos. Mindegyik vadászati forma pénzt (sok pénzt) igényel, és ez egyre inkább így lesz.  A kiadások rohamosan növekednek, a költségeket kitermelni sem nagyvadason, sem apróvadason már közel sem lehet, ha csak nem akarunk mindent kiirtani pár év alatt! A baráti "ingyenes" vendéghívások száma is egyre kevesebb lesz majd meglátjátok!

Vallom, a társaságok a jövőben akkor fognak megélni, ha rájönnek, hogy a kiadások legalább 80 %-át tagdíjként minden évben befizetik, és csak a fennmaradó részt próbálják kigazdálkodni, ha saját maguk is vadászni akarnak! Azt, hogy ezt a befizetést egyenlő arányban, vagy ki-ki pénztárcája és vadászati igénye szerint fogja fizetni, azt eldönti minden társaság maga. Ezzel együtt én azt gondolom, ha a differenciált befizetések, és vadászatok száma megnövekedik, olyan marakodás, irigység lesz a magyar vadásztársadalomban amihez a mai állapotok csak p...füst! (Ami most van, az is sok.  :Mosolyog)

Ennyi vadászmúlttal nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a legdrágább az apróvadas területes tagság, ha valaki becsülettel részt vesz a vadgazdálkodási és egyéb munkákban, és megtalálja minden időszakban a dolgát (vadászatit is) a területen.
És, ha valaki nagyon szeret számolni, hát nézzük meg a 2012 évi naplóm összesítését:
Saját területemen :
-  vadászati napok száma :46 nap
- mles, etető, stb építés,  vadászházi munkák, egyéb 11 nap, (fegyver nélkül)
- etetés saját kocsival,utánfutóval, 6 nap, de mivel ezeken a napokon vadásztam is, a vadászati napokba számolom.
- Eb megbízatásból, rendezvényekből,  és jelölő bizottsági megbízatásból adódó fea 17 nap, (fegyver nélkül)
- közgyűlés 5 nap,  (fegyverrel  Röhög Röhög Röhög)
Tehát (öt napot lent aludtam) 74X 90-110 km  7 literrel
Ebbe nincs benne semmi más költség, tagdíj, lőszer, lőtér, esetleg egy nadrág, ........
Lőttem saját területen:
1  őzbakot, (15 év alatt kettőt)
 1  süldőt,(15 év alatt hármat),  
3  őzgidát,
1 rókát,
11 örvöst és balkánit,
2 szarkát,
és 3 egyéb  kártevő (ezeket csak azért, mert nem szerették otthon az egeret meg a tejet Kacsint Kacsint
Minden nagyvad húsát (kivéve a bakot) megváltottam 75% áron.

Én nem hiszem, hogy azok közé tartozok akik nagyon sokat költenek a vadászatra, de azért ha beleszámolom a  klf Vadásznapokat, a vendégeskedéseket (Zempléntől- Zaláig, Nógrádtól - Pécsig) akkor azért egy közép kategóriás használt autót évente csak-csak eltapsolok!

Javaslom, mindenki számolja ki egyszer saját egy évi költségét, aztán gyorsan tépje szét a papírt, hogy a család meg se lássa! Fejvakarás


Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #979 Dátum: 2013. Június 14. - 15:03:25 »

Szervusz Pipacs! Emelem

Lehet ezt irigységnek, nemtörődömségnek bárminek nevezni, de érdemes egy kicsit mélyebben is belegondolni ebbe az egész társasági tag, nem társasági tag kérdésbe. A mi társaságunkban van annyi gond, hogy háromnak is elég, és nem mondhatni, hogy túl jó csapat sem.
De: Van jelen pillanatban 9 millánk, és egy 4-5 millát érő vadászházunk. Vagyunk 21-en. Tehát mindenkire jut 650 000 vagyonrész.  A tagjelöltség nálunk másfél év, és a belépés most 500 000 Ft. Azért ugye ez nem sok a vagyonrészért?
A vadászati lehetőség kevés, apróvadra (fácán -nyúl) évek óta nem vadászunk. A  nagyvad egy részét értékesítjük, általában 5-7 évente jut mindenkire egy bak évi 2-3 közepes (de inkább kicsi) dámbika, és pár sutavad.  (Tavaly fellázadtunk, és kivételesen úgy döntöttünk minden tag lőhet két év alatt egy egy bakot!)  Tehát marad ami marad a tagságnak. Azért ez talán nem is olyan ritka társaság állapot. Disznó évi 2-4. (van, hogy egy sem) Fizetünk minden vadhúsért 75% -át a felvásárlási árnak.Tényleg irigység, ha a tagság saját maga ( és meghívott vendégei) akarja meglőni a maradékot?
Ha meg azokról beszélünk akik nem járnak ki, hát gondolom tudjátok, hogy a költségek mindenkire nézve kötelezőek egy társaságban. Ha nem jár ki dolgozni keményen fizet, ha pedig vadászni nem jár, hát így járt! A vadkár (nálunk még nem számottevő) is a közös befizetésből, vagy a saját vagyonunkból megy! Tehát itt is minden keményen zsebre meg.
Biztosan bennem van a hiba, és egy önző dög vagyok, de engedtessék meg, hogy a fizető vendégeken kívül ne kísérgessünk még kétséges dúvadazásra, vadkárelhárításra vendéget, hanem üljön ki a saját tagságunk, ha már ennyit fizet és dolgozik!
Egyébként valóban úgy gondolom, MA mindenki tud találni tagságot magának, ha nem sajnálja rá az időt, pénzt, utazást stb.

Azért engedj meg egyetlen gondolatot az erdő és vadgazdaságok nagy kan lövésével, vagy az "önzetlen"  vadászati lehetőségek biztosításával  kapcsolatosan is. Ott is csak akkor lőheted meg a nagy kant, ha keményen kifizeted. Ha valahol, hát ott keményen üzlet a vadászat, és mindenki tudja hova tartozik! Ott sem  igen fogadnak vendéget dúvadra, tarvadra is csak ritkán , mert azt elvégzi a hivatásos személyzet inkább mint, hogy kísérgessen! Amíg egy vendéget kísérgetnek és lövetnek vele három tarvadat, addig Ők végrehajtják az egész "selejtezést"! Nem egyszer felmerült már itt  a fórumon is, hogy mennyi bevételt lehetne kaszálni az állami területeken a tarvadból, dúvadból! Azt azért ki kellene számolgatni, hogy mennyi a ráfordítás, és mennyi lenne a tényleges haszon. Én nagyon kíváncsi  lennék azon vadászok arcára akik megkapják a számlát  a sebzések, a hibázások után, vagy akik nem látnak a dúvadazáson rókát, sakált!

Tudod Pipacs milyen érdekes dolgok vannak a vadászatban? Én 1970-1998 -ig az előző társaságomban vadásztam, ahol több mint húsz évig ib tag voltam. Ezen idő alatt keményen részt vettem külföldiek, és hazaiak nagy- és apróvad vadásztatásában, de olyanokat mint az elmúlt húsz év alatt soha sem tapasztaltam!  A külföldieket most hagyjuk, mert akik még ide járnak azok általában tisztában vannak a szerződéssel, és a feltételekkel.
A hazai Vadászok közül kísértem olyat akit örömmel vinnék bár mikor, de a többsége igen csak hagy kívánni valót.
Volt aki leszerződött élete első bakjára, és a hidd el mindent elkövettünk, hogy jól sikerüljön.  Megjött a vadász, és azzal kezdte, hogy nem lehetne e "okosba" megoldani számla nélkül. Lőne egy nagyobbat mint amit szerződtünk, aztán fizetné zsebbe a kicsit!( Rossz lóra tett.) Egész reggel cserkeltünk vele, végül úgy ítélte, hogy a búzában 60 méterre álló bak talán nincs messze, rálő. Ellőtte az első lábát, és érte a szegycsontot. Utána mentünk, és rálőtt még hármat aminek következtében ellőtte az alsó állkapcsát. 80 méternél messzebb nem lőtt négy lábú botról sem! Végül már egyáltalán nem mert lőni,  és kb három óra múlva meglőttem a bakot. Akkor jött a B+! Ezt a bakot nem ő lőtte, tehát nem is fizet!!! Akkor elmondtam neki, hogy volt egy sebzése, és két hibázása, tehát fizesse azt. Erre úgy üvöltött mint a sakál. Végül a vadászmesterrel kiegyeztek valahogy, mert én otthagytam a vadászházba!
Nem egyedüli eset, hogy valaki sem a sebzést, sem a hibázást (nem egy hibázást!) nem akarja rendezni, vagy elkezd alkudozni utólag!
De olvass csak bele itt a fórumon a vadászatok szervezésébe. Mindenki morog, hogy nincs vadászati lehetősége. Csak én feltettem jó párat az évek alatt, de rendre nem jelentkezett rá senki. Ha gerle volt, kacsa, liba Fejvakarás kellett volna. Ha vadkárelhárítás ötezerért, az sok! Fácán társasvadászatra úgy volt jelentkező, hogy volt aki csak egyet, volt aki többet akart lőni, és fizetni. Arról nem is beszélve, hogy hol szerveznek 30-50 fácánra társasvadászatot 10-15 főre?
Folytassam?   
Hidd el nagyon jó tükör ez a fórum a mai vadászati és emberi mentalitás megértéséhez! Érdemes olvasgatni! Kacsint

Vadászüdvözlettel: Attila  Wave

 



Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #980 Dátum: 2013. Június 16. - 10:04:15 »

Na !  Csak igaza volt annak a rajznak !!!   Röhög Nyihi
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #981 Dátum: 2013. Június 16. - 10:21:27 »

Karcsi! Emelem

A megjegyzésedet nem tudom sem megérteni, sem elfogadni.
Ha értelmes, segítő hozzászólásod nincs egy ilyen - szerintem - komoly témához, inkább maradj csöndben!
A vicceknek a "humorban" a helye, ezért ott meghagytam.

Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #982 Dátum: 2013. Június 16. - 10:58:32 »



Attila  Emelem

Én mindig érdekesnek tartom a leírásaidat a gondolataid! Örülök, hogy ilyen Magyar Vadászok is élnek ebben a kis országban, ilyenkor büszke vagyok rá, hogy egy nyelvet beszélek velük. Önzetlen, tiszta, semmi hátsó sumákolós rossz indulat, irigység stb.stb.stb. sőt javítani akaró, jobbító szándék, okos, intelligens, megfontolt gondolatok... De így kívülállóként és nagyjából ismervén az itteni helyzetet, körülményeket, erdőséget és benne élő vadállományt, a vadászok magatartását, hozzáállását, mentalitását (mint külső szemlélő) teljesen úgy tűnik, mintha egy teljesen más hivatásról, szakmáról,beszélnél. Nem akarok és nem is tudok indokolni ezt leírni szinte nem is lehet, más környezet, más emberek, más lehetőségek... Ismétlem nem is vagyok beavatott, de egy példát talán feltudok hozni, hogy érezd miről beszélek.
Körülbelül olyan érzésem van az írásid olvasva, mikor egy megszállott, tapasztalt somogyi agancsozó beköpi március közepén, végén, hogy vége a szezonnak, már nem megy többet, mert aprókért nem járkál, itt mi meg akkor kezdünk el agancsot keresni  Rííí  rossz érzés, nem irigység, rossz érzés...

Kérlek ne érts félre, nem bántásból, vagy lenézésből írom, sőt ellenkezőleg, mert beszélsz vadászetikáról, pénzekről, egyesével számon tartott állatokról, rókáról, varjúról, dúvadról, őzről, meg 15 év alatt lelőtt két bakról... Ezek az én számomra mind szimpatikusak, és elfogadhatók, de mikor naponta 5-6 terepjárót látok kijönni az itteni erdei földutakról, meg a rengeteg zsiger szétdobálva, a rengeteg állatbőr szétdobálva, az állandó marakodások, feljelentgetések, meg a rengeteg zugszóró hurokkal körbevéve, az állattetemek a magaslesek körül, a zsebbe 20-as egy ünőért vagy disznóért... stb.  Szóval mikor ezeket látom, hallom, tapasztalom, kicsit más világnak érzem a Tiéd... Na de... amint mondottam már sokmindent nem értek, de nem is akarok, talán ez a közvagyon nem fogy el olyan könnyen, mert ez egy állandóan megújuló közvagyon, talán, még most sem elég a nyomás, hogy elfogyjon..., az óceánokból sem tudják kihalászni az összes halat... Nem irigységből írom, valakinek elkell lopni azt is,  Nyihi   mint a politikusnak a közpézt , hiszen magyarországon élünk  Kávé  Ördög
Naplózva

" There is good out there "
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #983 Dátum: 2013. Június 16. - 11:28:13 »

Attila  Emelem

Körülbelül olyan érzésem van az írásid olvasva, mikor egy megszállott, tapasztalt somogyi agancsozó beköpi március közepén, végén, hogy vége a szezonnak, már nem megy többet, mert aprókért nem járkál, itt mi meg akkor kezdünk el agancsot keresni  Rííí  rossz érzés, nem irigység, rossz érzés...


Hűha a példát rossz sorrendben írtam le:

Szóval mégegyszer: Mikor mi azon törjük a fejünket, hogy etikusan, vadat nem zavarva, és a körülményeinket a az itteni agancs és erdő adta lehetőségeinket az íratlan etikai szabályokat maximálisan betartva kihasználva, elinduljunk-e agancsot keresni, a Somogyiak, már azt beszélik, hogy 1 mázsa agancsnál járnak, de vége számukra a szezonnak...

A politikusainknak meg azért könnyebb a dolguk, mert már csak azon kell gondolkozniuk, hogy a lopott közpézt hogyan mossák tisztára, offshore, vagy svájci bankba téve, vagy aranyat vásárolva... Az itteni vadászoknak azért nehezebb a dolguk, mert még át kell "konvertálni" a vadat és a húst pézé...  Nyihi  A politikusi munkaruha ezért öltöny és nyakkendő, az itteni vadászé meg vérescucc  Vigyorog     (na ilyet leírni egy vadászfórumra  Röhög  Tasli Stoel

MAXIMÁLIS TISZTELET A KEVÉS KIVÉTELNEK TERMÉSZETESEN!   Emelem
Naplózva

" There is good out there "
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #984 Dátum: 2013. Június 16. - 12:20:25 »

Szervusz Elaccc! Emelem

Egyáltalán nem vettem bántónak a hozzászólásodat. Azért vagyunk itt, hogy "beszélgessünk", és mindenki csak egy kevés jót tegyen hozzá a közös érdekünkhöz a Vadászatban!

Ne gondold, hogy rózsasín szemüvegben látom a mai vadászat helyzetét, mert én már láttam ebben az országban szinte mindent, ami a vadászatban előfordulhat/ferdűlhet. Láttam kutyákkal lefogatott, késekkel agyonszurkált szarvast, (illetve maradványait) hurokban  vagy veremben! nyomorultul elpusztult vadat. Láttam, hogy lopják el a vadat olyanok akik mellényzsebből megvehetnék, hogy hordják haza a vadnak szánt takarmányt, hogyan lopják meg egymást, magukat etikus, NAGY vadásznak tartó szarjankók!

Most papolhatnék itt önként vállalt hivatásról, szenvedélyről, becsületről, de azt hiszem felesleges.  Akiből ez nem belülről jön annak magyarázhatunk. Nekem volt szerencsém olyanokkal felnőni, olyanokkal vadászni akikre életem végéig csak hálával emlékezhetek. Talán ezért van bennem az igény, hogy ha csak atomnyit  is tudjak változtatni sokak szemléletén. Mert, ha itt nem változnak meg a dolgok nagyon nagy lesz a baj. Én egy konok, akaratos vénember vagyok, akit nagyon nehéz eltéríteni a saját maga által jónak ítélt útról. Ez csak akkor sikerül, ha valaki meg tud győzni az ellenkezőjéről, vagy jobb utat mutat. (Volt már rá példa itt a fórumon is) Lássuk be, ennek a fórumnak is van szerepe a formálásban. Ha szakmai segítségeket nem számoljuk, csak azt nézzük, hányan sértődtek már meg a "vadásziatlan" terítékük, etikátlan viselkedésük miatt, és hányan látták be később, hogy igaza volt a kritizálóknak, már megérte.

Mostanában, jártamban-keltemben azt tapasztalom, hogy egyre több társaságban fogalmazódik meg a változtatás igénye. Egyre többen jönnek rá, hogy a zsebbe eladott vad, az ellopott hús, trófea az ő zsebükre is megy ám keményen! Persze nem gondolom, hogy akár egy törvény is megváltoztatja az emberi gondolkodást, de ha mi magunk sem próbáljuk?  
Hogy csak saját társaságomról beszéljek, az elmúlt időszakban olyan gyökeres változások történtek, olyan irányba kezdünk haladni, hogy érzem érdemes volt évekig vért pisilni a széllel szembe, és érdemes volt sok emberrel haragba kerülnöm. Az idő engem igazolt, mert a társaság kezdi "kihányni" magából a salakot. Az elmúlt hét év alatt -ha jól számolom fejből- 7 embert zártunk ki (vagy ment el önként a kizárást megelőzendő) orvvadászat, lopás, sikkasztás, stb miatt. Itt is volt marakodás, feljelentgetés, és a nagy b+ még csak ezután jön. Nemrég derült ki, hogy két éve nincs adóbevallás, nincs adófizetés, eltűnt a teljes irattár, és alaphangon vagy 2,5 Mill. Ft. Az ügy már az NNI-nél van!  Most jutottunk el odáig, hogy az ib javaslatára "csont nélkül" elfogadtuk az új alap és házi szabályzatainkat ami kemény szigorításokat, rendet  követel, elkezdünk építeni egy normális társaságot, ahol talán pár év múlva öröm lesz vadászni.
Legalább is reméljük. Ha meg nem, megeszi a fene.

Tudod, nem szeretnék egy sértődött, kevéske tudását magának megtartó, keserű emberré válni, mert vallom, hogy akinek valaha jelentett valami  sokat az életében -jelen esetben a Vadászat-  annak kutya kötelessége tenni is annak jobbításáért. Lehet összekucorogva nyalogatni a sebeinket (vagy a tökünket), lehet arra hivatkozni, hogy a mai generációt nem érdemes tanítani, lehet a nehezen szerzett tudást magunkkal vinni egy más világba, de jobb élni mások jó emlékeiben mint elfeledve, utálatban szétrothadni!

Vadászüdvözlettel: Attila
« Utoljára szerkesztve: 2013. Június 16. - 13:05:45 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #985 Dátum: 2013. Június 16. - 14:13:27 »

 Rííí  Rííí  Emelem

Ennek az egész vadászosdinak messze nem ilyen liberális - demokárés , tanítóbácsisan kéne működnie !!!
Sokkal inkább pajeszhuzigálósan , sarokba térdeltetősen , nádpálcásan !  Aztán amelyik megmarad - az jó , amelyik meg nem , arra meg kár egy szót is vesztegetni .  Nem utólag nevelgetni kell , hanem fel se kell venni !!

Csak keményen Attila . . . !   Vigyorog  Nyihi
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #986 Dátum: 2013. Június 16. - 14:59:41 »

Hát hogyan kellene? Mindenkibe belerúgva, lehülyézve, elzavarva, csak mert nem azt, vagy úgy csinálja amit  mi elvárunk.  Nem mindenki a vadászatba nőtt bele, és senki sem az anyja hasában tanulta ezt meg. Én azt mondom, ép eszű emberekre csak értelemmel lehet hatni. Pajeszhúzogatással, büntetéssel csak az ellenkezőjét lehet kiváltani mint amit szeretnénk Tudom, Téged úgysem tudlak arról meggyőzni, hogy  aki volt oly szerencsés és volt kitől tanulnia annak azért, aki pedig magától kiizzadva tanulta meg a vadászat rejtelmeit annak azért kellene átadnia a tudását, hogy megkönnyítse mások dolgát.
 
Az, hogy a vadászat ide jutott, az ha tetszik ha nem,  pontosan a mi korosztályunk felelőssége. Ezt mi b@sztuk el, és nem is kicsit. Mi töröltük el a tagjelöltséget, mi vettünk fel arra méltatlanokat csak a pénzért, mi járattuk le a szakmát, és mi tettük alacsonyra a lécet mindenben. Mi csesztük el a vadállományt, akár az önzésünkkel, akár a cinkos hallgatásunkkal. Aki pedig azt mondja közülünk, hogy ő nem volt ennek részese, az enyhén szólva nem mond igazat!

Keménykedni pedig akar a rosseb! (De ott igen is mindent megteszek az igazamért ahol becsaptak, megloptak!)



Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11260


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #987 Dátum: 2013. Június 16. - 15:24:45 »

Hát hogyan kellene? Mindenkibe belerúgva, lehülyézve, elzavarva, csak mert nem azt, vagy úgy csinálja amit  mi elvárunk.  Nem mindenki a vadászatba nőtt bele, és senki sem az anyja hasában tanulta ezt meg. Én azt mondom, ép eszű emberekre csak értelemmel lehet hatni. Pajeszhúzogatással, büntetéssel csak az ellenkezőjét lehet kiváltani mint amit szeretnénk Tudom, Téged úgysem tudlak arról meggyőzni, hogy  aki volt oly szerencsés és volt kitől tanulnia annak azért, aki pedig magától kiizzadva tanulta meg a vadászat rejtelmeit annak azért kellene átadnia a tudását, hogy megkönnyítse mások dolgát.
 
Az, hogy a vadászat ide jutott, az ha tetszik ha nem,  pontosan a mi korosztályunk felelőssége. Ezt mi b@sztuk el, és nem is kicsit. Mi töröltük el a tagjelöltséget, mi vettünk fel arra méltatlanokat csak a pénzért, mi járattuk le a szakmát, és mi tettük alacsonyra a lécet mindenben. Mi csesztük el a vadállományt, akár az önzésünkkel, akár a cinkos hallgatásunkkal. Aki pedig azt mondja közülünk, hogy ő nem volt ennek részese, az enyhén szólva nem mond igazat!

Keménykedni pedig akar a rosseb! (De ott igen is mindent megteszek az igazamért ahol becsaptak, megloptak!)
Azt gondolom,hogy a pénz az elrontója mindennek.Aki a pénzét nem tisztességgel szerezte,attól hogyan várnánk el,hogy bármit is tisztességgel tegyen.Az erkölcs vagy (vadász) etika meg szerintem nem tanítható,az vagy van vagy nincs. Együtt nő-neveledik az emberrel.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #988 Dátum: 2013. Június 16. - 15:26:41 »

Szervusz Elaccc! Emelem

Egyáltalán nem vettem bántónak a hozzászólásodat. Azért vagyunk itt, hogy "beszélgessünk", és mindenki csak egy kevés jót tegyen hozzá a közös érdekünkhöz a Vadászatban!

Ne gondold, hogy rózsasín szemüvegben látom a mai vadászat helyzetét, mert én már láttam ebben az országban szinte mindent, ami a vadászatban előfordulhat/ferdűlhet. Láttam kutyákkal lefogatott, késekkel agyonszurkált szarvast, (illetve maradványait) hurokban  vagy veremben! nyomorultul elpusztult vadat. Láttam, hogy lopják el a vadat olyanok akik mellényzsebből megvehetnék, hogy hordják haza a vadnak szánt takarmányt, hogyan lopják meg egymást, magukat etikus, NAGY vadásznak tartó szarjankók!

Most papolhatnék itt önként vállalt hivatásról, szenvedélyről, becsületről, de azt hiszem felesleges.  Akiből ez nem belülről jön annak magyarázhatunk. Nekem volt szerencsém olyanokkal felnőni, olyanokkal vadászni akikre életem végéig csak hálával emlékezhetek. Talán ezért van bennem az igény, hogy ha csak atomnyit  is tudjak változtatni sokak szemléletén. Mert, ha itt nem változnak meg a dolgok nagyon nagy lesz a baj. Én egy konok, akaratos vénember vagyok, akit nagyon nehéz eltéríteni a saját maga által jónak ítélt útról. Ez csak akkor sikerül, ha valaki meg tud győzni az ellenkezőjéről, vagy jobb utat mutat. (Volt már rá példa itt a fórumon is) Lássuk be, ennek a fórumnak is van szerepe a formálásban. Ha szakmai segítségeket nem számoljuk, csak azt nézzük, hányan sértődtek már meg a "vadásziatlan" terítékük, etikátlan viselkedésük miatt, és hányan látták be később, hogy igaza volt a kritizálóknak, már megérte.

Mostanában, jártamban-keltemben azt tapasztalom, hogy egyre több társaságban fogalmazódik meg a változtatás igénye. Egyre többen jönnek rá, hogy a zsebbe eladott vad, az ellopott hús, trófea az ő zsebükre is megy ám keményen! Persze nem gondolom, hogy akár egy törvény is megváltoztatja az emberi gondolkodást, de ha mi magunk sem próbáljuk?  
Hogy csak saját társaságomról beszéljek, az elmúlt időszakban olyan gyökeres változások történtek, olyan irányba kezdünk haladni, hogy érzem érdemes volt évekig vért pisilni a széllel szembe, és érdemes volt sok emberrel haragba kerülnöm. Az idő engem igazolt, mert a társaság kezdi "kihányni" magából a salakot. Az elmúlt hét év alatt -ha jól számolom fejből- 7 embert zártunk ki (vagy ment el önként a kizárást megelőzendő) orvvadászat, lopás, sikkasztás, stb miatt. Itt is volt marakodás, feljelentgetés, és a nagy b+ még csak ezután jön. Nemrég derült ki, hogy két éve nincs adóbevallás, nincs adófizetés, eltűnt a teljes irattár, és alaphangon vagy 2,5 Mill. Ft. Az ügy már az NNI-nél van!  Most jutottunk el odáig, hogy az ib javaslatára "csont nélkül" elfogadtuk az új alap és házi szabályzatainkat ami kemény szigorításokat, rendet  követel, elkezdünk építeni egy normális társaságot, ahol talán pár év múlva öröm lesz vadászni.
Legalább is reméljük. Ha meg nem, megeszi a fene.

Tudod, nem szeretnék egy sértődött, kevéske tudását magának megtartó, keserű emberré válni, mert vallom, hogy akinek valaha jelentett valami  sokat az életében -jelen esetben a Vadászat-  annak kutya kötelessége tenni is annak jobbításáért. Lehet összekucorogva nyalogatni a sebeinket (vagy a tökünket), lehet arra hivatkozni, hogy a mai generációt nem érdemes tanítani, lehet a nehezen szerzett tudást magunkkal vinni egy más világba, de jobb élni mások jó emlékeiben mint elfeledve, utálatban szétrothadni!

Vadászüdvözlettel: Attila


 Igen Emelem

Ha picit elvonatkoztatsz a vadászattól és a magyar embereket a magyar társadalmat egy kalap alá veszed, rájöhetsz, hogy a magyar emberek kábé 80%-a nem tud megváltozni és többségük nem is akar. Mindegy miről beszélünk, gazdaság, politika, vadászat, vagy legyen az csak agancsozó, erdőjáró, természetjáró, kőműves, vagy festőművész, fotós vagy segédmunkás, uzsorás, rendőr, tűzoltó, színész, mentős, ápolónő, banki alkalmazott, bolti eladó, benzinkút kezelő, utcaseprő, kéményseprő, üzletember, bankár, vagy mély szegénységben élő, fehér, vagy fekete gazdaságban szereplő, fehér, vagy fekete bőrszínű teljesen mindegy, abszolút mindegy Attila! A magyar ember egy "jelenség" (sz@r jelenség Ördög) és azt nem tudod megváltoztatni. A 20 százalék mindenhol szenved ettől a 80%-tól.  Mindegy miről beszélünk... Itt most vadásztársadalomról, itt is 80% az a bizonyos 80%.
Bármelyik területet nézed, bármelyik társadalmi osztályt, vagy réteget, legyen az művelt, vagy szegényes intelligencia hányadossal rendelkező, teljesen mindegy. Ha véletlenül nem tartozik oda, majd tesznek róla, hogy oda tartozzon! A gyermekeik? Az hogy "elszakadjanak a gének", a mentalitás megváltozzon? A környezet és a vér nem alkalmas!
Nem vagyok cseppet se pesszimista  Röhög Röhög Röhög   Néha optimistán nézem a dolgokat, de mindig történik valami ami visszaránt a szomorú valóságba!  Nyihi Wave

Miért védi a mocskos húsvadász a területét a fekete agancsozótól, gombászótól, fatolvajtól? Mert ha szabadon járhatná az erdőt, ugyan úgy etikátlanul viselkedne az is, kapna az alkalmon és előle lopná el a vadat! Jogosan védi az etikátlan húsvadász a területét ahonnan ő szabadon (engedéllyel) lopja, rabolja a vadat? Igen!!! Miért? Mert ha nem védené ellopnák előle!  Az eredmény ugyan az, a lényeg a végeredmény, valakinek elkell lopni,  Ördög csak kicsit átrendeződnének a dolgok, végüllis... így még jobb is Figyelmes olvasás Röhög Röhög Röhög  Magyar vér...  Nyihi

Remélem faragtam kicsit az optimizmusodból  Wave

DE SOK ILYEN MENTALITÁSÚ, GONDOLKODÁSÚ EMBER KELLENE PEDIG EBBE AZ ORSZÁGBA AMILYEN TE IS VAGY!!!    ÁLOM...  Figyelmes olvasás
Naplózva

" There is good out there "
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #989 Dátum: 2013. Június 16. - 16:10:04 »

Azt gondolom,hogy a pénz az elrontója mindennek.Aki a pénzét nem tisztességgel szerezte,attól hogyan várnánk el,hogy bármit is tisztességgel tegyen.Az erkölcs vagy (vadász) etika meg szerintem nem tanítható,az vagy van vagy nincs. Együtt nő-neveledik az emberrel.

Azzal egyetértek, hogy az ember hoz magával egy bizonyos kultúrát,vagy arra való hajlandóságot, de azzal nem, hogy ez nem tanítható! Csakhogy a vadászatnál maradjunk, teríték, töret, öltözködés,... nagyon sokat változott az elmúlt 20-30 évben, és ahogy látom egyre több embernek van erre igénye még egyéni vadászaton is.  Aki pedig valóban igénytelen, az nem közénk való.
Nagyfokú vakság lenne a részemről, ha nem vennék tudomást arról, hogy az egész világot a pénzuralom, a rohanás, az önös érdek  hajtja, és egyre kisebb az igény az "értékeink" iránt, de  azt is látni kell, hogy mégis egyre többünkben támad fel az igény ezekre a külsőségekre is, pontosan a sivár rohanó élet miatt. Szerintem nem véletlenül éli reneszánszát az íjászat, a  a solymászat, nem véletlenül szólal meg egyre több vadászkürt, és talán nem véletlenül alakulnak a klf. vadászklubok, Diánák, vadásztársaságok szövetségei, talán nem véletlenül vannak a főzőversenyek, találkozók, falunapok,....stb. Ezek nélkül hamarosan foggal fogjuk tépni a zsákmányt!

Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Oldalak: 1 ... 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 [66] 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: