Oldalak: 1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 80   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gondolatok a vadászat helyzetéről  (Megtekintve 143404 alkalommal)
serg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 384



« Új üzenet #705 Dátum: 2013. Február 04. - 16:48:18 »

Attila  Emelem
Nagyon jól összefoglaltad egy valódi vadásztársasági tag feladatait és költségeit. De azt tegyük hozzá hogy a legtöbb helyen a vadőr végzi az összes munkát a tagság meg puskázik és elégedetlenkedik (sajnos ez a személyes tapasztalatom).
Attila a vendégvadászokkal kapcsolatban leírt véleményedet osztom,nálunk is míg Apámnak lehetősége volt vendégeket hívni,nemegyszer megtette,nálunk laktak,az asztalunknál ettek,de soktól még a köszönöm is csak éppen... Ha meg segítség kellett,azt meg felejtsük is el... Ha csak annyi vadászati meghívást kaptam volna eddig,ahány emberrel Apám meglövette az első bakját,bikáját,kanját a saját vadászati lehetőségeire,akkor azt sem tudnám,melyik meghívást fogadjam el. De sajnos ez nem így van. Szeretnek az emberek elfogadni,viszonozni már kevésbé. Így azt az évi 10-15  alkalmat amikor vadászni kijutok csak annak az egy-két embernek köszönhetem akiket a barátaimnak nevezek,és tőlem telhetően segítek nekik az egyetem mellett. Szégyellem,hogy nem tudom őket meghívni vadászni,de mihelyst elérem azt,hogy én is területes vadász legyek,szeretném ezt a pár embert vendégül látni.
Én is próbáltam valamikor lehetőséget keresni így kezdő vadászként dúvadazásra,de ha pozitív választ is kaptam,akkor meg azért nem volt szívem elfogadni mert tudom milyen egy vadőr élete,és nem szeretem ilyesmivel is zargatni. Így elég sokat pihen a rókalövő puska,amit közben megörököltem Apámtól... De várom az időt mikor újra teheti a dolgát és rendet tehet a ravaszdik között azon a területen,ahol tag leszek.
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9923



« Új üzenet #706 Dátum: 2013. Február 04. - 17:10:19 »

Attila  ott a pont.. Emelem

Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #707 Dátum: 2013. Február 04. - 17:23:52 »

 Emelem
Köszönöm a meghívást, már gondolkodtam rajta, csak nem tartom magam felkészültnek egyenlőre, amit fenti nem éppen szerencsés hozzászólásom is fényesen bizonyít. Nem szeretném mélyebbre ásni magam mint eddig sikerült......

Szervusz Rézgróf! Emelem

Nem sértettél meg, és nem te háborítottál fel.
Ez a téma évek óta fel-felbukkan itt, és más fórumokon is, és minden alkalommal felkapom a vizet a tájékozatlanság miatt.
 Időnként felmerül, hogy olyan tag aki nem jár ki vadászni, dolgozni miért nem engedi át a helyét olyanoknak akik szívesen átvállalnák ezeket helyettük. Amikor azután van mód, lehetőség a belépésre a legtöbben azt mondják, hogy: Ja itt ennyi a belépési díj? Itt enyit kell dolgozni? Ennyi a kötöttség?  Akkor nem is érdekel. Akiknek eddig felajánlottam belépési lehetőséget mindenki!! azt válaszolta, neki nincs ennyi pénze! Aztán eltelik egy - két hónap és itt olvasom a fröcsögést, hogy a társasági tagok ilyen-meg olyan szemetek, nem akarják, hogy más is szórakozáshoz jusson! De jusson, csak tegyen annyit érte amennyit a tagok tesznek még a legrosszabb társaságban is, vagy fizessenek érte!
Te nem lennél a helyemben felháborodva?

Azt senki sem veszi figyelembe, hogy néhány igen szerencsés terület tagjait kivéve, minden társaság tagsága  csak  dolgozott, vadgazdálkodott  azért, hogy elérjen valamit, és -ezen lehet vitatkozni- tett azért, hogy tudjon vadászni. Azt is tudni kell, minden tagfelvétellel a tagság saját lehetőségeit csökkenti.
 A legtöbb társaság már gyűjtött valami vagyont, minden tagnak van valami vagyonrésze, (ami ugye nem felosztható csak meghatározott kereteken belül) és az talán természetes, hogy a belépőnek is meg kell fizetnie a reá eső részt.
Nálunk pl. vagyunk 22-en. Van 10 MFt készpénzünk, van egy 3 -4 Mft értékű vadászházunk, + eszközeink, vadföldünk,.... Ha ezt elosztod 22- vel, ez 600 000Ft/fő. Tedd hozzá azt a lehetőséget, hogy a házi és alapszabály szerinti feltételekkel önállóan, és akkor mész ki vadászni amikor akarsz.  Te ezek ismeretében milyen összegben határoznád meg a belépési díjat? :Mosolyog
?????

Akkor most lásd a tényeket: nálunk a belépési díj most 500 000 Ft! A tagfelvétel feltétele: másfél év aktív részvétel a társaság életében a felvétel előtt, és olyan hozzáállás amit a tagság túlnyomó része elfogad. Azt hiszem ez korrekt! (Ezzel együtt vettünk fel olyan tagokat akik felvételük után kifordultak magukból, meglopták a társaságot, orv-vadásztak, becsaptak mindenkit! Na ezt nyögjük most) )  
Ha volt üres helyünk, (30 a normál taglétszámunk) még soha nem utasítottunk el jelöltet, és soha nem hagytuk másfél évig "dolgozni" ha úgy láttuk nincs közöttünk keresni valója! Ez egy két alkalommal kiderül, és akkor eltanácsoljuk.
Most sajnos nagy gondok vannak nálunk (egy kis sikkasztás? miegymás Fejvakarás) és elég paprikás a hangulat, valamint a területmegújítások miatti rövid idő (3 év) miatt leállítottuk a felvételt!

Bármikor szívesen leülök akár veled, akár mással beszélgetni a vadászatról! Erre (IS) nagyon jó alkalom a fórumtalálkozó, aminek ez is az egyik célja!
Szívesen látunk/látnánk ott új "arcokat" , nemtől, vallási, politikai nézettől függetlenül aki szívesen vesz részt egy valóban jó csapatban, akiket összeköt a Vadászat, és az egymás iránti tisztelet!  Kacsint

Vadászüdvözlettel: Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16606



« Új üzenet #708 Dátum: 2013. Február 04. - 17:28:10 »

Emelem
Szervusz Rézgróf! Emelem

Nem sértettél meg, és nem te háborítottál fel.
Ez a téma évek óta fel-felbukkan itt, és más fórumokon is, és minden alkalommal felkapom a vizet a tájékozatlanság miatt.
 Időnként felmerül, hogy olyan tag aki nem jár ki vadászni, dolgozni miért nem engedi át a helyét olyanoknak akik szívesen átvállalnák ezeket helyettük. Amikor azután van mód, lehetőség a belépésre a legtöbben azt mondják, hogy: Ja itt ennyi a belépési díj?

Te is tájékozatlan vagy...illetve nem vagy az, legalábbis beszélgetéseinkből azt szűröm le, viszont makacsul figyelmen kívül hagysz tényeket.
Majd kifejtem bővebben, most mennem kell.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #709 Dátum: 2013. Február 04. - 17:48:00 »

Nem vita , de azért ne legyünk vakok !  Emelem   Sakac nincs ott semmi pont , más van ott .
Attila  Emelem  ! Állandóan ostorozól , a pénz a pénz   , akkor így volt meg úgy volt . A figyelmes
olvasás remélem kinyitja több fiatal szemét . Tehát a nagy közösből ellehetett intézni mindent .
/ emlékszem egy két dologra / vagyis a nagy többség pénzén > értsd ; gázolaj , takarmány esetleg jármü -, stb.
baromi jól elvadászgatott  Fejvakarás kb. 25-27 ezer ember . A felvételről hogy vadászhasson valaki már beszéltünk egy párszor . 
Jól fel húztál megint !  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #710 Dátum: 2013. Február 04. - 17:50:37 »

Attila!
Amit írtál, annak a többségével egyet értek, de van amit feltétlen hozzá kellene tennem.
Amivel pl. nekem problémám van mostanság, az a társaság totális passzívitása.
Mindegy, hogy egyéni vadászati lehetőség, terelő vadászat, társadalmi munka, vadkárelhárítás, alig lehet megmozgatni az embereket.
Nekem is drága a benzin és az én feleségem sem minden esetben repked a boldogságtól, amikor éjszakába nyúló IB megbeszélés, hajtástervezés, elszámolás, stb. van a családi élet helyett.
Arról nem beszélve, hogy nyilván el tudnánk költeni másra is azt az évenkénti jópár százezer pénzt......ha nem lennék vadász.
De az vagyok és ezt a saját akaratomból teszem.
A vadászati jog mellé legalább annyi vadászati KÖTELEZETTSÉG is párosul, csak erről a nagytiszteletű publikum igen hajlamos megfeledkezni.
Amikor egy kompánia elnyeri magának a jogot egy terület kezelésére, azzal együtt olyan kötelmeket vesz a nyakába, amik mellett nem lehet csak úgy elcsúszni.
Főleg, hgy a vadászatra jogosultak jelentős hányada nem kizárólag a saját tulajdonú földterületeken folytat vadgazdálkodást és vaddászatot.
Felelősséggel tartozunk az elődeinknek, a jelenleg velünk egy élettérben létezőknek és bizony az utánunk jövőkkel szemben is vannak kőkemény kötelességeink.
Ezeknek a feladatoknak ilyen "beleveremaf@szom" hozzáállással nem lehet megfelelni és ezt legalább akkora bűn hagyni, mint csinálni.
Magyarország olyan mélyen alulvadászott, hogy ettől lejjebb már nem is nagyon van mérce.
Ennek ellenére a nyilván korlátozott lehetőségekkel élő fiatalok jelentős részének számára lehetetlen bekerülni egy vadászó közösségbe, mert a bekövült tagok ezt nem képesek elfogadni.
Pedig általában őket, vagy a max. 1 generációval előttük járó elődjüket is egy kommunizmus nevű rémálom repített ebbe a lehetőségbe, mert saját erejükből soha nem vehettek volna vadászpuskát a kezükbe.
Nem kétlem én és nem is cáfolom, hogy nagyon sokan és nagyon sokat dolgoztak, tettek az elmúlt 4-5 évtizedben a vadászatért.
Csak ne felejtsék el., hogy honnan jöttek és milyen lehetőségeknek köszönhetik ezt a mérhetetlen szerencsét, hogy a vadászatnak egyáltalán a közelébe kerülhettek.
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16606



« Új üzenet #711 Dátum: 2013. Február 04. - 17:57:13 »


A vadászati jog mellé legalább annyi vadászati KÖTELEZETTSÉG is párosul, csak erről a nagytiszteletű publikum igen hajlamos megfeledkezni.

 Emelem
Na ITT a pont, kéremszépen...
 Emelem
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #712 Dátum: 2013. Február 04. - 17:58:28 »

Szia Csaba!
"Magyarország olyan mélyen alulvadászott, hogy ettől lejjebb már nem is nagyon van mérce."----Ez azt jelenti, hogy szerinted hazánk sokkal több vadásznak tudna lehetőséget biztosítani? Jól értem szavaid?
Naplózva
serg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 384



« Új üzenet #713 Dátum: 2013. Február 04. - 18:12:10 »

Csaba,szerintem akit igazán érdekel a vadászat az ezeket a "kötelességeket" örömmel teljesíti (és itt nem az anyagira gondolok,de az is hozzá jár,természetesen).
Én úgy,hogy nem vagyok tag sehol minden évben építek egy-két lest,ülőkét. Régi leseket újítok fel,cserkelő utak takarításában részt veszek,egyszerűen azért mert szeretem. Szerencsém,hogy ezzel egy barátomat tudom segíteni a munkájának elvégzésében. A vadásztatásban is részt vennék ,ha ez lehetséges lenne. Most is építettem egy sózót a Rába árterébe,mert az a 3-4 őz ami a környékünkön lakik azoknak a legközelebbi is 5-6 kilométerre van. Annyi segítséget kértem a vt.-től (illetve az elnöktől),hogy egy sótéglát bocsásson a rendelkezésemre,így mindig fel lesz töltve a sózó,mert nekem azért eléggé a szemem előtt van (sajnos most a folyó áradása miatt víz alatt áll az egész,de hát az ártér már csak ilyen).
Amúgy nekem ezek a dolgok a vadászat velejárói,de gondolom ez köszönhető annak,hogy vadőrcsaládban nőttem fel.
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #714 Dátum: 2013. Február 04. - 18:15:19 »

Szervusz Serg! Emelem

Érdekes dolog ez a vendéghívás! Életem során sokkal több vadászt láttam én is vendégül mint ahány meghívást, elfogadtam.  Most pedig, mióta nem igazán van mire vendéget hívni szinte egyetlen meghívást sem. Nagyon sokszor már nem is megyek el olyan "rendszeres"meghívásra sem, ahova szívem szerint akár oda is költöznék, mert nincs pofám elfogadni olyan lehetőséget amit nem tudok viszonozni! (Szerencsére egyre kevesebbet is hívnak! Vigyorog)

A hivatásos vadászra vonatkozóan, azt azért nem tudom elhinni, hogy van olyan társaság ahol legalább néhányan ne segítsenek a munkában.  De ebbe a hivatásos vadász témában inkább nem is mondok véleményt, egyrészt, mert elküldenének a jóanyámba! (már így is kaptam a pofámra nemrég egy megjegyzésemért! Ördög)  Másrészt pedig azok a hivatásosak akik itt vannak közöttünk azért nem az "átlaghoz" tartoznak, és a véleményem nem is rájuk vonatkozna.
De egyszer egy találkozáson szívesen elmondom!!!

Vadászüdvözlettel: Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #715 Dátum: 2013. Február 04. - 18:19:35 »

Csaba  EmelemIgen  Főleg az utolsó harmad !  Taps  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
serg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 384



« Új üzenet #716 Dátum: 2013. Február 04. - 18:32:37 »

Üdv Attila!  Emelem
Remélem idén már sikerül megoldanom a személyes találkozást is (már nagyon régóta szeretnék eljutni a Fórumtalálkozóra )!
Érdekel a véleményed a hivatásos vadászokról,nekem is megvan róluk a véleményem  Kacsint
Sajnos az átlag olyan amilyen közülük,akik meg nem abba tartoznak,azoktól szívesen tanulok,ahogy bármely nálam tapasztaltabb vadásztárstól.

Vadászüdvözlettel: Gergő
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #717 Dátum: 2013. Február 04. - 18:55:27 »

A jó hivatásos vadász olyan ritka , mint a - - - - - jó sportvadász !  Régen meg talán még rosszabb is volt a helyzet !!!   Nyihi  Nyihi  Nyihi

 
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #718 Dátum: 2013. Február 04. - 19:01:44 »

A minőség az elmúlt 40 év selejtezési álomvilága ellenére kezd a bányászbéka ülepe alá csúszni.
Hányszor emlegettem már, hogy hazánk nagyjai, teleaggatva ilyen-olyan kitüntetésekkel mit is tettek eddig...tisztelet a kivételnek.


 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #719 Dátum: 2013. Február 04. - 19:30:27 »

Köszönöm a számokat Károly, így már tudok kalkulálni és néhány összefüggést megvilágítani.
Tekintsünk el attól, hogy én 1985-ös számokból dolgoztam, Károly meg  1981-es adatokat talált. Ha ugyanannak az évnek az adatait hasonlítottuk volna össze, a trend ugyanez lenne, csak még nyilvánvalóbb.
Egy hektár búzának vagy kukoricának a teljes művelési költsége 12.000,- Ft volt. Egy szövetkezeti dolgozó akkori átlagbére tokkal vonóval, jutalommal, prémiummal 5000 Ft/hó. Egy liter gázolaj 18 Ft volt.
Jelenleg egy hektár költsége nagyjából 250 e Ft. Az átlag bruttó bér nálunk nagyjából ugyanennyi, egy liter gázolaj nettó 330 FT.
A vaddisznó kilónkénti átvételi ára anno 50 Ft/kg, a szarvasé 55 Ft/kg, a 10 kilós bikáé 189.000,- Ft.
Ugyanezek napjainkban: vaddisznó 250 Ft/kg (nagy szerencsével és jóindulattal), szarvas 800 Ft, trófea díj: 2.160.000,- Ft.

Nézzük, hogyan változtak a költségek és az árbevételek:
- gabona önköltsége: 21 szeresése nőtt.
- bérköltség:            50 szeresére nőtt
- gázolaj ára:            18 X.
- vaddisznóhús ára:     5 szörösére (jóindulattal)
- szarvashús ára   :    15 szörösére
- trófea díj         :    11 szeresére nőtt.

Lefordítva vadkár nyelvére: négyszer annyi vaddisznóhúst, kétszer annyi "csontot" kell eladni ugyanannyi vadkár kifizetéséhez, mint negyedszázaddal ezelőtt.
Hozzátartozik még a teljes képhez, hogy a szövetkezeti 1985-ös termelés a maihoz képest egy alapanyagban, energiában, emberi erőforrásban félelmetesen pazarló gazdálkodás volt. Ha a mai műtrágya adagokkal, gázolajdózissal és létszámmal dolgoztunk volna akkor, jóval nagyobbra nyílna az olló.

De ne ragadjunk le a vadkárnál, nézzük az egyéb költségeket.
A mai minimálbér legalább hússzorosa az akkorinak, a gázolaj hasonlóan. Ehhez is dupla ekkora trófeadíj dukálna. a szinten maradáshoz. Két oldalról ég a gyertya, arányaiban egyre nagyobb költséget kéne kigazdálkodni, egyre csökkenő trófea átlagsúlyból.

A hagyományos, tehát  gímtrófeára és húseladásra épülő, "majdnem ingyen" tagi vadászaton alapuló gazdálkodásnak befellegzett. Nem most, idestova már 10 éve.
Amelyik vezetés, vagy tagság ezt nem hajlandó tudomásul venni és gyökeresen átalakítani a szemléletét, annak kong a harang.

 

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 80   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: