Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9918
|
|
« Új üzenet #270 Dátum: 2012. Január 16. - 12:32:06 » |
|
Ki jártas a füstölésben?
Több napos pihentetés után tegnap töltöttem egy kis szalámit és kolbászt, de most derült ki, hogy az illető aki eddig megfüstölte a disznóságaimat, most nem ér rá. Mivel úgyis sok időm van, gondoltam megoldom én. Találtam is a neten egy jó kis füstölő-tervet,amit ma össze is ütnék, de szinte teljesen tudatlan vagyok füstölésből-na jó, a nagyon alap dolgokat tudom, de az nem elég... Van valakinek valami jó kis bevált módszere?
Attól függ mire gondolsz? Hideg füst és keményfa a feltétele. Akác gyorsan színezi az árut, tölgy,bükk fűrészporral a legcélszerűbb. De a tervre kiváncsi vagyok.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #271 Dátum: 2012. Január 16. - 13:25:49 » |
|
Mi csak úgy simán, közönségesen meg szoktuk füstölni. Akác fűrészporral. Szalag vagy körfűrészről származóval, mert a láncfűrészé kenőolajos. Tavaly a kolbász nagyjából 7 órát füstölődött, idén 10 órára emeltük az adagot. Egy kicsit talán füstös is lett, de még "kifúj" magából valamennyit. Maga a "technika" két ósdi zománcos lavór. Az egyikbe kerül egy maroknyi parázs, erre rá a vizesvödörnyi fűrészpor. A másik lavórral, aminek az alja meglehetősen lukacsos, lefedjük az elsőt. Ez csak azért kell, nehogy véletlenül lángra kapjon. Ez bármilyen vasrács is lehetne. Másfél-két óránként rá kell nézni, és pótolni az időközben elizzott fűrészport. Az fontos, hogy a kolbászok ne érjenek egymáshoz. Biztos, hogy ennek is megvan a maga művészete, az apró fogásai, amelyek ízben adnak valami többletet, de ezek kitapasztalása számunkra még a jövő feladata.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #272 Dátum: 2012. Január 16. - 13:37:59 » |
|
Attól függ mire gondolsz? Hideg füst és keményfa a feltétele. Akác gyorsan színezi az árut, tölgy,bükk fűrészporral a legcélszerűbb. De a tervre kiváncsi vagyok. Én ezt néztem ki elsőre. füstölő házilagIgaz, lesz rajta némi módosítás, mert nem veszek semmit hozzá,csak a meglévő anyagokkal dolgozom. Nagyjából a következőképp fog kinézni: tűztérnek egy üstházat nevezek ki, aminek állítható a szellőzése. Ebből kéménycsővel vezetem el a füstöt. A cső hosszával tudom majd variálni a füst hőmérsékletét. Ez egy régi falemez-hordóba(terményt tároltak benne, úgy örököltem vagy négy darabot a házzal ) megy be. Ennek a teteje patenttal zárható, felülről fogom majd tudni beakasztani a fütölnivalót. Kb. ennyi lesz, ha kész lesz, de most épp nem akar működni a körvágóm, úgyhogy egy kicsit elakadtam
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #273 Dátum: 2012. Január 16. - 13:38:53 » |
|
Mi csak úgy simán, közönségesen meg szoktuk füstölni. Akác fűrészporral. Szalag vagy körfűrészről származóval, mert a láncfűrészé kenőolajos. Tavaly a kolbász nagyjából 7 órát füstölődött, idén 10 órára emeltük az adagot. Egy kicsit talán füstös is lett, de még "kifúj" magából valamennyit. Maga a "technika" két ósdi zománcos lavór. Az egyikbe kerül egy maroknyi parázs, erre rá a vizesvödörnyi fűrészpor. A másik lavórral, aminek az alja meglehetősen lukacsos, lefedjük az elsőt. Ez csak azért kell, nehogy véletlenül lángra kapjon. Ez bármilyen vasrács is lehetne. Másfél-két óránként rá kell nézni, és pótolni az időközben elizzott fűrészport. Az fontos, hogy a kolbászok ne érjenek egymáshoz. Biztos, hogy ennek is megvan a maga művészete, az apró fogásai, amelyek ízben adnak valami többletet, de ezek kitapasztalása számunkra még a jövő feladata.
7 meg tíz órát füstölsz? Akkor mit emlegetnek nekem 3-5 napos füstölési időt a kolbászhoz?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9918
|
|
« Új üzenet #274 Dátum: 2012. Január 16. - 14:04:28 » |
|
7 meg tíz órát füstölsz? Akkor mit emlegetnek nekem 3-5 napos füstölési időt a kolbászhoz?
Gergő a szín határozza meg a dolgot de ízlés szerint. A kolbászok széttámasztásohoz fogpiszkáló,gyufa.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #275 Dátum: 2012. Január 16. - 14:35:39 » |
|
Gergő, itt valami tévedés van! Ez halfüstölő! Az nagyon nem ugyanaz, mint a húsfüstölő. A halfüstöléshez meleg füst kell, ezért ég alatta a láng. Tulajdonképpen majdnem párolás és füstölés egy menetben. A kolbászhoz, sonkához, szalonnához meg hideg füst szükséges. Ez olyasmi épületben folyik, mint egy falusi klozet, csak magasabb, jobban záródik az ajtaja és nincs szívecske az ajtó tetejére vésve szellőzőnek. Itt TILOS a láng, hideg füstben kell hogy fürdőzzenek a finomságok. Az általam írt 7-10 óra szerintem tökéletesen elég kolbásznak. Sonkának biztosan több kell, azt nem tudom, mert még nem próbáltam.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #276 Dátum: 2012. Január 16. - 16:58:09 » |
|
Gergő, itt valami tévedés van! Ez halfüstölő! Az nagyon nem ugyanaz, mint a húsfüstölő. A halfüstöléshez meleg füst kell, ezért ég alatta a láng. Tulajdonképpen majdnem párolás és füstölés egy menetben. A kolbászhoz, sonkához, szalonnához meg hideg füst szükséges. Ez olyasmi épületben folyik, mint egy falusi klozet, csak magasabb, jobban záródik az ajtaja és nincs szívecske az ajtó tetejére vésve szellőzőnek. Itt TILOS a láng, hideg füstben kell hogy fürdőzzenek a finomságok. Az általam írt 7-10 óra szerintem tökéletesen elég kolbásznak. Sonkának biztosan több kell, azt nem tudom, mert még nem próbáltam.
Tudom, hogy ez halfüstölő, ezért is kell átalakítanom úgy, hogy máshova teszem a tűzteret, nem közvetlen az étel alá. Nekem ezt a sok időt olyan mondta, akinek van hagyományos füstölője-de akkor is soknak tűnik a 3-5 nap.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9918
|
|
« Új üzenet #277 Dátum: 2012. Január 16. - 17:00:38 » |
|
Tudom, hogy ez halfüstölő, ezért is kell átalakítanom úgy, hogy máshova teszem a tűzteret, nem közvetlen az étel alá. Nekem ezt a sok időt olyan mondta, akinek van hagyományos füstölője-de akkor is soknak tűnik a 3-5 nap. Na ja de akkor egyszerűbb ha építesz egyet téglából Igen soknak tűnhet de pihentetni is kell.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #278 Dátum: 2012. Január 16. - 17:03:01 » |
|
Na ja de akkor egyszerűbb ha építesz egyet téglából Igen soknak tűnhet de pihentetni is kell. Akkor lehet, hogy ez a pihentetéssel együtt van ennyi? Ha építek, akkor az több idő, nekem meg mostanában kell a füstölő. Ráadásul ez elbontható: az üstház megy vissza apumékhoz, a többi meg fel a padlásra
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #280 Dátum: 2012. Január 16. - 17:13:54 » |
|
Valamelyik régi horgász újságban van egy két oldalas leírás fotókkal egy univerzális füstölőről, úgy néz ki mint egy kis gőzmozdony! nem a legegyszerűbb elkészíteni, de ha valaki kicsit ért a hegesztéshez, vagy a szomszédja, nem ördöngősség! "Halas-füstös"-nek nevezte a cikkíró, lehet benne hidegen/melegen füstölni, grillezni, még bográcsolni is! Ha megcsuran az ég be lehet tolni a fészerbe, mint egy talicskát!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9918
|
|
« Új üzenet #281 Dátum: 2012. Január 16. - 17:29:25 » |
|
Akkor lehet, hogy ez a pihentetéssel együtt van ennyi? Ha építek, akkor az több idő, nekem meg mostanában kell a füstölő. Ráadásul ez elbontható: az üstház megy vissza apumékhoz, a többi meg fel a padlásra Ilyesmit csináltak, a füstcső az kb 4-5m hosszú volt és kb 15-20 cm átmérőjű. Ahogy néztem olyasmi volt mint aluminiumozott szellőzőcső.A tűztér sima hordó a füstölőni való rész meg kettő hordó összeheftülve. Értelemszerűen ajtókkal az oldalából kivágva.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #282 Dátum: 2012. Január 16. - 18:30:07 » |
|
Ilyesmit csináltak, a füstcső az kb 4-5m hosszú volt és kb 15-20 cm átmérőjű. Ahogy néztem olyasmi volt mint aluminiumozott szellőzőcső.A tűztér sima hordó a füstölőni való rész meg kettő hordó összeheftülve. Értelemszerűen ajtókkal az oldalából kivágva. Ilyenről beszéltem én is: tűztér= üstház; kályhacsővel összekötve a füstölő térrel=terményeshordó.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Sakac
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9918
|
|
« Új üzenet #283 Dátum: 2012. Január 16. - 18:38:35 » |
|
Ilyenről beszéltem én is: tűztér= üstház; kályhacsővel összekötve a füstölő térrel=terményeshordó.
De a kályhacsö ritkán van 5m hosszú minimum.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #284 Dátum: 2012. Január 16. - 19:01:15 » |
|
Ha rövid, akkor meg kell toldani!!!
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
|