Kama
|
|
« Új üzenet #960 Dátum: 2014. Október 28. - 13:10:22 » |
|
Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.
Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?
Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni. A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?
Stb. - stb.
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #961 Dátum: 2014. Október 28. - 13:27:59 » |
|
Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.
Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?
Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni. A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?
Stb. - stb.
Ezt írja a szakirodalom: "A szőrzetét kefével kell eltávolítani, a cefréje vízigényes és pektinbontó enzim nélkül szinte elképzelhetetlen a cefrézése." , "A magházat felesleges kiszedni viszont a szőröket a felületéről minden képen el kell távolítani pl: körömkefével" Pektinbontás: Alma, körte, birs esetén szinte elengedhetetlen!! - pektinbontás sejtfal lebontását segíti - almatermésűek estén a kihozatal növelése, az erjedés jobb lezajlása végett javasolt a használata Az egyes pektinbontó enzimek az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek: pektinbontás, feltárás pektinbontás, feltárás, több aroma pektinbontás, erős aroma extrakció, több aroma
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
atiss8701
|
|
« Új üzenet #962 Dátum: 2014. Október 28. - 15:59:07 » |
|
Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.
Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?
Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni. A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?
Stb. - stb.
Szia! Többször készítettünk birsből pálinkát. Mi legalábbis semmi extra hadműveletet nem végeztünk vele. Egy-két tipp... Mindig megmostuk (nagy nyomással),hogy az általad nevezett "szöszméjét" eltávolítsuk. Ezt követően pedig almadarálón átengedtük. Általában 1000 l tartályban tároltuk zártan. Így várta az üst melegét. Semmit nem tettünk bele. Nagyon finom lett így is s az aromája is tökéletes maradt. Azonban ne várj tőle hatalmas lémennyiséget. Nehezen adja. Ennek érdekében hallottam olyat (s ittam is),hogy léalmával megbolondították, 70-30 %-os(birs-léalma) arányban. Így több a liter s az aromája is megmaradt. Jó főzőcskézést! És még jobb pálinkát kívánok az iszogatáshoz!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #963 Dátum: 2014. Október 28. - 18:13:32 » |
|
Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.
Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?
Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni. A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?
Stb. - stb.
Olyan ez mint a cigány felesége az ágyban. Ki ezt mond, ki azt. Én megpróbálnék egy főzetre valót megfőzni cefrézés előtt. Abból indulok ki, hogy ha beleharapok a birsalmába, hát nem fenyeget a veszély, hogy székletvisszatartási problémáim lennének. Öreganyám főzte birskompót viszonyt kellemesen édeskés volt, még cukrozás előtt is. Van ennek valami biokémiája, ami meghaladja az én tudományomat, a lényeg, hogy hőkezeléssel feltáródik a cukor. Szóval, ha van kedved kísérletezni, ugyanabból az anyagból egy üstre valót próbálj meg előfőzni, aztán jövőre a tapasztalatok birtokában már tudni fogod, hogy javult-e így a kihozatal. Ha leírod, mi is. Pektinbontó, fajélesztő mindenképpen kéne bele. Hűvösödnek a napok, valami meleg helyen kéne erjeszteni, pl. kazánházban, pincében. Muslincáktól feltétlenül zárd el, mihelyt kiforr, azonnal kerüljön üstbe.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Borzgróf
|
|
« Új üzenet #964 Dátum: 2014. Október 29. - 12:29:35 » |
|
Van ennek valami biokémiája, ami meghaladja az én tudományomat, a lényeg, hogy hőkezeléssel feltáródik a cukor.
Egyszerű a kémiája a dolognak, ugyanaz mint a krumplinál illetve a gabona alapú pálinkáknál: az összetett cukrok (pl keményítő), amikben sokezer cukor "monomer" (alapegység) van, nem édesek, és nem erjednek meg alkohollá. Ha viszont hidratáljuk (kap meleget meg vizet) szét tud esni egyes és kettős cukrokra (mono- és diszacharidok), amikat konyhanyelven is mindenféle cukornak nevezünk (répacukor, krumplicukor, és barátaik). Innentől meg mehet az erjedés. Valószínűleg valami hasonló történik a birsben is. (Ez eléggé pongyola leírása folyamatnak, ha valakit érdekel a dolog mélyebben olvasson utánna valaki olyannak a tollából, aki nem hagyta ott a kémiát húsz éve, mint én)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #965 Dátum: 2014. Október 29. - 12:39:18 » |
|
Egyszerű a kémiája a dolognak, ugyanaz mint a krumplinál illetve a gabona alapú pálinkáknál: az összetett cukrok (pl keményítő), amikben sokezer cukor "monomer" (alapegység) van, nem édesek, és nem erjednek meg alkohollá. Ha viszont hidratáljuk (kap meleget meg vizet) szét tud esni egyes és kettős cukrokra (mono- és diszacharidok), amikat konyhanyelven is mindenféle cukornak nevezünk (répacukor, krumplicukor, és barátaik). Innentől meg mehet az erjedés. Valószínűleg valami hasonló történik a birsben is. (Ez eléggé pongyola leírása folyamatnak, ha valakit érdekel a dolog mélyebben olvasson utánna valaki olyannak a tollából, aki nem hagyta ott a kémiát húsz éve, mint én) A fagy is használ a kemyényitő cukorrá alakításának, lásd csicsóka esete. Persze főzni egyszerűbb, mint fagyasztani a birsalmát
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #966 Dátum: 2014. Október 29. - 14:01:04 » |
|
"monomer" hidratáljuk (mono- és diszacharidok)
Na, én is pont ilyeneket akartam mondani.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Kama
|
|
« Új üzenet #967 Dátum: 2014. Október 29. - 20:55:07 » |
|
A következőről szólna a nóta: Adott egy naspolyafa a ház előtt, ami - szokás szerint - dugig volt naspolyával. Leszedtük, lassacskán szottyosodnak, és vándorolnak a hordóba. Ez lesz mondjuk 30 kg. Adott a naspolyafa melletti füge, amiről szintén kerül a hordóba 5-10 kg-nyi. Namost: A naspolyának olyan semmilyen pálinkája van, ezért gondoltam, hogy meg kéne bolondítani némi birssel. Merthogy ízre egyébként kb. rokonlelkek. Pláne, hogy találtam a piacon szép birset (persze aranyáron). Egyelőre 10 kg-ot vettem, de lehet, hogy hozok még egy tizest. Kb. itt tartok most. Az is lehet, hogy aszalok le a birsből, aztán azzal megágyazom a kész levet.
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #968 Dátum: 2014. November 09. - 21:13:07 » |
|
A következőről szólna a nóta: Adott egy naspolyafa a ház előtt, ami - szokás szerint - dugig volt naspolyával. Leszedtük, lassacskán szottyosodnak, és vándorolnak a hordóba. Ez lesz mondjuk 30 kg. Adott a naspolyafa melletti füge, amiről szintén kerül a hordóba 5-10 kg-nyi. Namost: A naspolyának olyan semmilyen pálinkája van, ezért gondoltam, hogy meg kéne bolondítani némi birssel. Merthogy ízre egyébként kb. rokonlelkek. Pláne, hogy találtam a piacon szép birset (persze aranyáron). Egyelőre 10 kg-ot vettem, de lehet, hogy hozok még egy tizest. Kb. itt tartok most. Az is lehet, hogy aszalok le a birsből, aztán azzal megágyazom a kész levet. Szia! Nekem idén lett először annyi fügém, hogy abból érdemes volt készíteni egy kis koncentrátumot -érdekes lett az eredmény. Nagyon jellegzetes íze nincs, de kellemesen édes a kész nedű... Olyan konty alá való
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #969 Dátum: 2014. November 21. - 09:05:59 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #970 Dátum: 2014. November 23. - 08:03:27 » |
|
Pálinkás vadászok irány az erdő, az idén rengeteg a csipke, és isteni a pálinkája.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #971 Dátum: 2014. November 23. - 17:16:30 » |
|
Pálinkás vadászok irány az erdő, az idén rengeteg a csipke, és isteni a pálinkája. Hogyan kell ebből nedűt facsarni . Szerintem magában olyan száraz mint a puskapor .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #972 Dátum: 2014. November 23. - 22:00:13 » |
|
Hogyan kell ebből nedűt facsarni . Szerintem magában olyan száraz mint a puskapor . Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #973 Dátum: 2014. November 24. - 07:51:26 » |
|
Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.
Akkor már nem is érdekel . Sőt a tea se hoz lázba !
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #974 Dátum: 2014. November 24. - 07:54:41 » |
|
Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.
Minden évben csinálok, csipkés ágyaspálinkát, azaz csipkén pihentetem a pálinkát legalább fél évig. Finom zamatokat old ki a szesz a csipkéből. Határozottan az aszú borra hajaz.
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
|