Oldalak: 1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 305426 alkalommal)
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #615 Dátum: 2012. április 10. - 10:37:21 »

Sziasztok!

Számunkra a múlt héten megkezdődött a 2012 évi idény. Mindjárt két disznó sebzés adódott egyszerre. Hétköznap lévén dolgoztam, ezért egy ismerőst ajánlottam magam helyett az egyszerűnek látszó munkára. Most tett elővizsgát Kaszón a kutyája, és jó érzéssel töltött el, hogy az én közreműködésemmel elkönyvelhették az első eredményes utánkeresésüket, amihez ezúton is gratulálok nekik.

A másik disznót mi kerestük meg Somával. Már nagyon örült, hogy az unalmas mesterséges csapák után újra húzhatta a vezeték végét. A vér meg volt jelölve, de azért a rálövés környékén is alaposan szétnéztem, hátha találok valami használható információt. Somát elfektettem, hogy ne legyen a menekülés irányában, de nem bírt nyugton maradni. Kis helyszíni szemle után kiderült, hogy a süldő az elugráskor szaladt egy félkört a szóró szélén. Csak aztán váltott be az sűrűbe. Így eshetett, hogy pont Soma mellett is volt egy nagyobb vérfolt, ami izgalomban tartotta. Nem nagyon kellet biztatni a kiskutyámat, hogy elinduljon.
A lövéskor jobbra állt a disznó, de csak a bal oldalon kent jó sötét májvért. Talán száz méterig volt jól kontrollálható vér, aztán három sebágy következett közel egymáshoz. Azokban csak pár csepp vér volt. Onnan semmi számomra érzékelhető nyom, de nem úgy a rövid lábúnak. Soma a harmadik sebágytól is határozottan ment, majd egy derékszögű balos forduló után simán odavezetett a dermedt disznóhoz. A csapa kb 250 méter volt és 20 órás. Bemenet a beleknél, kilövés a májnál.

Üdv, Dani  Emelem


Naplózva

Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #616 Dátum: 2012. április 10. - 10:53:59 »

 Igen Igen Taps
Naplózva

Üdv End
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #617 Dátum: 2012. április 10. - 10:54:08 »

Gratulálok Dani, még egyszer is!  Emelem
Naplózva

Vadász35
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 229



« Új üzenet #618 Dátum: 2012. április 10. - 12:20:24 »

Soma, Dani garatulálok!  Emelem
Naplózva

„Nem a szarvas megy át az úton, az út megy át az erdőn.”
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #619 Dátum: 2012. április 10. - 22:22:14 »

Köszönöm Gyerekek!

Endre is küldött képeket és felhatalmazott, hogy feltegyem őket. (Ő egyébként Jászberény környékén elérhető) Az ő keresésük így esett:

Ari első munkája

A rálövés egy erdőszélen történt, ahonnan a disznó beugrott a mögötte lévő erdősávba. A rálövés közelében kevés vért és egy kis hájdarabot is találtak. Az erdősávon keresztül elég jól követhető vér mentén haladtak, amit végig szépen jelzett a kutya. Azt a részt még a sebző is nyomon tudta követni. Egy jó nagy lapos félkörív leírását követően a disznó kiváltott a frissen tárcsázott szőlőkbe. Ott a nyom az ember számára elveszett. A véreb egy darabig a szőlőben ment, de visszajött a saját nyomán és az erdőszélen haladva keresett tovább, majd ismét beváltott az erdőbe. Azon a szakaszon már csak elvétve volt vér és azok is igen kis cseppek, de a csapa igazolásához éppen elegendőek voltak. A kutya szépen odavezette őket egészen a sebágyig, amikor nagy robajjal kiugrott és elszaladt egy sűrű bokorból a disznó. Látták, hogy nem is olyan kicsi, egy süldőnél nagyobb a disznó. Endre megállt a kutyával és közben a sebző megnézte a fekvést. Szerinte nem a sebzett volt, nagyobbnak is látta a disznót. Endre ebbe nem nyugodott bele, elfektette a kutyát és alaposan szétnézett a bokor alatt, ahol megtalálta a vért a sebágyban. Közben, amikor kimászott a bokrokból hallotta, hogy lentebb a völgyben zörög a disznó. Ekkor az elfektetett kutyát a sebzőre bízta, mivel a fiatal még tapasztalatlan vérebet nem akarta hajszára engedni. Aztán szépen lecserkelt a völgybe a mintegy 80 métere zörgő lázas, beteg disznóra. Éppen féloldalt állt neki úgy 15 méterre, pont jó lövésre. Meg is lőtte. A szíve körül érte a lövés, de ettől nem feküdt el, így mikor felé fordult és teljesen szemben állt, kapott még egyet a homlokára és akkor már végleg eldőlt. Aztán elengedte a kutyát. Ari szépen végigment a disznó csapáján, és amikor észre vette a disznót, úgy tíz méterről szépen csaholni kezdte azt, majd birtokba vette az első zsákmányát.
A 15 órás nyomon mintegy 1200 métert csapáztak a sebzett nyomán.
 
Jobban örülök ennek, mint a "mi" süldőnknek, csak azt sajnálom, hogy nem lehettem ott. Kívánok nekik még sok sikeres munkát.


Naplózva

Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #620 Dátum: 2012. április 11. - 11:34:27 »

Gratulálok mindkettőtöknek!
Csak így tovább!  Wave
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #621 Dátum: 2012. április 12. - 14:12:46 »

Gratulálok az "első áldozónak is! További sok eredményes munkát és sok örömöt a kutyában!  Emelem
A terítékre hozott vad akkor egy kisebb kan volt?
Naplózva

Stefi
Vendég
« Új üzenet #622 Dátum: 2012. április 15. - 15:16:09 »

Dani  Igen
A húsz óra nem volt sok a húsnak ? Különös tekintettel a béllövésre .
Naplózva
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #623 Dátum: 2012. április 15. - 16:52:53 »

Dani  Igen
A húsz óra nem volt sok a húsnak ? Különös tekintettel a béllövésre .
Errefelé abban az időpontban reggelente erősen fagyott! Meg az sem biztos,hogy a lövés után mindjárt kimúlt...
Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #624 Dátum: 2012. április 15. - 22:03:39 »

Sziasztok!

Bocs, hogy csak most válaszolok. Bence az a disznó egy kocasüldő volt, csak 50kg lett zsigerelve. A keresés hevében sokszor látszik nagyobbnak a bokrok közt megvillanó, elugró disznó.

Stefi!

A zsigerelésnél már nem voltam ott. Reggelente tényleg elég hideg, fagyos idők jártak akkor még. Sajnos a véreb azt a disznót már nem találta meg, fiatal, kezdő lévén elfáradt az első munkájában. Mi meg csak délután fél 6 felé értünk ki, nem szándékosan vártunk 20 órát.

Üdv, Dani
Naplózva

Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #625 Dátum: 2012. Május 14. - 15:22:11 »

4:00. Már vagy negyed órája nézem az órát. Végre felkelek. Szerencsére nem esett, csak a szél zúgatja jó erősen a fákat. Soma is kibotorkál a konyhába, de a szőnyegen csak eldől, és oldalán fekve nézi, hogy készülődök. Farka ütemesen dobol a földön, jelezvén, hogy támogatja a készülődés célját, csak még álmos. Esti disznósebzésnek fogunk utána nézni.
Halkan kilépünk a lépcsőházba, még mindenki alszik, de jaj. A gumilabda ott maradt este az ajtó előtt. Hirtelen leizzadok, mert most Soma olyan ugatásba fog kitörni, hogy az egész lépcsőház azonnal felébred. Ám a labda, mintha levegő lenne. Soma csak egy pillantást vet rá, hogy majd délután… Most nem érek rá! Vadászni megyünk! – és már a lépcsőház ajtóból les visszafelé, hogy jövök-e végre.
Ezért is szeretem ezt a drága kiskutyát. Egyszerű szabályok szerint él: első a vadászat, aztán a hasa, majd a játék következik. Én csak a negyedik vagyok, mögöttem meg a család többi tagja sorakozik, attól függően, hogy kitől milyen falatokra lehet számítani...

A disznót különben egy vadföld szélén sebezték. Elfelé kocogott, a nagy csattanással becsapódó 30-06 lövedék sejthető módon valahol testközépen érte. Nagyon okosan nem is háborgatták már este a kereséssel, mert a dús vegetáció miatt úgyse lehet látni éjszaka a sűrűben semmit.
A rálövés helyén jól kivehető csülökbevágódást találunk. Sőt az első három ugrás nyomai is tisztán kivehetőek a puha földben. Ezen kívül se szőr, se vér, se semmi egyéb. Soma egy tiszteletkör után szinte beveti magát a csalánnal sűrűn benőtt akácos, bodzás sűrűségbe. Vagy 40 métert is megyünk, mire a tenyérnyi csalánleveleken valami sötétvörös üti meg a szemem. Először összekunkorodott száraz galagonyalevélnek tűnik, de közelről már látom, hogy ez bizony vér, olyan májvér  féle, de az igen erős szél alaposan megszárította. Szétporlik az ujjaim között.
Elég határozott irányt tartva menetelünk Somával, 50-60 méterenként egy-két elmosódott száraz vércsepp, vagy épp a csalán leveleinek élén vöröslő kenés megerősít abban, hogy nem hiába gyakoroltunk annyit a holtidőben, Soma szépen követi a nyomot. Egészen kellemes a terep, néhány vízmosás, árok akad csak az utunkba. Alig-alig kell négykézlábra ereszkednem, így a csalán se nagyon csíp össze. A disznó határozott elképzeléssel menekült, és ami nem a legjobb, rendesen a váltóit követte.
Nemrég beszélgettünk egyébként barátokkal a csalánban való keresésről. Egyik-másik kutyát eléggé megviseli, ahogy hallom, de úgy tűnik, nekünk talán szerencsénk van. Soma fel se veszi, pedig van, ahol úgy szökken benne, mint egy kecses őzsuta, de még úgyis csak a füle libben néha a combig érő csalán fölé.
Visszatérve a disznóra, megyünk szépen utána Somával. Keresztülvágunk az erdő sarkán, ki egy búzavetéshez. A nagy csalánban forgolódik egy ideig kiskutyám, mire rájön, hogy a disznó nem vállalta be a nyílt területen való átvágást, balra kanyarodott inkább az erdőszélre. Ott halad a jól kitaposott váltón, párhuzamosan a vetéssel. Vér szinte nincs is már, Soma is kezd bizonytalankodni. Tesz is egy jókora kört az erdőben, de végül megtaláljuk a folytatást. Előre tovább az erdőszélen. Annyi változás van csak, hogy lemegyünk az erdő határával párhuzamosan futó árok fenekére. Igazi erdei főútvonal ez. Kicsit meg is van turkálva, meg a szarvasok szagát is érezni rendesen.
Már 500 méter körül járunk, amikor végre el kezd kanyarogni a csapa. Soma meg is torpan egy sűrűbb részen. Egy kidőlt fa tövében a disznó első sebágyánál vagyunk. Sajnos üres, de legalább van benne egy kis vér, igazolandó, hogy nem tévedtünk. Az tisztán látszik, hogy elég sokat ténfergett ezen a helyen a sebzett, csetlett-botlott a sok kidőlt fa között, elég jól láthatóan összevérezve mindent. Soma kering egy ideig, mire eldönti, hogy tovább megy az árok fenekén. Bele a vízbe, sárba, dagonyába. Nagyon örülök neki.
Hirtelen nagy robajlás, de látom, hogy csak egy szarvastehén ugrott át előttünk. Azonnal megállunk. Most a másik irányból száguld el 4 tarvad, meg egy bika. Soma elég izgatott lesz, úgyhogy pihenő következik. Még pár perccel később is csiklandozza az orrát a finom meleg szarvas szag, ezért visszaviszem a sebágyhoz. Hozzákezd még egyszer, de most már ügyet se vet a hosszúlábúakra. Végigjárja az előző hurkokat és meg is találjuk a közelben, de kissé balra, a csalánfoltban fekvő, már kimúlt kis kanocskát. Szerencsére nem volt már ereje nagyon eltávolodni a sebágytól, a májlövés végzett vele.
Éppen 6:00-kor fejezzük be a 7 órás csapát, 600 méterre vagyunk a rálövéstől. Töretátadás, és kölcsönös öröm következik, majd levezetésként kicibáljuk a disznót meg a rajta lógó tacskót az árok fenekéről.




Üdv, Dani
Naplózva

RWS
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1124



« Új üzenet #626 Dátum: 2012. Május 14. - 15:29:21 »

Dani, Soma! Igen Igen Igen
Gratulálok! Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #627 Dátum: 2012. Május 14. - 15:30:03 »

Gratulálok mindkettőtöknek! Igen Taps Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Kapszli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 759



« Új üzenet #628 Dátum: 2012. Május 14. - 15:34:42 »

Gratulálok én is! Igen
Naplózva

Üdv:Kapszli
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #629 Dátum: 2012. Május 14. - 15:42:43 »

Gratulálok Dani! Természetesen mindkettőtöknek!  Igen Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Oldalak: 1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: