Oldalak: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 ... 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 304981 alkalommal)
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #570 Dátum: 2012. Február 22. - 10:17:55 »

Dani ! Nem a Somát akarom fikázni de nekem valahogy nem passzol hogy otthagyta a vadat ,pláne a még élő sebzettet ! Szerintem az ilyen vadotthagyás egy vérebes versenyen hiba ! Két okból is rossz ha téged meglátva visszamegy . Az addig leugatott vad kereketoldhat illetve rád csalhatja a sebzett disznót . Tudom hogy minden kutyának van valami hibája amit ismernie kell a vezetőjének. Csipetkével ilyen még nem fordult elő ,legfőképpen azért nem is fordulhatott elő mert vezetéken kerestetek és most hogy terjed ez az "álveszettség" még inkább csak így fogok kerestetni. Lehet hogy az én kutyámnál meg az a baj hogy a nyomon kívül egyáltalán semmi nem érdekli vagyis se lát se hall . ( na meg ezért is nem engedem szabadon csak ha már a közelben a sebzett ) Attól félek hogy ha elengedem nem tudom visszahívni. Ennek aztán kiabálhatok hívhatom csak megy a saját feje után. Ha már befejeztük a keresést és visszamegyünk az autóhoz akkor is nagyon figyelnem kell rá mert képes egy óvatlan pillanatban megszökni és visszamegy a vadhoz..  Emelem

Szia Stefi!

A kérdés jogos és egyben nagyon jó. Magam is sokat gondolkodtam rajta, hogy ez vajon jó vagy rossz tulajdonság. Nekem eddig vad emiatt nem veszett el, csak hasznomra vált, mert könnyebben a vad közelébe jutottam így mindig. Ez okból egyáltalán nem érdekel, hogy ez egy versenyen hiba vagy nem. Láttam én már versenyen olyan kutyát, ami mintaszerűen csinált mindent, de nem tudom megállta volna-e a helyét a valóságban. Persze az csak egy mesterséges verseny volt.

Szóval, ha visszagondolok már a legelső hajszás munkánál visszajött elém Soma, amikor a vad közelébe értem, aztán újra visszafutott a vadhoz és csaholta. Az az érzésem, a reakcióit látva, hogy nem győzi kivárni, hogy odaérjek, vagy várja tőlem a segítséget, mutatni akarja a vadat. Vagy csak keres, hogy hol vagyok már? Csak ő tudná biztosan megmondani.
Ha keményebben csatáznak a sebzettel, akkor természetesen nem hagyja ott, olyan még nem volt, hogy rám hozta volna a vadat, de olyan volt, hogy ott álltam mellettük 15 méterre, csak épp nem láttam a bokroktól, hogy hol áll a disznó. Soma ugatta, de ki-ki nézett, hogy ott vagyok-e, jövök-e. Néha úgy gondolom, hogy lehetne kicsit rámenősebb, de másként meg legyen inkább ilyen, de hosszú életű.

A dermedt vadat is ugatja, tépi egy ideig, után megkeres és odavezet. Ez se egy hátrányos dolog.

Üdv, Dani Emelem
Naplózva

oceanwave
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #571 Dátum: 2012. Február 22. - 10:22:18 »

Nem. Csak a magyarázó szövegben azt írja a csávó, hogy rögtön nekifordult a disznó. Az első lövésnél szerintem még csak nézett, mint a lukinyúl...
Azt az első lövést kellett volna rendesen "elhelyezni" a disznó fültövére, akkor nem kellett volna puffogtatni...

Boar, ez korrekt!  Igen
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
Stefi
Vendég
« Új üzenet #572 Dátum: 2012. Február 22. - 10:22:32 »

Volt is alkalmuk belejönni, mert éves szinten bő 300 napot vadásztam, mindig velem volt az aktuális négylábú vadásztársam.


Egy örök dilemma ha valaki "magasabb beosztásba" kerül vagy azt ajánlanak neki ! Kevesebb gyakorlati munka amiért elkezdte azt a szakmát és sokkal több bürokrácia ,intrika , elégedetlenkedők stb.
Gondolom néha visszasírod azokat az éveket !?         S.Peti
Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #573 Dátum: 2012. Február 22. - 10:22:53 »

Ja és még egy dolog. Mi számít otthagyásnak? Egy véreb sokszor csak 10-20 méteres körben kerülgeti a bokorban lapító disznót. Soma általában 2-3 méterről ugatja. Ha odaérek  közelbe, mint most, akkor odaszalad, lecsekkol, aztán megy vissza és ugat tovább. Eltávolodott a malactól kb 15-20 méterre. Persze közben leléphetett volna, de simán utolérte volna egy pár másodperc alatt. Egy a lényeg, simán meglett a disznó.
Naplózva

w.simmons
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 329


« Új üzenet #574 Dátum: 2012. Február 22. - 10:31:16 »

Gyakornok koromban sokat vadásztunk mezei "zöldhajtásban" a Lengyel melletti, mozaikosan erdősült mg-területeken. A teveli mezőőrnek volt egy németjuhásza, amelyik ugyan ezt tudta. Ha akár csak egyetlen disznó is volt a megzörgetett erdőtagban, az nagy eséllyel a mezőőr elé keveredett. A kutya úgy intézte, hogy a gazdának jó legyen Igen. Ha vendég is volt a vadászaton, nem is hozhatta magával a kutyát, mert a meghívottnak általában nem termett babér Ördög!
Sok szálkás tacsit neveltem az alapokra, volt olyan időszak, amikor 15 volt otthon belőlük Vigyorog, majd amelyikek reményteljesek voltak, közülük párat megtartottam magamnak és sokat dolgoztunk együtt. Volt is alkalmuk belejönni, mert éves szinten bő 300 napot vadásztam, mindig velem volt az aktuális négylábú vadásztársam.
De azt a fajta együttműködési hajlamot, sőt kényszert, amit Tücsök (ösztönből, vagy tudatosan-e, nem tudni) mutatott, hasonló mértékben nem tapasztaltam sem tacskónál, sem hannoverinél.
Szerintem a leges legfontosabb egy kutya nevelésénél és bevezetésénél azt elérni, hogy a bizalma abszolút feltétlen legyen a gazda iránt. Ha ez megvan és találkozik a kivételes adottságokkal, akkor (és csakis akkor) lehet minden tucatból egy "csodakutyája" a vadásznak. Talán nem véletlen, hogy minden vadászéletre jó, ha egy ilyen bajtárs kerül.
Tücsök egyébként úgy kezdte, hogy még "zsebkutya" korában kivittem egy csapos dámbika sebzéséhez, hogy megnézzem mit csinál az erdőben. A kis piszok kibújt a nyakörvből és mint egy gőzegér, elrohant a kétórás vérnyomon. Bele egy rudli bikába, akik egy darabig csodálkozva nézték a kis morcos törpét, majd elkocogtak egy irányba. A nagyon beteg sebzett, meg a másikba. Tücsök persze ment a rudli után, már a hangját sem hallottam. Ott álltam és vertem a fejem, hogy mekkora egy barom vagyok, mikor vagy negyed óra elteltével hallom a spíszer irányából a cérnahangú csaholását a kölyöktacsinak. Jó messziről adtam meg a kegyelemlövést, de az sem zavarta, már rajta is állt a ledőlt dámon és úgy tépte diadalmasan. Akkor, abban a pillanatban már tudtam, hogy ha nem rontom el, akkor életem kutyája lehet belőle. És lett is, nagyon sok feledhetetlen élménnyel ajándékozott meg, sajnálatosan rövid aktív pályafutása alatt Taps


A 15 tacsiból ami nálad volt akkor kb mennyi lett jó?? Az arányra lennék kíváncsi csak.
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #575 Dátum: 2012. Február 22. - 10:33:40 »

Egy a lényeg, simán meglett a disznó.

 Igen Én is így gondolom ! Veimari vizslánál tapasztaltam hogy a mezei versenyen, vizsgán szépen dolgozott mert azokat a dolgokat ezerszer elgyakorolták vele viszont vadászaton .... Rííí
 Sajnos Csipetke a dermedtet nem ugatja , de nem is hagyja ott ezért sem célszerű vele vezeték nélkül keresni.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #576 Dátum: 2012. Február 22. - 10:50:02 »


Gondolom néha visszasírod azokat az éveket !?         S.Peti
Naponta kétszer....de néha óránként négyszer Vigyorog
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #577 Dátum: 2012. Február 22. - 10:54:01 »

A 15 tacsiból ami nálad volt akkor kb mennyi lett jó?? Az arányra lennék kíváncsi csak.
Három szuka volt tenyésztésben, általában minden kölyöknek lett gazdája.
Jelentős részükről ezt követően semmit sem tudtam, szétkerültek a nagyvilágba.
De amikor magamnak válogattam, akkor általában 2-3 alomból választottam 1-1 kölyköt és fél éves korukig voltak nálam, amiből maradt egy tovább.
Talán túl magas volt a mérce, de muszáj volt drasztikusan kiszűrni a legkisebb idegi gyengeséget, labilitást mutató kutyákat, még ha egyéb tulajdonságaikban erősek is voltak.
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #578 Dátum: 2012. Február 22. - 10:54:55 »

Háát én kuty nélkül már nem is tudom elképzelni a vadászatot. A vizslámmal nagyon bizalmas viszonyban vagyunk, a tacsival annyira nem, de ez lehet, hogy egy kicsit fajta függő is. Azért ettől függetlenül remélem a továbbiakban és még sokáig vadásztársak leszünk. És háát még azért sok ideje van változni.
Naplózva

Stefi
Vendég
« Új üzenet #579 Dátum: 2012. Február 22. - 10:59:37 »

. A vizslámmal nagyon bizalmas viszonyban vagyunk, a tacsival annyira nem,

Lehet hogy lesz ez még fordítva is !  Kacsint
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #580 Dátum: 2012. Február 22. - 11:11:28 »

Lehet hogy lesz ez még fordítva is !  Kacsint

Legyen úgy, egyébként szerintem ez ki fog alakulni. Sétálni mindig jön mindkét kutya akkor annyira nem figyel rám a kicsi, de ha ketten vagyunk akkor azért érzi, hogy csak én vagyok neki.
Naplózva

Stefi
Vendég
« Új üzenet #581 Dátum: 2012. Február 22. - 11:37:45 »

Legyen úgy, egyébként szerintem ez ki fog alakulni. Sétálni mindig jön mindkét kutya akkor annyira nem figyel rám a kicsi, de ha ketten vagyunk akkor azért érzi, hogy csak én vagyok neki.

Áááá ! Én nem így gondolom , pont fordítva . - Még néhány jó utánkeresés és Te leszel teljesen oda érte !    Tacsi Okos                         Wave
Naplózva
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #582 Dátum: 2012. Február 22. - 13:58:10 »

Az szerintem se jó tulajdonság, ha kutya el-elhagyja a sebzett vadat, hogy kapcsolatot teremtsen a gazdájával. Ráadásul pont amikor a gazda már a közelben van, akkor kéne folyamatosan lefoglalni a sebzettet, hogy kisebb eséllyel vegye észre a közeledő embert, kisebb eséllyel ugorjon meg.

Szerintem is ez egyfajta türelmetlenség, sürgetés, hogy mihamarabb legyen megoldva a gazda segítségével a feladat. De éppen emiatt alakulhat ez idővel.

A másik dolog, amikor a kutyára rontó disznó elől a kutya a gazda felé menekül, bár cinkes helyzetet eredményezhet a sűrűben, de szerintem inkább hasznos, mint negatív.
Egyszer egy pofalövött kant kerestem, persze rárontott Limpire (lehet meg is hengergette egy kicsit, mert 2 napra rá nagyon óvatosan keresett), én pár méterre lehettem (ck. 10), de a cseres fiatalos szedres sűrűben semmit se láttam a disznóból, és nem is nagyon mertem mocorogni nagyon beszorulva a dzsindzsába. Ha akkor felém hozta volna a kutya disznót, akkor meglett volna. (Így meg elhibázta az ottani vadőr).

Stefi! Még lehet dermedtre csaholó a kutyád, igaz disznó estében. Limpi 7 évesen csaholt először dermedtre, pedig előtte is sokat dolgoztunk együtt, de sötétben nem kerestünk. Egy esti kereséskor a dermedt megtalált kanba nem mert belefogni, "csak" csaholta. Azóta disznót (a nagyobbat)  nappal is többször dermedtre csaholt. Szóval a dermedtre csaholás is plasztikus dolog.
 Emelem
Naplózva

Erdő az én templomom...
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #583 Dátum: 2012. Február 22. - 14:03:05 »

Még annyit az előző történethez, hogy azért se mozdultam, mert vártam, hogy a kutya ismét ugasson, hogy lefoglalja a disznót és ne legyek olyan feltűnő (nem vagyok egy beszari alak, aki ismer tudja). Csak sajnos akkor már a disznó elfelé szaladt, amikor a kutyám a kabátmentés után ismételten kezelésbe vette. Sokat gondolkoztam utána azon, hogy ilyenkor azért hasznosabb egy "hazamenekülő" kutya.
Naplózva

Erdő az én templomom...
Stefi
Vendég
« Új üzenet #584 Dátum: 2012. Február 22. - 16:01:56 »

"Stefi! Még lehet dermedtre csaholó a kutyád, igaz disznó estében. Limpi 7 évesen csaholt először dermedtre,"

Akkor még várhatok két évet !  Taps     Nekem így is jó Igen  Minden kutya más egy a lényeg amit Dani írt ! " Meg lett a disznó" vagy nem ! Aztán hogy egy vizsgán hány pontot kapna ,milyen díjakat hoz el , milyen hókusz-pókuszokat tud csinálni ?   Vállat von

Silvertis most nincs kutyád ?  Úgyis be van állva a topik elmesélhetnéd Limpi legizgalmasabb utánkeresését ! Szívesen olvasnék valami gatyaszaggató , bokalefo@ó történetet .  Ördög
Naplózva
Oldalak: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 ... 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: