Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11260
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #1035 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 09:15:52 » |
|
Tiszteletem az Uraknak! A kökényre és a csipkére ágyazás praktikája engem érdekelne, írjátok le légyszíves.
Tudok eladó birset Érd környékén, ha valaki venni szeretne, szóljon. Üdvözlettel Zeke
Nem nagy ügy. Leszedem. Megmosom. Átpucolom. Rátöltöm. Kb. 3 hónap és színe- íze átveszi. (2 hét után már érezni a bogyót a pálinkán.)
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #1036 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 10:16:17 » |
|
Az mondjuk nem mindegy, milyen pálinkát ágyaz az ember. Személy szerint én borsózok mindenfajta ágyazástól, mert a jó pálinkát szerintem tök felesleges színezni, ízesíteni, a rosszat meg nem javítja fel, legfeljebb részlegesen elfed bizonyos kiugró problémákat. Ha már feltétlenül ágyazni akar az ember, vagy az ágyazni kívánt gyümölcs pálinkáját válassza, vagy egy teljesen jellegtelen pálinkát használjon. Utóbbi lehet mondjuk egy kevéssé zamatos alma párlata. Olyan is lehet, hogy jó pálinkák az évek során elöregszenek, ezzel együtt elveszítik a zamatukat, ezeket összeöntve, vízzel jól felhígítva újra átereszti a polgár a főzőn, ebből lesz egy mondhatni tiszta szesz, talán ezt is meg lehet próbálni ágyazni. Amitől óva intenék mindenkit, az az aszalt kajszibarackon való ágyazás. Borzalmas lötty lett a végeredmény amikor megpróbáltam. Aszalt szilván ágyazott szilvapálinkát viszont ittam nagyon finomat. Kökényre jellegtelen almát, esetleg szilvát próbálnék.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11260
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #1037 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 11:29:26 » |
|
Az mondjuk nem mindegy, milyen pálinkát ágyaz az ember. Személy szerint én borsózok mindenfajta ágyazástól, mert a jó pálinkát szerintem tök felesleges színezni, ízesíteni, a rosszat meg nem javítja fel, legfeljebb részlegesen elfed bizonyos kiugró problémákat. Ha már feltétlenül ágyazni akar az ember, vagy az ágyazni kívánt gyümölcs pálinkáját válassza, vagy egy teljesen jellegtelen pálinkát használjon. Utóbbi lehet mondjuk egy kevéssé zamatos alma párlata. Olyan is lehet, hogy jó pálinkák az évek során elöregszenek, ezzel együtt elveszítik a zamatukat, ezeket összeöntve, vízzel jól felhígítva újra átereszti a polgár a főzőn, ebből lesz egy mondhatni tiszta szesz, talán ezt is meg lehet próbálni ágyazni. Amitől óva intenék mindenkit, az az aszalt kajszibarackon való ágyazás. Borzalmas lötty lett a végeredmény amikor megpróbáltam. Aszalt szilván ágyazott szilvapálinkát viszont ittam nagyon finomat. Kökényre jellegtelen almát, esetleg szilvát próbálnék.
Egyetértek. 5 éves 51,2 fokos almát ágyazok. A találkozón ízlett a főfogyasztóknak.
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #1038 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 11:58:31 » |
|
Kökényre jellegtelen almát, esetleg szilvát próbálnék.
Én mindig borpárlatot használok, úgy a bitumeneshez mint a kökényeshez, somhoz, csipkéhez. Eddig még nem volt panasz. De üknagyanyám akitől a bitumenes recept származik kimondottan törköly pálinkával csinálta, "mert az való bele,,
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #1039 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 12:00:55 » |
|
Én mindig borpárlatot használok, úgy a bitumeneshez mint a kökényeshez, somhoz, csipkéhez. Eddig még nem volt panasz. De üknagyanyám akitől a bitumenes recept származik kimondottan törköly pálinkával csinálta, "mert az való bele,, A kökényes esetében milyen arányban teszed a pálinkát a kökényre? Méz?
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #1040 Dátum: 2015. Szeptember 25. - 18:59:17 » |
|
A kökényes esetében milyen arányban teszed a pálinkát a kökényre? Méz? Fele-fele, azaz öt liter kökény öt liter pálinka. Megvárom míg a kökényt megcsípi a dér, megmosom szűrőben, folyó víz alatt, lecsepegtetem, összezúzom és rá a pálinkát egy megfelelő edénybe. Aztán hagyom állni, néha megmozgatom, legalább két hónap. Akkor leszűröm, felrázás után és kóstolással döntöm el, hogy mennyi mézet teszek bele. Annál finomabb és jobb a színe mennél érettebb a kökény. Lehel
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1041 Dátum: 2015. Szeptember 28. - 09:01:32 » |
|
Én megcsinálom,te meg eljöhetsz. A következőre elmegyünk, ha Isten is úgy akarja, de most már hárman
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Zeke
Levél
Nem elérhető
Hozzászólások: 11
|
|
« Új üzenet #1042 Dátum: 2015. Október 02. - 12:02:36 » |
|
Köszönöm a válaszokat. Esetleg készített már valaki madárberkenyéből pálinkát? Milyen íze van? Mivel törik vagy darálják meg?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1043 Dátum: 2017. Július 03. - 09:42:58 » |
|
Na mint több éven keresztül(habár tavaly meg tán előtte is lemaradt), mert most van az ideje a diópálinkának:
Még nem késő elkészíteni!!
Dió pálinka recept: "Hozzávalók: -2 liter almapálinka, -30 szem zöld dió, -egy evôkanál kálmos gyökér, -fél szerecsen dió, -5 szem szegfûszeg, -egy k.k. ánizs, -egy k.k. fahéj, -egy k.k. kardamom , -fél kilogramm méz, -1 narancs héja feldarabolva. Elkészítése: a zöld diókat felszeleteljük, egy uborkásüvegbe tesszük és ráöntjük a pálinkát. A fûszereket kissé megtörve belérakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy kétnaponként megkavarjuk, majd leszûrjük. . A mézet 2-3dl vízzel felforraljuk, majd lehűtjük, és a leszûrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erôsségét.Üvegekbe szûrjük és legalább egy hónapig tovább érleljük, ha elállna, egy év után az igazi. Méz helyett a bátrabbak cukorral is csinálhatják, de juhar sziruppal is jó lehet.
Minek a jó almapálinkát el.... elédesíteni ? Én egy alkalommal mikor meguntam hogy a tanyában évek alatt összegyűlt vagy 20 megkezdett félig negyedig telt , jelöletlen ( törköly, borpárlat ,alma ,körte, gumicsizma , bicikli belső pálinka stb. ) üveg . Azt egy 5 literes üvegbe összeöntöttem a dión kívül aszalt szilvát , mazsolát , mézet stb. tettem rá és a következő évre kész volt cca 4 liter egynemű , erős , édes - kesernyés immár iható aperitif .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1044 Dátum: 2017. Július 03. - 15:24:53 » |
|
Minek a jó almapálinkát el.... elédesíteni ? Én egy alkalommal mikor meguntam hogy a tanyában évek alatt összegyűlt vagy 20 megkezdett félig negyedig telt , jelöletlen ( törköly, borpárlat ,alma ,körte, gumicsizma , bicikli belső pálinka stb. ) üveg . Azt egy 5 literes üvegbe összeöntöttem a dión kívül aszalt szilvát , mazsolát , mézet stb. tettem rá és a következő évre kész volt cca 4 liter egynemű , erős , édes - kesernyés immár iható aperitif . Ez is egy vélemény... én spec. szeretem, ha az almapálinka így van elrontva Ellenben a maradék gumicsizma és biciklibelsőpálinkát még egyszer le kellene főzni, hogy aztán likőralapanyagként újjászülethessen, mert ami elrontja a pálinkát, az elrontja a likőrt is
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1045 Dátum: 2017. Október 17. - 17:22:53 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #1047 Dátum: 2017. Október 17. - 20:11:05 » |
|
Hogy mondta Tibi atya? A lekvár a pálinka abortusza. Egyébként meg már úgyis eldöntötted, hiszen a pálinka és nem a lekvár rovaton tetted fel a kérdést.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #1048 Dátum: 2017. Október 17. - 22:35:42 » |
|
Hogy mondta Tibi atya? A lekvár a pálinka abortusza. Egyébként meg már úgyis eldöntötted, hiszen a pálinka és nem a lekvár rovaton tetted fel a kérdést. Szerintem a Stefi zug főző a mennyiség csak kis kondérban a sajátunk, szondázik minket ???? ( Lekvár, lekvár aztán a három lábú fejőszéken télen amikor az utak járhatatlanok a lavórral kifőzöd ....)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #1049 Dátum: 2017. Október 17. - 23:46:43 » |
|
Jó a birspálinka, de sok munka van vele, hogy tényleg jó legyen. Nekem is forr 85 kg, majd egy napot elszöszmötöltem a cefrézéssel.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
|