Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadgazdálkodás helyzete, jövőképe.  (Megtekintve 90046 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #270 Dátum: 2021. Január 19. - 20:53:32 »

Kedves Yonas!  Emelem

Nem tudom milyen "idősekre" gondolsz.
Akik most, a jó középkorú vadászok közé tartoznak, azok nagy része a rendszerváltás idején lett vadász.  Tehát most 50-60 évesek!!  Akkor azért már nem volt kötelező a tagjelöltség, nem voltak "pártfogók" és nem az volt az elsődleges, hogy Vadászok legyenek, hanem fizessenek!  Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki így lett vadász, de nagyon sokan. Szerencsére azért van fiatal és igaz Vadász is bőven, amíg el nem rontják őket, vagy nem darálja be őket a többség.  
Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy pici gyerekkoromtól kezdve vadászok között éltem, és olyan mentorom/mentoraim voltak (Pl. Édesapám) akik nem csak tanítottak, de meg is követelték a tudást, az etikus viselkedést, egymás megbecsülését a természet, vad tiszteletét. 1968-69 ben elvégeztem a vadőrit, és '70 márciusában tag lehettem.  Elmondhatom, hogy nagyon sok fiatal (sokszor nálam idősebb) vadászt pártfogoltam, tanítottam hol nagyobb, hol kevesebb sikerrel. Azután eljött az az idő, amikor elegem lett belőle, és ma már csak nagyon ritkán próbálom átadni a tapasztalataimat.  Miért?  Azért, mert egyre többet találkoztam azzal, hogy amiket elmondtam üres fülekre talált. Voltak akik kerek perec elmondták, hogy nekik nem az a fontos, hogy hogyan, hanem az hogy mit és mennyit lőnek, mit vihetnek haza. Egyre többen nyilatkozták, hogy nekik a vadászat sokba került, a befektetett pénzt minél előbb vissza is akarják kapni, mindegy milyen áron! Ugye az a pénzéhség sem normális, ami ma a vadásztársaságoknál eluralkodott.  (Egy egy nagyvadason annyi a belépési díj, amennyiért házat lehet kapni a terület falvaiban.) Egyre többen mondták, hogy nekik ne magyarázzon egyetlen öreg vadász sem, mert régen ők lopták a vadat, most rajtunk a sor. (Nálunk egy fácán jogtalan elviteléért is kizárás járt! ) Ebben van némi igazság, de azt nem szabad elfelejteni, hogy pl nálunk apróvadason volt ugyan minimális kompetencia, de a legtöbb vadat le kellet adni a MAVAD-nak. Igen csak ünnepnapnak számított, ha nagyvad (őz) húshoz jutottunk.  A hatvanas  években a vadászvacsorához felhasznált őzhöz engedélyt kellett kérni!
A vendéghívás a legtermészetesebb dolog volt, nem irigyelte senki sem a vadat, sem a lehetőséget, nekem pl. vadkacsára, libára, gerlére... több száz, fácánra, nyúlra is több tucat vendégem volt a kilencvenes évek elejéig.  Aztán jött az, hogy csak évi x vendég hívható, vagy még annyi sem.  Most több helyet tudok, ahol  minden vendéghívásért fizetni kell.  (apróvadra a saját kompetenciádra hívhatsz vendéget, és így is megy a morgás)  De kapaszkodj meg!  Nálunk, ha nagyvadat akarok lőni, és megváltani, ki kell fizetnem a krotáliát is 3000ft/db áron! A leadott vad esetén, és a fizető vendégnek  nem kell fizetni!  Nooormalis? Nooormalis? Nooormalis?
Ugye nem csodálkozol, hogy oda jutottam, hogy legszívesebben egyedül járok vadászni, vagy csak egy két hasonló felfogású Barátommal.  Vendéghívást nem fogadok el, mert nem tudom viszonozni, pedig annak az a lényege!  
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #271 Dátum: 2021. Január 19. - 23:30:33 »

Ez most nagyon rossz irány, talán tudni kellene olvasni?

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #272 Dátum: 2021. Január 19. - 23:35:59 »

Attila!
Ez így volt, egyetértek.

Erre reagáltam így, hogy tudni kellene olvasni, amit írtam:

 "Még lektorált könyvekben is előfordul hiba nem hinném, hogy szégyenkeznem kellene ha telefonról írok egy fórumra és nem veszem észre, hogy elgépeltem valamit. Fejvakarás
De ha már kötekszünk akkor akinek nem inge....

Nem személyeskedésnek szántam nagyon sokszor szóbakerül, hogy az öregektől kell tanulni. Sajnos sok esetben jobb ha nem tanulunk az öregektől. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a sztereotípiákat amiknek sokszor van alapjuk nem a mai 20-30 éves korosztály viselkedése generálta. Mondom mindezt úgy, hogy én lennék a legboldogabb ha lenne nagyon sok olyan idős vadász akitől lehet tanulni és ne adj isten még anekdotáznának is közben.

Ha pedig külömbséget teszünk puskás és vadász között akkor még inkább igaz, hogy igenis vannak olyan fiatalok akitől nagyon sokan tanulhatnának/tanulhatnék."

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Tony
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1569



« Új üzenet #273 Dátum: 2021. Január 19. - 23:38:44 »

Kedves Yonas!

Nem elgépelted hanem elnézted, de nagyon... és ez nem személyeskedés hanem tény.

 Emelem
Naplózva

"Az erdő az én templomom."
Harka Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1316



« Új üzenet #274 Dátum: 2021. Január 20. - 06:24:12 »


Rosszul látod.
Nem a fekete foltokba lövöldözés a másik opció hanem az, hogy otthon marad a valagán a büdös bunkója és nem basztatja azt a szerencsétlen vadat a hónap minden napján, akár van hold/hó akár olyan sötét van mint a néger seggében.
Mert nem az éjféli, fejlámpás tájfutó zavarása miatt változik a vad életmódja hanem az állandó vadászati nyomás és a "semmiből" érkező lövések miatt. A fegyverlámpát legalább látja a vad és idővel összeköti a lövéssel. Ezt a haditechnikát képtelen kiszúrni így egyetlen megoldás az marad számára, hogy később mozdul mert megtanulja, hogy a hős infrás faszkalap is hazamegy éjfélkor.
Eredmény: normális módszerrel normális időben képtelenség találkozni a vaddal.
Mivel vegetációs időszakban az erdőben a lomb miatt még jó holddal sem lehet rendesen látni, ott legalább nyugta van a vadnak. Az infrás buzi oda is utána megy, nem hagyja békén aztán csodálkoznak, ha minden kiköltözik a kukoricába, napraforgóba ahol persze hiába a haditechnika, nem lehet meglátni. A vadkár nem lesz kevesebb, a leadott vad nem lesz több, csupán annyi az eredmény, hogy ezek a kapzsi férgek kiszorítják a törvényes eszközökkel vadászókat.
Ismerem az összes mesét a biztonságról meg a vadkárról meg a sakálokról. Süket önigazolás, hazudozás, a gátlástalan kapzsiság elkendőzése. Nem

 Igen
Minden szavaddal egyetértek! Leírtad a lényeget. Igen
Az egyik Vt-nél ahol vadászom (dél-Baranya, nagyvadas) hálistennek a tagság még nem fertőződött meg az éjjellátók használatától. Köszönhetően annak, hogy  ha kiderűlne a használata, azonnal kizárnák a használata miatt. A szomszédainknál mindenhol elterjedt, és használják is "rendesen". Ennek az lett az eredménye, hogy  mi vaddal jól állunk, náluk meg már alig van. Ezt még tetézik azzal is, hogy állandó terelésekkel, hajtásokkal is basztatják őket. A vad nem hülye. Ha állandóan veszélybe érzi magát, és már éjszaka sem tud  szerencsétlen táplálkozni és utúdokat nevelni, nem marad meg a területen. A két legerősebb ösztön a fajfentartás, és az életben maradás ösztöne.
Naplózva

Jó szelet!
Harka Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1316



« Új üzenet #275 Dátum: 2021. Január 20. - 07:03:43 »

Az hogy az öreg vadászok pédaképek lennének? Nem feltétlenűl. Akkor is volt szarházi, és most is. Van arra is példa, hogy a fiatal vadászok között is van normális, és az öregek között is van semmitérő. Ez emberfüggő. A probléma alapja nem korfüggő. Én inkább úgy vizsgálnám a dolgot, hogy milyen indíttatásból vadászik az illető. Mert amíg a vadászat nem a földtulajdonhoz volt kötve, akkor az ment vadászni akit tényleg érdekelt, akinek még fontos volt a vad, tett is érte. A tagság kiválogatta azt a pár szerencsést akivel együtt szerettek, volna vadászni, az esetleg lehetőséget kaphatott. A változással sajnos vele járt, hogy a földtulajdonhoz jár a vadászat is, és sok arra érdemtelen is lehetőséghez jutott. Sajnos ezek még beszélgetnek is egymással, és egymást erősítik a baromságaikkal. TISZTELET A KIVÉTELNEK! A földtulajdonos a legtöbb esetben ellenségként tekint a vadra, sokszor hiányában van minden etikai értéknek, és emberségnek a vadászat tekintetében. Egy  öreg barátom mondta mindig, hogy  "Vadásznak születni kell. Az nem csak úgy lesz". Hol van már az hogy a vadász a vad kertésze, meg hogy óvjuk, védjük stb... Tibor megmondta a videóban a tutit a jelenlegi állapotokról: Kívül máz, belül rohad. Így igaz! Igen
Elnézést kérek az általánosításért, természetesen nem azoknak a földtulajdonosi alapon lett vadászoknak szólt, akik etikusan vadásznak (van ilyen is), hanem azoknak akik visszaélnek a lehetőségeikkel, és nem felelős vadgazdák.
Naplózva

Jó szelet!
Corbett
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 413


« Új üzenet #276 Dátum: 2021. Január 20. - 08:38:53 »

Az hogy az öreg vadászok pédaképek lennének? Nem feltétlenűl. Akkor is volt szarházi, és most is. Van arra is példa, hogy a fiatal vadászok között is van normális, és az öregek között is van semmitérő. Ez emberfüggő. A probléma alapja nem korfüggő. Én inkább úgy vizsgálnám a dolgot, hogy milyen indíttatásból vadászik az illető. Mert amíg a vadászat nem a földtulajdonhoz volt kötve, akkor az ment vadászni akit tényleg érdekelt, akinek még fontos volt a vad, tett is érte. A tagság kiválogatta azt a pár szerencsést akivel együtt szerettek, volna vadászni, az esetleg lehetőséget kaphatott. A változással sajnos vele járt, hogy a földtulajdonhoz jár a vadászat is, és sok arra érdemtelen is lehetőséghez jutott. Sajnos ezek még beszélgetnek is egymással, és egymást erősítik a baromságaikkal. TISZTELET A KIVÉTELNEK! A földtulajdonos a legtöbb esetben ellenségként tekint a vadra, sokszor hiányában van minden etikai értéknek, és emberségnek a vadászat tekintetében. Egy  öreg barátom mondta mindig, hogy  "Vadásznak születni kell. Az nem csak úgy lesz". Hol van már az hogy a vadász a vad kertésze, meg hogy óvjuk, védjük stb... Tibor megmondta a videóban a tutit a jelenlegi állapotokról: Kívül máz, belül rohad. Így igaz! Igen
Elnézést kérek az általánosításért, természetesen nem azoknak a földtulajdonosi alapon lett vadászoknak szólt, akik etikusan vadásznak (van ilyen is), hanem azoknak akik visszaélnek a lehetőségeikkel, és nem felelős vadgazdák.

Én meg ezzel értek egyet. De attól tartunk kapni fogunk a képünkre Mosolyog. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány olyan illetőt ismerek, aki jelentősebb földtulajdonosként lett vadász (itt mindegy a kor) és méltó a VADÁSZ névre, sőt hirtelen csak Lajos ugrik be  Fejvakarás
Naplózva
Harka Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1316



« Új üzenet #277 Dátum: 2021. Január 20. - 14:10:47 »

Én meg ezzel értek egyet. De attól tartunk kapni fogunk a képünkre Mosolyog. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány olyan illetőt ismerek, aki jelentősebb földtulajdonosként lett vadász (itt mindegy a kor) és méltó a VADÁSZ névre, sőt hirtelen csak Lajos ugrik be  Fejvakarás

Lehet,hogy kapni fogunk, de ez kikívánkozott.
Én is ismerek olyat, hogy le a kalappal. Példáúl nálunk az egyik nagy földtulajdonos (nagyonnagy) ki vett a társaságból 3300ha-t brigádrendszerbe. Tehát egy társaság vagyunk de ők egy külön brigád, házon belűl külön elszámolással, külön vadkárral, külön vadásztatással stb. Az idős földtulajdonos 68-évesen kezdett vadászni, vadászott ahogy vadászott, ne menjünk bele... A gazdaság irányítását átvette a fia. Kíváncsian vártam, hogy ebből meg mi lesz, mert onnan indúltunk, hogy megkérdezte, hogy nincs e olyan villanypásztor ami azonnal agyonb@ssza a vadat?!  Csodalk Aztán ő is elkezdett vadászni (vadászgatni inkább) és felismerte, hogy a 10-12kg-os bika keményvaluta a kapcsolatrendszerek útvesztőjébe. A vadőr aki egy nagyon ügyes, jóérzésű, igaz vadászember, szépen terelgette, a jó irány felé. Hálistennek hallgatott rá. Szabad kezet kapott. Ha szükség van valamire, van vagy lesz ahogy szól. Most ott tartanak, hogy példaértékű vadgazdálkodást folytatnak, vadföldekkel, zőldítésekkel, takarmányozással. Kivárják amíg a bika megöregszik, nem engedik meglőni, hiába viszket a vendég újja. A kukorica, napraforgó leszártépőzve a széleken. A vadásztatásból származó bevétele, csak nagyrészben fedezi a vadkárt és a kiadásait, de még így is jobban jár mert vadkár mindeképp keletkezik. Szóval lehetne így is csinálni.
Az a kedvencem, hogy amikor a gazda 170q átlaggal aratja a kukoricát, és sír a vadkár miatt. Mert még az is kéne...
Naplózva

Jó szelet!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #278 Dátum: 2021. Január 20. - 14:48:05 »

Úgy gondolom, sértődésre, felháborodásra semmi ok.  Aki megsértődik, az ne a fórumot/fórumokat olvassa, hanem a Dörmögő Dömötört! Egy ilyen véleménycsere csak javíthat az amúgy a béka alatt lévő Vadászat ügyén. Legalább is remélem!
De ha már a vadászat jelenéről/jövőjéről beszélünk, nagyon tartok a vadászati "világkiállítástól". Amilyen a közhangulat a vadászattal kapcsolatban, vagy a ráköltött milliárdok miatt, szerintem többet fog ártani mint használ!  Egyre több embertől hallom, hogy elég nekünk a focira költött milliárdok, nem kellene még "Semilyen" hobbiára is vagyonokat költeni.   :Mosolyog Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Corbett
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 413


« Új üzenet #279 Dátum: 2021. Január 20. - 17:00:51 »

Úgy gondolom, sértődésre, felháborodásra semmi ok.  Aki megsértődik, az ne a fórumot/fórumokat olvassa, hanem a Dörmögő Dömötört! Egy ilyen véleménycsere csak javíthat az amúgy a béka alatt lévő Vadászat ügyén. Legalább is remélem!
De ha már a vadászat jelenéről/jövőjéről beszélünk, nagyon tartok a vadászati "világkiállítástól". Amilyen a közhangulat a vadászattal kapcsolatban, vagy a ráköltött milliárdok miatt, szerintem többet fog ártani mint használ!  Egyre több embertől hallom, hogy elég nekünk a focira költött milliárdok, nem kellene még "Semilyen" hobbiára is vagyonokat költeni.   :Mosolyog Fejvakarás

Őszintén szólva én is meglennék vadászati világkiállítás nélkül és értelmesebb dologra is el lehetne költeni azt a kb 100 milliárdot, amibe kerülni fog  Fejvakarás
Naplózva
Corbett
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 413


« Új üzenet #280 Dátum: 2021. Január 20. - 17:04:08 »


Az a kedvencem, hogy amikor a gazda 170q átlaggal aratja a kukoricát, és sír a vadkár miatt. Mert még az is kéne...

Nem csak vadkárral van így. Olyan sztorikat hallok Zasszonytól aszálykáros ellenőrzésekről is, hogy sírhatnékom van tőlük.
Naplózva
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #281 Dátum: 2021. Január 20. - 17:10:19 »


Én is ismerek olyat, hogy le a kalappal. Példáúl nálunk az egyik nagy földtulajdonos (nagyonnagy) ki vett a társaságból 3300ha-t brigádrendszerbe.   
.......
Most ott tartanak, hogy példaértékű vadgazdálkodást folytatnak, vadföldekkel, zőldítésekkel, takarmányozással. Kivárják amíg a bika megöregszik, nem engedik meglőni, hiába viszket a vendég újja.
Nem vitaindítónak szánom,de szvsz. 3300 ha-on csak vadászni lehet,vadgazdálkodni nem.
Naplózva
Harka Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1316



« Új üzenet #282 Dátum: 2021. Január 20. - 17:32:16 »

Nem vitaindítónak szánom,de szvsz. 3300 ha-on csak vadászni lehet,vadgazdálkodni nem.

A területünk kb. nettó 1100ha. Annak része ez a 3300ha ahol ő gazdálkodik, és vadgazdálkodik. Egy vadásztársaság, csak két brigádból áll. A ránk eső részen is nyugalma van a vadnak, és hasonlóan gondolkodunk már a vadászatról. De egyébbként teljesen egyetértek veled, szerintem 15000ha ahol már tényleg rendesen lehet gazdálkodni a szarvassal. A fent említett vadőr bebizonyította, hogy érdemes nem meglövetni a bikát kulminációs csúcs alatt. Ha nincs zavarás nagyon is tartja a bőgőhelyét, évről évre fótókkal bizonyította hogy visszajárnak a bikái a bőgőhelyeikre. Egy kis területen azért lövetnek meg mindent, hogy nehogymár a szomszéd lövesse meg.
Naplózva

Jó szelet!
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #283 Dátum: 2021. Január 20. - 18:58:36 »

Nem kell elzúgni a régi idők vadászaitól. A 70-es, 80-as évekből vannak emlékeim, nagyságrendel több volt a szemétláda a jelenleginél.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Yonas
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 259


« Új üzenet #284 Dátum: 2021. Január 20. - 19:35:56 »

Kedves Yonas!  Emelem

Nagyon szívesen olvasom a hozzászólásaid mert ha nem is értek minden leírt dologgal egyet megmutatja mit gondolsz egy-egy dologról.
Remélem a fórumon azért továbbra is átadod majd a gondolataidat. 

Azt, hogy milyen öregekre gondolok nehéz így megfogalmazni leginkább azt mondanám , hogy azokra akikre mindig csak hivatkoznak Mosolyog
Sok esetben bírálják a fiatalokat, hogy ilyenek meg olyanok bezzeg az öregek, meg hiába tanítanák kezdőket a fiatalok tesznek rá. Én a fiatal korosztályhoz tartozom és már nagyon tele van a hócipőm azzal, hogy ha valami etikátlan/ elítélésre méltó dolog történik elindul... akkor hihetetlenül gyorsan jön a fiatalok elővétel mert ők már tesznek mindenre meg ez azért van mert az öregeket nem hallgatják meg. Amit írtam azzal csupán annak adtam hangot, hogy ideje lenne elfogadni , hogy nem azzal van a gond, hogy nincs tagjelöltség vagy, hogy gazdasági érdekek is beleszólnak a vadászatba hanem azzal, hogy vannak akiknek a vadászat klasszikus értelemben vett értékei semmit nem jelentenek. Sajnos ezek az emberek rombolják leginkább a vadászat megítélését Ezekből vannak fiatalok és öregek is. Ha nem azt érezném, hogy a fiatalok vannak inkább hibáztatva nem írtam volna semmit. Ha végigolvassuk a hozzászólásokat akkor látszik, ki kit “okol” van aki a földtulajdonost, van aki rendszerválókat van aki az audisokat stb stb. Balkóbátya próbálta megvilágítani, hogy lássuk be nem csak az audis lehet gyökér én meg azt, hogy nem csak öreg lehet példakép és vannak olyan esetek mikor egy fiataltól is tanulhat egy idősebb függetlenül attól milyen autója van, van e földje , élt e egyáltalán a rendszerváltáskor ne agy isten van e egyáltalán tagsága valahol. Nagyon nehéz így írásban megfogalmazni de valahogy úgy érzem leginkább saját magunk ellenségei vagyunk mindenkit beteszünk egy dobozba és a szerint ítéljük meg (elsőre biztosan). Nem akarunk együttműködni inkább mindig találunk egy adott problémához leginkább illő bűnbakot akit lehet szidni vagy a “civilek” elé dobni, hogy mert a mocsok hőkamerás miatt ilyen a megítélésünk vagy éppen a politikusok miatt vagy bármi. Pedig azért tartunk itt mert ilyenek vagyunk, hogyan várhatjuk el , hogy valaki kiálljon értünk ha eleve nincs egy egység amiért ki lehetne állni ? Picit elkanyarodtam, bocsánat. Amit ebből ki akartam hozni az csak a következő: Tanuljuk meg elfogadni, hogy minden csoporton belül vannak jó és rossz példák ne általánosítsunk.
 Emelem
Naplózva

“Mond, miért hiszed, hogy nincs más csak az ember?
És értelmetlen, minthogy másként él,
Ha lábnyomába lépsz egy idegennek,
Látod azt, mit nem hittél, hogy nem hittél”
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: