Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 40   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Kengyelkulcsosok!  (Megtekintve 112644 alkalommal)
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #180 Dátum: 2011. November 22. - 23:50:26 »

Én 30-30-cal nem vadásztam de már 4-éve nyüstölök egy 444-t (10.9*57R) ami papíron tudja a 30-06 értékeit meg böszme nagy lik van a csőben de ha a Hornady Leverevolution-nal sem fog kellően ölni ( eddit Remington SP-t és Hornady LM-t használtam ) akkor bedobom a kukába . Mert a két héttle ezelőtti "Peti" meglett (16/17.5 cm agyarakkal) , csak kicsit megették a rókák , pedig a bőrén , vitális helyen két 10m-ren belül leadott lövést is elvitt majd 700m-t!!!!!! kimeneti seb nélkül . Szerintem a 30-06 , még inkább a 9.3*62 ilyen lövésektőll gurult volna mint a nyúl. Arról nem beszélve , hogy már a létező összes optikai rendszert kipróbáltam rajta  . Summa-summárum ha az evo-val sem lessz jobb (sok reményem nincs mert az evo is LM csak polimer hegyel a biztosabb adagolás miatt) akkor nem menti meg semmi , pedig nem tudja de már feltettem a netre régebben  de nem eröltettem.

Maradok tisztelettel az OGRE

Kedves OGRE!
Azt olvasom ki a soraidból, hogy a 444 neked nem nagyon jön be. Rííí
Két barátomnak is van, de mindkettőnek sokadik vasa, tehát hajtásba nem ezt viszik (9,3-as duplánál kevés jobb fegyver van hajtásban) Személyesen azt tudom a 444-ről, hogy nagyon nem mindegy, hogy a csöve 1:38, vagy 1:20 inch huzagolású, tehát jól lövik-e a nehezebb lövedéket. (régebben a lassú 38-assal csövezték, és a szakirodalom szerint (is) a 265 grain lövedék tömeg felett felettébb pontatlan, az újabbak 1:20, amelyek jól lövik a nehéz lövedéket). Annak pedig, hogy egy 444-es papíron, joule-ban kifejezve „hozza” a 30-06 teljesítményét, az égvilágon semmi jelentősége. Ezt az energia dolgot, mint a lőszer meghatározó paramétere a különböző vadakra való alkalmasság tekintetében, pedig el kellene már végre felejteni. Megfelelő lövedékkel! a 444-es biztosan agyonvág mindent, ami itt Európában él és mozog!
Én annak a hajtásnak az eredményét, amelynél 200 méteres lövéseid is voltak, egyáltalán nem tartom rossznak – vélelmezem, hogy a Remington lőszer nem 16,5 g volt, hanem a 15,5 grammos, az pedig a 44 magnum revolverlövedékét lövi! Hogy a fenébe is lehetne pontos 200 m-re, bármilyen sebességgel is indul a csőből, egy nagyon kis keresztmetszeti terhelésű, rövid revolverlövedék!?  Fejvakarás Ezenkívül fele akkora becsapódási sebességre tervezték – és hát lássuk be sokkal „puhább” vadra, a homo sapiensre, nem vadkanokra – mint amivel a 444-es útjára indítja. Nyilván, hogy ellapul, és nincsen mélységi hatás!
Ha a te puskád csöve  1:38 inch drallos, akkor nem valószínű, hogy jól lövi a nehéz lövedéket.
Leírtad, hogy utána azért használtad sikeresen is, például a múltkor elsiratott, szerencsés disznójárásos, de kellemetlen vadásztársak által elrontott esetében!
Egy 9,3-as ismétlő más műfaj, tényleg univerzális a dundi amerikaiakhoz viszonyítva. Megjegyzem, egyébként megnézném én is, hogy hány (nem hivatásos!) vadász lenne képes bármelyik puskájával is közel 200 m-ről kocogó vagy futó hajtott disznót rendesen meglőni.  Vállat von
Ezekbe a vastag amerikai patronokba - meg a kengyelkulcsosokba is - bele kell szeretni, mert szerény véleményem szerint hazánkban semmilyen ész alapú döntés nem igazolható a használatukra, főleg a hasonló célra kifejlesztett európai nagy kaliberek mellett. De még mindig olcsóbb extravagancia, mint teszem azt H@H duplákat gyűjteni!
Egy átlagos amerikai csomagküldő cég – pl. Midwayusa - 13 féle 444-es patront forgalmaz a 15,5 g-tól egészen a 21,7 g lövedéksúlyig, tehát itt van a a kutya elásva, az itthoni lőszerválasztékkal nincsen a kalibernek egyenlő esélye megszerettetni magát itthon! Valamelyik nehéz lövedékűvel, lassabb sebességgel lett volna kilövésed 10 méterről, abban biztos vagyok. Azt gondolom ezeket a nehéz lövedékkel szerelteket is be lehet itthon – vagy pl. Némethonban - szerezni, a kereskedők nem ismernek lehetetlent, idő és pénz kérdése, azonban ez nagyon megdrágítja a dolgot. Említettem, hogy két barátomnak van, erdei vadászatra ideálisnak mondta egyikük, szarvastehenet és disznót is lőtt vele, valamelyik 17,5 grammos lövedékű lőszerrel. Kis menekülési táv, sok vér. Elküldte a képeket, mintha kannából locsoltak volna. Másik barátomnak csak van, valószínűleg csak nézegeti, nem használja.
Nekem a 444 nem annyira jön be, én mindent összevetve valamelyik 45-ös kaliber után nyúlnék – az igazat megvallva nagyon tetszett a Fehován egy rozsdamentes rövid csövű Marlin back-up puska. Akár a gyengécskének titulált 45-70 is. Szerintem ez a radírvégű Leverevo sokat segít az adogatási problémán - vagyis megoldja – és valószínűleg a fegyver valós használható lőtávolságán is tol valamennyit. Azt, hogy ne adjon vért, a seb eltömődjön, nem tudom elképzelni. Én is ilyen méretű - .458-as öbnagyságú - lövedéket használtam hajtáspuskában – amíg viszonylag többet jártam. Most is ezt használnám, ha rávenném magam megint egy hajtásra. Ezenkívül lőttem vele disznót napraforgóban, kukoricában is. A 458 Win-hez a Federal forgalmazott régebben könnyű lövedékkel, 22,7 grammal patront. Na, abból bespájzoltam de mára elfogyott. Egy nagy bemeneti,- egy kicsit nagyobb kimeneti nyílás, maradványtest soha nem volt. Roncsolás nem sok, de vér mindig, mindkét oldalon. Szerintem hellyel-közel ilyen lehet a két 45-ös hatása is a hazai vadtest méreteket figyelembe véve, kivétel talán a "Feri méretű kanok". Habár itt a fórumon egy fórumtárs a 45-70-től nem volt egyértelműen elragadtatva, vagyis inkább sehogy! A 450 Marlin talán már hozza a kívánt teljesítményt a hazai méretű vadtestekre a gyakorlatban, azonban 200 méterre, de 150-re sem hiszem, hogy bármelyik jó lenne. Pl. iszonyat lassan ér oda a lövedék, örök dilemma, hogy mennyit kell elé tartani hajtásban? Egy örökkévalóságnak tűnt nekem, mire 150-re odaért a lövedék a megcélzott vályogtéglához. Pedig az enyém nagyobb sebességgel lőtte, mint bármelyik a 3 közül (444, 45-70, 450 Mar.), de ezek az üvegház légellenállású bumszli lövedékek rettenetesen lassulnak. Ezekkel szerintem nagyon sokat kell gyakorolni, főleg annak, aki mondjuk egy 30-06-os lövedék sebességéhez szokott.  Papíron mindegy, hogy mit számolsz ki pl. egy ballisztikai programban, a gyakorlatban szerintem egy ilyen nagy kaliberű fegyver nem tud olyan pontos lenni, mint a kisebbek. A Marlin szerintem pláne nem. Nekem a kis 30-30-om is csalódást okozott, felettébb pontatlan volt, szinte minden lőszerrel. Mások, akikkel beszéltem, azonban nem panaszkodtak a pontosságára.  Itthon főleg az a baj a kengyelkulcsosokba való nagy kaliberekkel, hogy nincs választék lőszerben, a tengeren túli választékból előbb-utóbb meg lehetne találni az ideális belevalót.

Azért még küzdj a fegyverrel, hátha bejön a Leverevo.....

Üdv, Emelem
Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #181 Dátum: 2011. November 22. - 23:52:17 »

Bocs, a Feri Peti akart lenni.........
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #182 Dátum: 2011. November 23. - 06:42:39 »


A 9,3 as nagyvassal is lehet @arúl meglőni egy vadat. Én tudom . Legszívesebben lefo@tam volna mind a két kezemet mert szórón történt az eset.
Mivel van kengyelkulcsosom is 35 Rem. kaliberben bátran leírom hogy szerintem 200 méterre mozgó célra egyáltalán nem valók. Konstrukciójukból adódóan ezen a távon már eleve nagyobb szórást kell hogy produkáljanak. A nagylégellenállású lassú lőszer pedig a futó vadra való lövést nehezíti meg. Egyébként egyetértek azzal hogy akármilyen puskával nagyon parádés lövés a hajtott vadat 200 méteren eltalálni. A 444 ,45/70 30-30 35 Rem . kaliberek erdei vadászatra . hajtásba jó bozótos standon megfelelőek max 100 méterig." Minden cigány a maga lovát dicséri ." Én a 35 -ösömmel jól megvagyok. szerintem alkalmasabb a disznóra szarvasra mint a 30-30 -as testvére. Legnagyobb disznó zsigerelve 85 kg. 40 méterről súrolós blattlövéssel 60 métert ment el, végig jó vérrel. 13 grammos Lever Evo lőszerrel etetem de a 13 grammos Remington se kutya és nagyon ócsóóóó !  Mosolyog Emelem
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11253


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #183 Dátum: 2011. November 23. - 10:39:59 »

Helló Forester73!
Figyelmesen elolvastam-ismételten-minden, a témában releváns írásod, s bár a vaddisznóhajtásos beszámolód stílusa elég zaklatott volt,akkor-és most is-azt "vettem le" belőle,hogy meg vagy győződve a melletted álló "kispuskások"-hoz képest meglévő ölőerő fölényedről.  Én ezért tettem fel a kérdést,hogy akkor mégsem jó? Tisztelettel:BB Emelem
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
forester73
Vendég
« Új üzenet #184 Dátum: 2011. November 23. - 21:11:30 »

saigy

Hidd el nem vagyok meg győződve ama ölőerő fölényről , az az  ominózus hajtás sem azért eset rosszul mert esetleg lenéztem volna őket a kissebb kaliber miatt , hanem az önzőségük , kapzsiságuk és vadásziatlan viselkedésük miatt . Volt már olyan , hogy tényleg átengedtem sőt én mondtam , hogy "Pali bácsi szép lövés volt"  pedig az öreg vagy 75-80 körül lehetett és talán ez a csalva nekitulajdonitott sűldő volt az utolsó disznója , de önként és dalolva tettem. Aki ismer tudja én tényleg jóindulatu OGRE vagyok és ez nem önfényezés , én vallom ,hogy  rosszindulatu írigységtől -főleg vadászati téren- mentes vagyok . De a 444-sel nem vagyok elégedett , nem mondom ,hogy rossz fegyver  , de nekem nem jön be . Az ölőereje nagy disznóra az idehaza kapható lőszerekkel nem felel meg nekem , de lehet ,hogy valahol van olyan ami megfelelne . A kicsiket agyonvágta mint a mennykü de annak a "PETI" -nek feküdnie kellet volna és pont.

A huzagolásáról fogalmam sincs , hogy milyen. A lőtéren 50 méteren kb: 5cm a szórása van bármelyik eddig kipróbált lőszerrel . Szerintem 100m körül van a használhatóságának vadászias felső határa . A rendszerébe pedig tényleg bele kell szeretni , elsőre nekem is meg volt , de kiábrándultam belőle .

Tisztelettel az OGRE
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11253


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #185 Dátum: 2011. November 24. - 08:40:45 »

Kovács László ugyanezt a véleményt írta le minden revolverlőszeresről.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #186 Dátum: 2011. November 24. - 09:29:57 »

Üdv,
nem tamáskodom, csak egy félreértést szeretnék tisztázni (ha tényleg félreértés, és nem én értem félre : Mosolyog) Nem a revolver lőszerről van szó, hanem arról hogy egy lényegesen nagyobb kapacitású hüvelybe ültettek egy egy 240 graines revolverlövedéket, amiben a többlet töltet azt túlságosan felgyorsítja. Ez mondjuk nagyobb távra tökéletesen alkalmas lenne - ha jól hordja a apuska - közepes vadra, mert laposabb a röppálya, de közelre, nagy erős testű vadakra nem való. Azt az idétlen, marketingcéltól vezérelt okostojást aki kitalálta ezt az összállítást kellene arra itélni, hogy ilyennel menjen nagy veszélyes vadra, gondolom azután már másképpen gondolkodna.  Fejvakarás
Szerintem, ha történetesen ez a lövés egy 44 Rem magnumból (puskából, vagy akár pisztolyból is) ment volna ki, sokkal nagyobb lett volna a mélységi hatás, és biztosabban meg lett volna szegény PETI! Mosolyog
Azért kell nehezebb, lassabb és főleg erősebb felépítésű lövedékkel szerelt lőszert találni, mert a 240 graines remington pisztolylövedék ehhez a feladathoz és ilyen sebességgel túl puha, még csont sem kell neki és nagyon lelapul. Akár a tele, akár az üreges hegyűek.
Ha ilyenem lenne, én először megnézném a drall-t. Ha gyors, bepróbálkoznék a nehéz lövedékkel szerelt lőszerrel (kerül a mibe kerül, hisz egyszer élünk!), ha lassú - akkor is! És csak ha tényleg nem hordja jól a puska .... nem még akkor sem kukáznám ki!! Adnék neki még egy esélyt, könnyebb, de erős felépítésű (pl Barnes, tömör lövedékkel szerelt lőszerrel)!
De hát én ilyen, a cuccaimhoz ragaszkodó típus vagyok, azonban mindenkit megértek, aki a puskára ítélet gyanánt azt mondja, hogy Nem.

Én a 30-30 Marlinomnak is adtam sok esélyt, de nem sikerült zöld ágra vergődnünk. SEMMIVEL nem lőtt még elfogadhatóan sem! Csak lövöldözni, meg bohóckodni volt jó. Nem bíztam benne, és akkor már baj van, pláne ha van másik "rendes" puska, amivel lehet vadászni menni.
A nagyon határozott véleménnyel bíró, szórón 140 kilós kant lövő fórumtárstól kérdezem: A 60-as években egy Duncan Pride nevű fickó – prémátvevő az eszkimók között – lőtt egy jegesmedvét 30-30 –cal.  Na nem száz méterekről, hanem mivel mackókoma éhes volt és meg akarta kóstolni Duncan barátunkat, hát fejbe és nagyon közelről! Akkor a 30-30 egy medvevadász kaliber? Aligha!
Arra való – még a kialakítása is a hozzá készült kengyelkulcsos fegyvereknek – hogy a pógár belecsusszantsa a nyereg tartóba, és ott legyen vele, ha kimegy lovagolni. Meg mostanában persze baromi jól mutat ilyetén módon a ló is, és mennyire trendi! Ez az USA történelem és hagyomány része, és mint olyan van létjogosultsága, akár itt Európában is. De komoly összehasonlításban egy forgó-tolózáras, valamilyen „rendes” kaliberű fegyverrel, szerintem minden paraméterében alulmarad. És itthon vadászni vele, ahol 140 kilós kanokra vadászhat az ember, több mint felelőtlenség, inkább álltkínzás!
Üdv,
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #187 Dátum: 2011. November 24. - 09:44:10 »

Mivel van kengyelkulcsosom is 35 Rem. kaliberben bátran leírom hogy szerintem 200 méterre mozgó célra egyáltalán nem valók.

Stefi!
Én pedig még bátrabban leírom, hogy 200 méterre mozgó (élő) célra SEMMILYEN KALIBER NEM VALÓ!  Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #188 Dátum: 2011. November 24. - 09:48:04 »

Stefi!
Én pedig még bátrabban leírom, hogy 200 méterre mozgó (élő) célra SEMMILYEN KALIBER NEM VALÓ!  Emelem

 Igen
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #189 Dátum: 2011. November 24. - 11:29:02 »

"A nagyon határozott véleménnyel bíró, szórón 140 kilós kant lövő fórumtárstól kérdezem:"

308 Kaliber!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
zsolti 2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 92


« Új üzenet #190 Dátum: 2011. November 24. - 11:40:48 »

30/30
Naplózva
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #191 Dátum: 2011. November 24. - 12:13:56 »

Apumnak volt 10 évig egy 30-30 win kaliberű Marlin golyósa. Ez idő alatt lőtt vele kb 300 disznót, illetve 100 körül szarvast. Viszont mivel ő hivatásos nagyon ismerte saját puskáját, szinte mindennap lőtt vele, ő állítása szerint 150 m-ig használható, e táv fölött viszont igen gyenge, még süldőre is. Igaz ő lőtt vele 300 m-ről sebzett szarvasborjút, de elmondása szerint vagy 1,5 m-t tartott a gerince fölé.

Lőszerben csakis a Winchester Silvertip-t használt.
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #192 Dátum: 2011. November 24. - 12:23:16 »

Stefi!
Én pedig még bátrabban leírom, hogy 200 méterre mozgó (élő) célra SEMMILYEN KALIBER NEM VALÓ!  Emelem

Végre egy bátor ember ! Mosolyog Azért nem akartam ilyen sarkosan fogalmazni mert hátha valakit megsértek. Van ismerősöm aki egyébként jól (inkább átlagosan) lő és egyszer összejött neki egy ilyen lövés ráadásul a hajtás lefújása után azóta mindenhol elmeséli. Azt már elfelejti hozzátenni hogy előtte és utána hány "alkalmatlan kísérlete" volt.   Rííí
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #193 Dátum: 2011. November 24. - 13:51:44 »

Lőszerben csakis a Winchester Silvertip-t használt.

Volt egy kollégám, aki sokkal sarkosabban fogalmazott, kb. 4 évig használta a Marlint.
Ő azt mondta, hogy a 30-30-as a Win. Silvertip töltényen kívül más tölténnyel alkalmatlan ÁLTALÁNOS golyósnak.
Még hozzátette, hogy klasszikus 100 m-es töltény.

Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #194 Dátum: 2011. November 24. - 14:26:50 »

Apumnak volt 10 évig egy 30-30 win kaliberű Marlin golyósa. Ez idő alatt lőtt vele kb 300 disznót, illetve 100 körül szarvast. Viszont mivel ő hivatásos nagyon ismerte saját puskáját, szinte mindennap lőtt vele, ő állítása szerint 150 m-ig használható, e táv fölött viszont igen gyenge, még süldőre is. Igaz ő lőtt vele 300 m-ről sebzett szarvasborjút, de elmondása szerint vagy 1,5 m-t tartott a gerince fölé.

Lőszerben csakis a Winchester Silvertip-t használt.

Üdv,
milyen igaz, a legfontosabb kimaradt, amelyet a Te hozzászólásod alapján vettem észre, pedig említeni akartam!!!! Ezért elnézést kérek! Csak azt hagytam ki, hogy a relatíve kevés tapasztalattal bíró hobbivadászok kezében felelőtlenség a használata. Ez a lőszer, és a hozzávaló fegyver párosítás  - még fekete poros korában is! - nagyon sok éven keresztül szolgálta ki azokat az embereket, akik a szabadban éltek, és csak ez az egy fegyverük volt. A mókustól a medvéig és a jávorszarvasig ejtettek vele zsákmányt. Itthon pedig, aki tisztában van a vaddal, vadászattal, és a fegyverével, ahogy a példa mutatja, ugyancsak betöltheti ezt a funkciót, tehát jó lehet minden vad elejtésére De csak számukra!!!!
Én az első kategóriába tartozónak gondolom magam, ezért nem érzem elégnek a kaliber/fegyver összeállítást! Mindenkinek éreznie kell, hogy szerinte mire képes, a határokat lehet feszegetni, de ha túllépi valaki, csúnya kudarc, a vad részéről pedig sok szenvedés a vége. Hány sebzés van lényegesen erősebb és pontosabb kaliberrel/fegyverrel is!
Ezzel a kiegészítéssel sommáznám a 30-30-ról alkotott – nekem fegyvertechnikailag szép emlékű – de vadászati szempontból  „köszi inkább nem kérem, ha van jobb is!”  véleményemet. Márpedig nagyon sok jobb van.

Üdvözlettel,
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 40   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: