Oldalak: 1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 304441 alkalommal)
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #375 Dátum: 2012. Január 31. - 15:30:30 »

Gratulálok Nektek!   Emelem
Naplózva

Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #376 Dátum: 2012. Február 01. - 13:08:36 »

Dani , Soma ! Gratulálok !  Igen Emelem

Azt hiszem én lőttem volna egy másik disznót ! OOO  (is)  Elég nehéz lehetett ennyi disznó között nyugodt maradni. Az utolsót a szederlevelek között látott disznónak egész biztos odagyújtottam volna aztán  Tasli.             Egyszóval  Emelem
Khmm...
Lehet, magam is kigomboltam volna egyet vagy kettőt... Stoel
Aztán vakarózhattunk volna... Fejvakarás
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #377 Dátum: 2012. Február 01. - 13:59:10 »

Dani!
Szép volt, ügyesek voltatok.  Emelem
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #378 Dátum: 2012. Február 02. - 20:30:14 »

Utánkeresés Gím tehén 2012.02.01

A tegnapi napom is, csak amolyan unalmas hétköznapi szerdának indult. Iskola, rohanás haza, még a kutyákkal se tudtam kerülni egyet a határban, mert muszáj volt tanulnom. Zsolti Barátommal beszéltem egy pár percet telefonon, mondta, hogy megy ki a területre. Kívántam neki egy kalappal és elköszöntünk.  Pillanatok alatt eljött az 5 óra, én ekkor már külön, délutáni fizika órámon ültem, és hallgattam a Newton féle törvények elemzését.
Még nem is tudtam igazán elmélyülni a tanulásba amikor a táskám mélyén megcsörrent a telefonom. Tanárnőm mondta, hogy vegyem fel, nehogy kinyomjam. Sejtettem, hogy Barátom lesz az, gondoltam lőtt egy őzet, de nem így történt. Hangján is lehetett érezni, hogy ideges. Mondta, hogy rálőtt egy szarvasra, már megnézte a rálövés helyét, de” semmi  vér”. Megbeszéltük, hogy amint végzek telefonálok.  Elkezdtünk feladatokat oldogatni, pár perc után aztán Zsuzsa néni mondta, hogy térjek vissza, mert látja, hogy fejben már az erdőben vagyok. Összekaptam magam aztán és úgy csináltam a feladatokat, mintha akkor előbb letelne az az egy óra, fel-fel pillantottam az órára, nagyon megörültem mikor végre a nagy mutató kezdte eltakarni a 12-es számot. A következő percben már a kapu előtt voltam fülemen a telefonnal.
1 óra elteltével sem találtak semmi szarvasra utaló jelet, pedig már ketten keresték a sebzett tarvadat. Kérdeztem, hogy mit gondol, eltalálta-e, van-e értelme elmennem. Sajnos nekem reggel 8-ra az iskolapadban kellett ülnöm, így a reggeli keresés szóba se jöhetett.  Zsolti azt mondta, hogy ne menjek, majd megpróbálják reggel megkeresni (kutya nélkül), de én már az első telefonnál eldöntöttem, hogy ha nem lesz meg akkor MEGYEK. Hazaértem, gyorsan összepakoltam, elköszöntem a családtól és már hasítottam is a jó öreg Nivával, anyósülésen Müzli kutyámmal. Fél  8 körül értem, a Lőtérhez, ahol megbeszéltük a találkozót, átrakodtunk a másik kocsiba és már mentünk is fel a rálövés helyére.  A kocsiban Zsoltit kifaggattam mi hogy történt, mit látott, mit gondol. Sajnos nem sok bíztató dolgot mondott a lövést  nagyon kiszolgáltatott helyzetből tudta megejteni, , a másik lesen lévő vadásztársuk nem hallott csapódást, össze kerestek mindent, de még egy csepp vért sem találtak ebben az elmúlt 1-1,5 órában.
Megérkeztünk. Leparkoltunk a les mellé, felöltöztem, összepakoltam, nem voltam nyugodt.  Két lehetséges váltó volt, ahol állhatott a meglőtt szarvas.
A valószínűbbnek tartott váltón elindítottam kis tacsimat, abba az irányba ahonnan érkeztek a szarvasok, úgy gondoltuk, ha már arra átnézték talán megpördülhetett a vad és visszafelé lódult meg.
Müzli először kicsit furcsállotta  a dolgot, de aztán egyre nagyobb kedvel indult befelé az akác sarjasba. Jó pár métert mentünk már előre amikor észrevettem, hogy mintha vagdalózna egyik váltóról a másikra. Pár száz métert hagytam menni, de valahogy nem láttam azt, hogy tudná hova is megyünk. (Így utólag átgondolva, az is lehet, hogy itt a rudli nyomán mentünk visszafelé, így több nyomot is érezhetett a kutya.)  Szóltam neki hogy várjon meg, felvetem és elindultunk kifelé a sarjasból, szerencsémre ezt a területet már ismertem, így benéztem a magasabb fák irányát és elindultam ölemben a kutyával kifelé. A sok akáctüske ott szúrt, vágott ahol csak ért. Nagy nehezen kiverekedtük magunkat, de akkor vettem észre, hogy valahogy az ellenkező oldalon sikerült kikeverednünk. Megkerültük és ismét a rálövés helyére mentünk vissza. Gyönyörű csillagos ég volt már-már egyre jobb holdvilággal, így lámpára sem volt szükségünk.
A WC papírral megjelölt váltó mellett aztán elfektettem kis vadásztársamat. Most az út másik oldalán lévő két váltót vizsgáltuk meg, ahol a beváltást sejtettük.  Visszamentem a még mindig hason gubbasztó Müzlihez és a nekem szimpatikusabb váltón indítottam el. Először nem volt kedve bemenni a összegyűlt gallyak közé, kis noszogatás után aztán valami számára mindennél fontosabb illattal megtelhetett nedves kis orra és elindult, a már tiszteletet parancsoló 4-5 magas akácok, minden vadnak biztonságot nyújtó rejtekébe.  Piros nyakörve büszkén világított vékony kis nyakán, így tudtam még egyszerűbben követni.  Egy ideig próbáltam vért keresni a váltón amin haladtunk, de aztán mikor láttam, hogy a kutya, bármilyen szépen is kértem nem igazán akart lassítani, úgy döntöttem, hogy akkor megyek utána aztán vagy lesz valami, vagy újra megpróbálunk elindulni a rálövés helyétől.  Körülbelül 100m-re a vélt beváltástól voltak olyan gondolataim, hogy ismét rossz helyen járunk, lehet, hogy csak egy friss váltó amin megyünk egyre inkább az erdő mélyére, de tudtam, hogy nincs más esélyünk, hiszen 1 órán keresztül keresték a vért, de nem találtak semmit, egy szemmagasságban érkező bodzaág zökkentett ki a gondolkozásból.  Utólag már biztos máshogy látom mint, ahogy akkor gondoltam, de mintha itt sokkal céltudatosabban, látható tévesztés és megingás nélkül ment volna a kutya . Egy-egy fa törzsét Müzli tüzetesebben „megvizsgálta”, én sajnos még mindig nem láttam sehol egy csepp vért.  Tacsim viszont egyre nagyobb kedvvel, néha felemelt orral ment, egyszer csak egy nagy szőrös kupacot pillantok meg. Abban a pillanatban eddig még sosem tapasztalt érzés kerített hatalmában.  Talán még a szemem is meggyűlt egy pár csepp könnyel, büszke voltam a kutyámra, nagyon boldog voltam.  A mögöttem kicsit lemaradó Zsoltinak csak annyit voltam képes hátra kiabálni, hogy „Na milyen kutyám van?”. Először nem tudta mire vélni, aztán, mondtam, hogy meg van a szarvas, gratulálok.  Oda léptem a vadhoz, és elkezdtem mozgatni a lábát, fejét és néztem a kis társam ahogy ő is nagy boldogan ugatja a megtalált vadját. Amikor aztán jól  kikiabálta magát leguggoltam és megsimogattam kis Müzlikémet, aki ezzel a teljesítményével hatalmas lépést tett a „halhatatlan utánkereső kutyák csoportjába”.
A dicséret után aztán visszament és újra elkezdte tépkedni a tehenet.  Én pedig kerestem egy töretet a sebzőből  lett elejtőnek. Büszkén nyújtottam át Zsolti Barátomnak a megvérezett jáger kendert.
Az utánkereső is megkapta a megérdemelt töretét, ezzel már kis tacsim két törettel büszkélkedhet.
A tehénnek magas lapocka lövése volt, a lövedék összetörte a lapocka felső részét, a bordák közt hatolt be a testüregbe  és a tüdő csúcsát is eltrafálta, de a zsigerekben maradt a golyó. A mellkas tele volt vérrel, de kimenet hiányában a testben halmozódott fel, így jöhetett majd 200 métert a sebzett tarvad.
Vadfaj: Gímszarvas
Ivara: tehén
Súlya: 93kg
Csapa kora: 3 óra
Csapa hossza: 200m
Hajsza hossza: 0m
Kaliber: 7x64

A jól megérdemelt zsákmánnyal


A "főszereplő"


Az elejtővel:
Naplózva

S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #379 Dátum: 2012. Február 02. - 20:45:39 »

 Igen Emelem


 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9530


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #380 Dátum: 2012. Február 02. - 20:54:24 »

Bence!  Igen

Müzlinek meg  Emelem

Zsoltinak add át üdvözletem!   Igen  Wave
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #381 Dátum: 2012. Február 02. - 21:01:11 »

Bence!  Igen

Müzlinek meg  Emelem

Zsoltinak add át üdvözletem!   Igen  Wave

Köszönjük!

Átadom!
 Emelem
Naplózva

manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #382 Dátum: 2012. Február 02. - 22:52:14 »

Nem semmi Bence! Szívből gratulálok Nektek  Emelem  Taps  Wave
Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Stefi
Vendég
« Új üzenet #383 Dátum: 2012. Február 03. - 07:50:40 »

Bence !  Igen   Emelem
Mostmár teljes áron visszavásárolom Müzlit ! Röhög
Ez nagyon szép  pillanat a vérnélküli munkába - mikor váratlanúl minden jel nélkül megpillantod a kutya előtt a vadat .Az írásod olvasása során szinte én is éreztem hogy milyen bizonytalan mikor a többi szarvas nyomán megy és milyen érzés mikor valami azt súgja hogy jó nyomon jár a kutya. Ennyi vad megtalálása után sem tudom pontosan meghatározni hogy mi alapján érez rá az ember hogy most az igazi nyomon van a tacsi - talán ez nem is más mint megérzés aminek alapfeltétele az összeszokás.  Még egyszer !  Igen     Nagyon vigyázz rá !  Tasli
Naplózva
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #384 Dátum: 2012. Február 03. - 07:58:06 »

Szervusz Bence . Emelem
Üdv:HSanyi
Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #385 Dátum: 2012. Február 03. - 08:53:54 »

Utánkeresés Gím tehén 2012.02.01


Gratulálok Bence!
Remélem egyre többször fogsz majd sikeres munkákról beszámolni.

Tényleg nehéz megtanulni bízni a kutyában, de ha nincs vér, vagy egyéb nyom, akkor nem tehetsz mást, hallgatni kell a kutyára. Neki ott van a műszer az orrában.
Egyébként majd meglátod, hogy ezek a fatörzs, belógó gally szimatolások a legtöbb esetben jót jelentenek. A menekülő vad hozzádörzsölődik a növényzethez és otthagyja a szagmolekuláit. Ezt csak a kutya "látja", mi nem.
Ha nem tudod, hogy merre kezdjél keresni, akkor egy jó módszer, hogy körbejárod a kutyával a rálövés környékét mondjuk egy 5-10 méteres sugarú körben és figyeled a kutya reakcióit. Amerre a kutya akar menni, arra indulj.

A képeket sajnos nem látni.

Üdv,Dani Emelem
Naplózva

Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9530


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #386 Dátum: 2012. Február 03. - 09:37:47 »

A képeket sajnos nem látni.


Sajnos az imagerz.com megint nyekeg. Vagy megjavul, vagy nem. Használjátok a picr.de oldalt, ritkán szokott gond lenni vele, teljesen jól használható.
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #387 Dátum: 2012. Február 03. - 10:24:10 »

 Igen Emelem
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Stefi
Vendég
« Új üzenet #388 Dátum: 2012. Február 03. - 11:47:06 »

Sajnos a képet én sem tudom megnyitni.  Nem szól szám  A picr.de -vel még sose volt problémám légyszi tedd fel azzal is.   
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #389 Dátum: 2012. Február 03. - 13:57:43 »

Én látom a képeket, de ha valaki segít, hogy kéne picr.de-vel felrakni akkor nagyon szívesen megcsinálom még egyszer (az előbb mikor próbáltam nem jelenítette meg a képeket).


Köszönjük szépen a gratulációkat!  Emelem
Ez volt az első igazi és nagyon is komoly keresés, a vér hiánya és az hogy előtte egy órán keresztül keresték csak még bonyolultabbá tette a helyzetet, de szerencsére Müzli megoldotta.
Nagyon sokat tanulhattam ismét az utánkeresésről. Ez a gally, fatörzs szagolgatás tette egyértelművé, hogy van értelme még menni mert itt valami járt.
Szerintem egyre jobban kezdünk egy hullámhosszra kerülni, ezzel talán egyre gördülékenyebbek lesznek a keresések. Most már abban is biztos lehetek, hogy pár órás nyomon, a jól meglőtt és rövidebb-hosszabb halálvágta után elfekvő vadat a kutya megtalálja., eddig ezt csak vonszaléknál tapasztaltam, de az teljesen más. Arról is megbizonyosodhattam ezen a keresésen, hogy egyre ügyesebben találja meg a sebzett nyomát, a múltkor a vérrel "jelölt" menekülési úton is csak többedszerre indult jó felé, most már a 10 vad nyomából is megtalálta a sebzettét.

 Emelem
Naplózva

Oldalak: 1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: