Oldalak: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 108   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Emlékezetes utánkeresések  (Megtekintve 304359 alkalommal)
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #330 Dátum: 2012. Január 12. - 19:07:18 »

Szia Stefi.
Gratulálok a sikeres munkátokhoz.
Össze fogtok szókni a vérebbel,lehet tudni róla valamit,hogy kinél volt képezték e stb.
Üdv:HSanyi
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #331 Dátum: 2012. Január 13. - 09:16:52 »

Szia Stefi.
Gratulálok a sikeres munkátokhoz.
Össze fogtok szókni a vérebbel,lehet tudni róla valamit,hogy kinél volt képezték e stb.
Üdv:HSanyi

Szia Sanyi ! Nem az én vérebem ! A hivatásos vadászunk kapta Paks környékéről ahol két másik véreb is volt a gazdának. Állítólag több eredményes utánkeresése volt már de ennyi kutyának nem tudnak munkát adni és egy kis hibája hogy a megtalálás után  senkit sem enged a vadhoz. Egyébként nem voltam elragadtatva a munkájával a nem hideg nyomhoz szoktatott tacsim is tud ilyet vagy jobbat.    Üdv   Stefi    Emelem
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #332 Dátum: 2012. Január 15. - 19:29:04 »

2011.01.14.

Az előző napi hóesésen felbuzdulva a szombat este is a lesen ért bennünket Barátommal.
Egy völgyben lévő szóróra ültünk ki, reméltük, hogy ide nem fog annyira bevágni a szél.
Éppen én nézegettem a távcsővel, amikor fél 10 magasságában a havas hegyoldalban kiszúrtam az érkező disznókat.  Gyorsan súgtam is a mellettem ülő Barátomnak, hogy vegye fel a puskát, mire az info elért hozzá, 7-8 darab malacka futott ki a szóróra kíséretükben egy kocával. Pár másodperc múlva három, kicsit már megfontoltabb disznó érkezett meg a szóró fölé. A másodszorra érkezett sertevadak nagyon egyformák voltak, kettő folyton takarta egymást, a kicsit feljebb lévő társuk elég jól mutatta magát. A fehér háttér előtt mindent nagyon jól láttam a keresőben.  Zsolti már célozgatta a később érkező, szóró fölött álló fekete csuhásokat. Súgtam neki, hogy a fönti teljesen keresztbe áll, lője meg. A következő pillanatban hatalmas durranás, a 7mm-es lövedék elhagyta a csövet,a lövéstől az egész les beremegett,  így nem láttam a meglőtt disznó reakcióit. Gyorsan megkerestem újra a tett helyét két disznót láttam elfutni arra, ahonnan jöttek. Egyet, valószínűsíthetőleg a sebzettet pedig halottuk a szórótól balra recsegni, kidugtam a fejem a lesen kívülre a távcsővel pedig próbáltam megkeresni a disznót, nem sikerült azt viszont halottuk, hogy egy jó pár méter rohanás után egy helyben kezdett zörögni.
Nekünk a vérnyomásunk már az egekben, a lábam között fekvő Müzli pedig éppen most fordul egyet álmában. Nagy az izgalom, de megbeszéljük, hogy összepakolunk, visszamegyünk a kocsihoz, fölösleges cuccokat ott hagyjuk, én is felöltözök az utánkereséshez, addig a disznó is végleg eltávozhat az örök kukoricatarlókra. A rálövés helyét azért megnéztük, de a kutyát nem engedtem még, nehogy idő előtt felvegye a csapát. Egy kis keresgélés után pár csöpp vért a találtunk a hóban, megjelöltem, gondoltam ez már indulásnak elég lesz.
A hó ellenére, a hőmérséklet sajnos nem igazán télies, így a kocsival nem tudtunk felmenni az erdőre.
(Sajnos nem tudtuk reggelre halasztani a keresést, mert másnap fácán hajtásra voltam hivatalos, azt meg nem mertük megkockáztatni, hogy reggel jövünk vissza, hátha nem végzünk vele időre, de mivel 99% volt, hogy a disznó elpusztult, így be mertük vállalni az esti keresést.)
Müzlit felkaptam a kezembe, nem akartam, hogy az oda-vissza sétában merüljön ki. Kb fél óra alatt leértünk az autóhoz, átöltöztem, kipakoltunk és már indultunk is vissza.
Végre magamra ölthettem, a már régóta tervezgetett, próbálgatott utánkereső felszerelést. A kutya is megkapta a világító nyakörvét.
A rálövéstől körülbellül másfél óra telt el, mikor Müzlit a neki térdig érő hóba raktam és megmutattam neki az első csepp vért. Első körben a második vércsepp felé indult, de aztán rossz irányba ment. Sajnos ez a két vércsepp volt, így nem tudtam, hogy merre kéne mennie a kutyának, így csak rá számíthattam.
Ahogy ezt már sok helyen olvashattam, a legtöbbet a kutyától lehet tanulni, és mivel csak elképzelésem volt, hogy a disznó merre van, így mentem a kutya után, bármerre is indult el.
Mikor láttam, hogy a kutya többször is ugyan arra megy felvettem, nagyon ideges volt, kis szíve majdnem kiesett a helyéről. 6-8-szor is elindítottam a vérről, de mindig rossz irányba ment, a többi, egészséges disznó csapáját követte, de szerencsére nem adtam fel se én se ő.  Egy újraindításnál aztán, olyan irányba indult amerre még nem jártunk, közben Zsolti keresgette a következő vérnyomot, de nem talált semmit. Éreztem, hogy most jó fele megy a kutya, 10-15 m múlva meg is találtam a következő vércseppet. Nagy örömmel kértem meg Barátomat, hogy álljon meg az utolsó vérnél. A kis tacskóm orra megtelt a sebzett disznó szagával és kitörő lelkesedéssel követte az egyre sűrűbbe egyre jobban vérző disznó nyomát. Világítgattam magam elé is, 10 m-re lehettünk a disznótól mikor megláttam, szóltam Müzlinek, hogy várjon egy kicsit, levettem  róla a vezetéket, és a disznóra engedtem. Sajnos most nem volt annyira lelkes mint a múltkori bikánál, de amikor egy kicsit megrángattam a disznót elkezdett ugatni rá. Egy kb. másodéves kant sikerült lőnünk, komolya csatára alkalmatlan (vékony, rövid) fogakkal.  Amíg a kutya ugatta  a disznót én kerestem valami töretnek valót. Gratuláltam, megköszöntem a lehetőséget és átnyújtottam a töretet a „sebzőnek”. Müzli is megkapta élete első töretét, nem kis örömömre. Szegény kis rövidlábú vadásztársam nagyon elfáradt a keresésben, amíg mi zsigereltünk ő a táskánkra gömbölyödött és elaludt.
A végére pedig egy kis száraz statisztika:
Vadfaj: Vaddisznó, kan
Kaliber: 7x64
Lövés: Tüdő, máj
Csapa hossza: 100m
Hajsza hossza: 0m
Csapa kora: 1,5 óra

A megtalálás pillanata:

Az utánkereső "csapat":

Fárasztó szakág az utánkeresés:

 Emelem
Naplózva

Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #333 Dátum: 2012. Január 15. - 21:14:06 »

"Szegény kis rövidlábú vadásztársam nagyon elfáradt a keresésben, amíg mi zsigereltünk ő a táskánkra gömbölyödött és elaludt."


Mennyire kedves ez a történet!! Emelem

Gratulálok Müzlinek az első törethez, Nektek pedig a disznóhoz!


 Effendi
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #334 Dátum: 2012. Január 15. - 21:26:39 »

Köszönjük szépen!
 Emelem
Naplózva

Stefi
Vendég
« Új üzenet #335 Dátum: 2012. Január 16. - 10:10:27 »

Gratulálok Bence ! Fogja Müzlit még jobban is érdekelni a dolog abban biztos vagyok csoda hogy így is érdekelte mikor legszebb álmából keltetted fel . Majd úgy 7-9 hónaposan más lessz csak addig el ne rontsd !     Emelem     Dizájnos ez az utánkeresőruha ! Szerintem a disznó azt hitte megjött a Mikulás  Röhög és neki ezt hozta ajándékba .  Rííí
Naplózva
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #336 Dátum: 2012. Január 16. - 10:21:05 »

Gratulálok Bence!

De miért is jó ez a ruha az utánkereséshez? Jól látom, hogy mentős mellény van rajtad? Megkülömböztető jelzés nincs?  Nyihi
Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #337 Dátum: 2012. Január 16. - 13:42:02 »

Köszönjük!  Emelem
A ruha több okból is kell (szerintem) egyrészt ha a sebző túl buzgó és esetleg puskával ügyeskedik mögöttem biztos, hogy lát, a golyó általi halálnál, békésebbet is el tudok képzelni. Másrészt a mellényen rengeteg zseb van tudok rakni bele mindenféle fontos cuccot, a gatya vízlepergetős,, ebbe tudok kúszni, mászni talán kevésbé ázik át, felénk 90%-ban akácosok vannak, nem feltétlenül a vadász ruháim akarom szétszaggatni. Német vérebeseket láttátok már? Sisak, szemüveg, mindenféle védőfelszerelés, rajtuk tényleg még megkülönböztető jelzés is van.
Naplózva

Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9530


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #338 Dátum: 2012. Január 16. - 13:47:43 »

Német vérebeseket láttátok már? Sisak, szemüveg, mindenféle védőfelszerelés, rajtuk tényleg még megkülönböztető jelzés is van.

 Meglepődött  Sziréna?  Meglepődött   Röhög  Stoel
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #339 Dátum: 2012. Január 16. - 14:22:20 »

"...Fárasztó szakág az utánkeresés:..."

Gratulálok Bence, fog ez menni! Ilyen egyszerű kereséseket simán bevállalhatsz a kutyával, ettől jobb gyakorlás nincs szerintem. Idővel könnyen szét fogja választani az egészséges vad és a sebzett szagát is, nem lesz annyira bizonytalan az elején. Ha véletlenül élne a vad, amikor utoléritek, a hajsza most még eszedbe se jusson. Inkább hagyjátok ott csendben és hívjatok tapasztalt kutyát. Müzlinek még sokat kell erősödni és tapasztalni addig. Lám, hogy elfáradt most is. (Én is sokszor vittem Somát ölben egy-egy fárasztó esemény után. Ő is nagyokat aludt mellettem az ülésen, amíg hazaértünk.)

A ruhát mindig a célszerűség fogja meghatározni. Én nagyon szeretem a hagyományos öltözetet és eszközöket, de bizony vannak már célszerűbb, tartósabb dolgok, mint amit évtizedekkel ezelőtt használtak a kutyavezetők. Szerintem nagyon rendben van  ruhád. Ha bírja a bozótot, nem ázik azonnal át, és még látnak is benne, akkor jó. Meg kell, hogy mondjam, hogy én is a velem együtt kereső puskásoktól tartok a legjobban. Sokszor még 2-3 méterre se látni, és vannak szófogadatlan emberek, akik fejetlenül tekeregnek körülöttünk ilyenkor - segítő szándékkal. Hát egyáltalán nem hátrányos, ha feltűnő színű ruhában van az ember, hogy véletlenül se nézzék vadnak. Ámbár az ilyeneket legjobb rövid úton és keményen helyretenni, esetleg otthagyni az egész bandát, ha nem azt csinálják, amit mondasz.

Sziréna meg akkor lesz, ha egyszer egy ilyen puskás odalő a bozótban közeledő valaminek, ami lehet, hogy a négykézláb közeledő, környezetébe beleolvadó kutyavezető...

Üdv, Dani
Naplózva

pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #340 Dátum: 2012. Január 16. - 14:41:59 »

Köszönöm Dani!  Emelem
Én is ezért tartom nagyon célszerűnek ezt az öltözéket. Attól én még tartok, hogy mi lesz ha nem Barátoknak keresek, mert őket megkérem, hogy én had vigyek puskát, vagy esetleg annyira megbízok benne, hogy azt mondom lőjön ő (bár én úgy gondolom, hogy az én kutyám, én lőjek, bármilyen jó lövő is az ember, annyi minden közbejöhet, elég csak egy gellert kapott golyó...), de sajnos akiktől igazán félek, az idős, önfejű és ráadásul még nem is mesterlövész mivoltukról híres vadászok, akiknek nem tudod elmagyarázni, hogy márpedig én akarok puskát vinni, ő pedig ürítse ki, ezen a tényen sokat nehezít a fiatal korom is, de háát majd megküzdök valahogy ezekkel az akadályokkal.

 Emelem
Naplózva

U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #341 Dátum: 2012. Január 16. - 14:50:43 »

Gratulálok Bence!  Igen Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #342 Dátum: 2012. Január 16. - 15:29:44 »

Köszönöm Dani!  Emelem
Én is ezért tartom nagyon célszerűnek ezt az öltözéket. Attól én még tartok, hogy mi lesz ha nem Barátoknak keresek, mert őket megkérem, hogy én had vigyek puskát, vagy esetleg annyira megbízok benne, hogy azt mondom lőjön ő (bár én úgy gondolom, hogy az én kutyám, én lőjek, bármilyen jó lövő is az ember, annyi minden közbejöhet, elég csak egy gellert kapott golyó...), de sajnos akiktől igazán félek, az idős, önfejű és ráadásul még nem is mesterlövész mivoltukról híres vadászok, akiknek nem tudod elmagyarázni, hogy márpedig én akarok puskát vinni, ő pedig ürítse ki, ezen a tényen sokat nehezít a fiatal korom is, de háát majd megküzdök valahogy ezekkel az akadályokkal.

 Emelem

Én pedig csakis akkor megyek ha vihetem a saját puskám ! Valamivel meg kell védeni a kutyám és magamat ha úgy alakul. Azt azért megjegyzem hogy nem csak az idős vadász lehet önfejű és gyenge lövő sőt............  Szerintem a láthatósági mellény indokolt -ha többen mentek a sebzett után- de én már megőrültem volna ha minden megkereséshez átőltöznék .
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #343 Dátum: 2012. Január 16. - 15:44:13 »

Én pedig csakis akkor megyek ha vihetem a saját puskám ! Valamivel meg kell védeni a kutyám és magamat ha úgy alakul. Azt azért megjegyzem hogy nem csak az idős vadász lehet önfejű és gyenge lövő sőt............  Szerintem a láthatósági mellény indokolt -ha többen mentek a sebzett után- de én már megőrültem volna ha minden megkereséshez átőltöznék .

Ezzel így teljesen egyetértek.  Az a puska önvédelemnek sem árt. Lehet, hogy kicsit félreérthetően írtam nem az idős vadászokat akartam bántani, úgy gondolom, hogy a legbiztonságosabb az, hogyha egy ember kezében van puska, annál akié a kutya. Nyílván ez alól is vannak kivételek, de az már más kérdéskör. Ez most, ahogy írtad igazából egy megkeresés volt, azért öltöztem át, mert szeretném kitapasztalni, mit melyik zsebembe tudok rakni, hogy pakoljak, úgy, hogy ne akadjak el mindenben, hogy ha UTÁNKERESNI kell ne akkor szerencsétlenkedjek, mert még mondjuk sose volt rajtam ez a mellény, hanem akkor már legalább ezek az alapvető dolgok rutinból menjenek, úgy is lesz még ott elég meglepetés. Meg hát  az is hozzátartozik az igazsághoz hogy még nem volt alkalmam annyit keresni, hogy beleunjak az öltözködésbe.
 Emelem
Naplózva

Stefi
Vendég
« Új üzenet #344 Dátum: 2012. Január 16. - 16:04:28 »

Az nem gond ha "túlfegyverkezel" a megkereséshez mert ha nem látod hogy eldőlt és mozdulatlan abból akármi is lehet ! Sőt még a mozdulatlan is megmozdulhat ! S.Peti
Naplózva
Oldalak: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... 108   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: