de biz'Isten a vacsorára főzött szív-vese-máj-velő-krumpli egyveleg se volt kutya
Erről szívesen olvasnék a tepsifülesben. :
Semmi extra
.
Egy jelképes darab Kolozsvári szalonna kis darabokra vágva rámegy a mangalica zsírra és addig pirul rajta, míg már szinte ropogósan kész.
Eztán a szalonna kikerül belőle és félretesz. (Nem megenni!!!!...nehéz megállni
)
Közben vese megtisztítva, negyedekre vágva, belseje kipucolva, majd hideg vízben áztatva.
Szív megpucol, faggyútól, belső inas kötőszövetektől, billentyűktől megszabadít, kis kockákra öszevág.
Hagyma megtisztít, nem túl apróra összevág, a szalonna alá sült mangalica zsíron feltesz közepes lángra.
6-8 rendes gerezd fokhagyma megpucol, késsel összeroppant, majd apróra vág.
Amikor a hagyma kész (már sárgul, de még nem égett meg!), fele fokhagyma hozzátesz, max 1 percig sűrűn átforgat, majd tűzről levesz.
Ekkor megy bele az őrölt paprika ízlés szerint (nekem egy ilyen dámboci-adag kajához kb. 1 csapott ek. a mérték, de ez paprika függő is).
Jól elkever, tesz hozzá anyóspajti-féle házi paprikapempőt, csipetnyi mustárt, frissen őrölt borsot, pár darab apró paprikát és paradicsomot, maradék fokhagymát, csípős paprikát (én Erős Pistát tolok rá).
Jól összerottyant, majd hozzá lehet adni a szalonnát, szívet, utána a kockázott vesét (azt közben néha átöblatem, friss hideg vízzel), egy babérlevelet.
Májat kockázom és kb. 10 perccel később hozzáadom.
Közben megpucolom a velőt is a hártyától és deszkán apróra vágom, majd kissé megborsozom és hozzá adom a máj után 5 perccel.
Innen kell rá nagyon vigyázni, mert a velő nagyon könnyen leragad és akkor mehet az egész a kutyának.
Babérlevelet kiveszem és kap helyette egy csipet őrölt köményt.
Kb. 10 perc után megy hozzá a kockázott kolompér.
Itt még be lehet lőni a sóhiányt is.
Amikor a krump-lee már majdnem készen van, egy csipetnyi tárkonnyal megugrasztom és még rottyan 5 percet.
De ekkor már térdelőrajtban kell mellette állni a spatulával, mert 20 másodperc alatt leég!!!!
Amikor késznek ítéltetik (ez a krumplin múlik), akkkor tűz lezár és fedő alatt hagyom addig, míg nem hűl ki ehetőre.
Paleo ide, diéta oda, de az szerintem nem normális, aki ehhez nem eszik meg negyed kiló ropogós kérgű fehér kenyeret
Mahlzeit!